vineri, august 06, 2010

Prajitura cu caise vedeta verii!

-->

O prajitura cu un gust acrisor, numai buna pt cei ce prefera acest gust.
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 100 g unt, 3 oua, 200 zahar, 200 g iaurt natural danone, 300 g faina, 1 plic praf de copt, 2 plicuri vanilie, 250 g caise curatate de samburi si taiate bucati.
Mod de praparare: freci spuma untul cu zaharul + vaniliile, adaugi treptat ouale, iaurtul, faina cernuta+praful de copt. Torni compozitia obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt (24x21,5 dimensiunea tavii, dar se poate folosi o tava cu dimensiuni apropiate de aceste dimensiuni), asezi deasupra fructele trecute prin faina, dai tava cu compozitia la cuptor pt  25-30 minute la foc mijlociu in cuptorul preincalzit. Cand prajitura este coapta, o scoti din cuptor, o lasi la racit, o asezi pe un platou, o pudrezi cu zahar pudra amestecat cu vanilie.


miercuri, august 04, 2010

Castraveti murati la soare




Timp de preparare: 30 minute. Aceasta muratura are nevoie de 3-4 zile pt a se acri, perioada in care se tine la soare.
Ingrediente: castraveti, cimbru, marar, ardei iute, usturoi. La un litru de apa se folosim 50 g sare neiodata.
Mod de preparare: castravetii spalati, se aseaza in borcane, dasupra se adauga cimbru, marar, ardei iute taiat. Umplem borcanul cu apa rece, golim apa intr-o oala, cantarim cantitatea de apa si stabilim raportul apa/sare. La fiecare litru  de apa adaugam 50 g sare neiodata. Amestecam bine in apa pana se dizolva sarea,  turnam apa peste castraveti in borcan. In fiecare seara, se intoarce moarea: golim apa de pe castraveti intr-o oala, apoi o turnam inapoi in borcan. Dupa 3 zile, gustam castravetii, daca s-au acrit pe  placul dumneavoastra ( in cazul in care considerati ca mai trebuie lasati la soare, prelungiti procesul cu o zi), ii scoateti din borcan ii puneti intr-un vas de plastic, ii acoperiti cu folie si ii pastrati la frigider pana ii consumati. Se pot pastra la frigider cam 1-2 saptamani. 



marți, august 03, 2010

Tocanita de ceapa



Aceasta tocanita de ceapa o facea bunica de cateva ori pe an. Prima data cand scotea recolta de ceapa, apoi in timpul posturilor de peste an. 
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 5-6 cepe, 2-3 rosii, 1 ardei gras mic, sare, piper, patrunjel verde, 150 ml ulei.
Mod de preparare: ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa, rosiile taiate felii subtiri, ardeiul taiat bucatele (se curata de samburi). Se fierbe tocana la foc mic, se potriveste de sare si piper, cand ceapa s-a inmuiat se stinge focul, se presara verdeata. Se serveste cu mamaliga si salata de sfecla rosie, sau castraveti murati la soare.


duminică, august 01, 2010

Sos de rosii (cu bulion)


Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente: 4 linguri ulei, 2 linguri faina, bulion, 1 frunza dafin, 1 lingurita piper macinat, sare, zahar (optional).
Mod de preparare: intro cratita, punem uleiul la incins, adaugam faina, rumenim usor, apoi stingem cu bulion de casa, amestecam sa nu se formeze cocoloase, adaugam frunza de dafin, piper macinat, lasam sa fiarba 1-2 minute.  Sosul trebuie sa aiba consistenta unei smantani curgatoare. Se potriveste de sare. Se serveste cu chiftele, cu pireu de cartofi si snitele, merge foarte bine si langa carne afumata.



Go to ImageShack® to Create your own Slideshow

Salata de sfecla rosie



Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 5 sau 6 bucati sfecla, 2 lingurite chimen, sare, otet, 3 linguri hrean razuit.
Mod de preparare: spalam sfecla si o punem la fiert cu apa rece. Fierbem aproximativ 1 ora si 30 minute, scurgem apa, lasam sfecla sa se raceasca putin, se curata de coaja, se rade pe razatoarea cu gauri mari. Punem sfecla razuita intrun bol de sticla, adaugam hreanul, chimenul, amestecam bine, potrivim gustul de sare si otet. Salata astfel preparata se pune in borcan si se poate pastra cam 1-2 saptamani in frigider. Se serveste alaturi de preparate din carne afumata (costite, carnati), tocanite din carne de porc, pasare, vita.


Go to ImageShack® to Create your own Slideshow