duminică, ianuarie 09, 2011

Sos de hrean

Acest sos cald, se potriveste foarte bine cu carne afumata. Eu l-am preparat pt o friptura la tava din pulpa de porc afumata, insa l-am mancat si cu cremvusti afumati de porc si pasare.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 30 g faina alba, 50 ml ulei (sau 30 g unt), 1/2 l lapte, 100 ml smantana, zeama de lamaie(eu an folosit zeama de la 1/2 lamaie mare, 2 linguri de hrean razuit(sau 1 radacina hrean), sare.
Mod de preparare: intro craticioara punem grasimea la incins, adaugam faina, calim usor pana la culoare aurie, stingem cu laptele rece, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic. Dupa ce s-a ingrosat sosul, stingem focul, dregem cu smantana subtiata cu 1-2 linguri de apa rece, adaugam zeama de lamaie si potrivim de sare. Amestecam totul bine si doar inainte de servire se adauga hreanul razuit pe razuitoarea cu gauri mici. Nu adaugati hreanul decat in momentul servirii, fara sa mai fierbeti sosul, altfel hreanul va da un gust amar sosului.
Pregatim ingredientele.
 

marți, ianuarie 04, 2011

Salam de biscuiti

 Aceasta prajitura imi aminteste de copilarie si de sarbatorile din perioada aceea, in care mama nefiind specialista in patiserie, avea grija sa nu ne lipsesca acest fel de prajitura, alaturi de pufosii si nelipsitii cozonaci, care ei ii reuseau 100%.

Timp de preparare: 40 minute.
Ingrediente: 500 g biscuiti 2 oua, 1 cana zahar(200-250 g), 1 pachet margarina, 1 cana cu lapte, 2 linguri cacao cernuta, 1 flacon esenta rom, 2 vanilii.
Mod de preparare: mixam ouale cu zaharul, vanilia, cacaua, adaugam laptele, amestecam bine.  Intro cratita topim margarina, adaugam compozitia mixata de oua, zahar, cacao, lapte, lasam sa se ingroasa amestecand continuu sa nu se lipeasca de cratita, apoi adaugam biscuitii zdrobiti si esenta de rom. Omogenizam bine, lasam putin sa se raceasca si rulam compozitia intro foaie de celofan umezita. Legam la capete apoi dam prajitura la rece Cine doreste poate sa puna in salamul de biscuiti nuca prajita. Din cantitatile cuprinse in reteta am obtinut 2 rudite de salam de biscuiti.
Zdrobim biscuitii.
Topim margarina.
Mixam ouale, zaharul, vanilia, cacaua, laptele.
Dupa ce s-a ingrosat compozitia mixata adaugam biscuitii zdrobiti.

Rulam compozitia in folie de celofan sau de plastic, legam capetele.

luni, ianuarie 03, 2011

Prajitura cu crema caramel si alune

Timp de preparare: 1 h si 15 minute.
Ingrediente:
Pt blat: blatul acestei prajituri nu trebuie copt, se prepara din biscuiti. Avem nevoie de: 200 g unt( 1 pachet), 4 linguri zahar pudra, 200 g alune prajite si nesarate(eu am folosit 100 g nuca prajita), 500 g biscuiti simpli, 1 cana si jumatate lapte rece, 3 linguri cacao.
Pt crema caramel: 200 g zahar, 3 oua, 200 ml lapte dulce, 3 linguri faina cernuta, 200 g margarina.
Pt. glazura: 200 g ciocolata, 2 linguri apa, 50 g unt.
Pt decor: 100 g alune prajite si nesarate.
Mod de preparare: zdrobim biscuitii marunt cu un sucitor, dupa care ii amestecam cu cacaua, zaharul pudra, alunele sau nucile zdrobite cu sucitorul. Incalzim laptele cu untul si turnam peste biscuiti. Amestecam bine si asezam comozitia intro tava mai mica, netezind, fara sa apasam prea tare.
Caramelizam zaharul intro craticioara, la foc mic. Separat amestecam ouale, faina si laptele si il turnam peste zaharul caramelizat, lasand sa fiarba pana se ingroasa ca o crema.  Lasam sa se raceasca apoi amestecam cu margarina pana se obtine o compozitie cremoasa.
Turnam crema caramel peste blatul de biscuiti apoi nivelam frumos. Intro craticioara topim ciocolata razauita impreuna cu apa si margarina, o lasam putin sa se raceasca si apoi o turnam peste crema caramel si o nivelam. Deasupra decoram cu alune zdrobite.
Inainte de a fi portionata e bine sa tineti putin prajitura la rece sau chiar in congelator, asa se va putea taia mai bine. Atentie insa nu uitati prajitura la congelat! De data aceasta am doar aceste poze, am uitat sa pozez prajitura asezata pe platou, dar sper sa revin cu o alta ocazie cu poze.
Biscuitii si nuca zdrobite.
Adaugam zaharul si cacaua.
Incalzim laptele cu untul.
Amestecam biscuitii, zaharul cacaua cu laptele si untul topit.
Crema caramel se lasa la racit apoi se amesteca cu margarina.

Asezam crema peste blatul de biscuiti.
Dupa ce punem glazura si o nivelam, decoram cu alune zdrobite.