joi, noiembrie 12, 2009

Ciorba de fasole tarcata cu afumatura

Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente: 1 litra fasole tarcata (aramie), 800 g afumatura (costita sau burta de porc), 4-5 morcovi, 1 ceapa alba, 2 radacini patrunjel, 2 linguri ardei gras (deja din congelator), 4 rosioare cherry si ele congelate, 4 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, sare, 2 linguri otet, 1 lingura tarhon. Aceasta ciorba e tare gustoasa si niciodata nu o gatesc fara tarhon, pe care il conserv in otet si care da ciorbei o aroma deosebita.
Mod de preparare: Fasolea spalata, se pune la fiert in 5 l apa rece. Dupa ce da in cateva clocote, arunc apa colorata, o spal din nou si o pun la fiert tot cu apa rece. Intre timp separat, fierb carnea. Procedez asa sa fiu sigura ca la terminarea ciorbei fierte si fasolea si carnea. Cand fasolea e aprope fiarta, adaug zarzavatul taiat (ceapa, patrunjelul, ardeii, morcovii, la sfarsit usturoiul zdrobit prin presa) si se continua fierberea. In momentul in care sunt fierte fasolea si carnea, le amestecam, potrivim de sare, adaugam cele 2 linguri otet, tot acum punem rosiile congelate, mai dam cateva clocote si stingem focul. Se presara deasupra in oala patrunjelul verde si tarhonul bine tocate. La servire, adaugam in farfurie cate o rosioara si o crenguta de patrunjel verde cret.
duminică, noiembrie 08, 2009

Racituri (Piftie)



Curatam carnea bine, o spalam, o lasam in apa rece cu sare 2 ore, punem carnea in apa curata la fiert
Timp de preparare: 6 ore.
Ingrediente: 6 labute de porc, 1 ciolan porc (proaspete), 2 frunze dafin, 1 lingurita boabe piper, sare, 1 capatana usturoi, 1 ceapa alba.  
Mod de preparare: labutele si ciolanul le-am parlit la aragaz dupa care le-am curatat f. bine apoi le-am lasat in apa cu sare vreo 2 ore, ca sa iasa sangele din carnita si sa obtinem un preparat limpede. Punem carnea la fiert intro oala mare la foc potrivit. Intotdeauna apa sa treaca peste carne cu vreo 3 degete. Cand incepe sa fiarba, pazim oala si spumam. Dupa ce nu mai rezulta spuma, fierbem raciturile la foc moale. Adaugam foile de dafin, piperul si ceapa intreaga cu putina codita sa nu se imprastie in oala. Potrivim de sare, dar atentie nu prea multa, pt ca fiertura se mai sareaza si cu mujdeiul pe care il adaugam la momentul potrivit. Fierbem carnea pana se desprinde usor de pe oase. Facem un test cu putina zeama, pe care o punem in frigider cateva minute(intro cescuta punem o lingura de zeama) si daca zeama se incheaga procesul de fierbere e incheiat. Intre timp curatam usturoiul si pregatim un mujdei gros pe care il adaugam in oala cu cateva minute inainte de a stinge focul, cand suntem atenti si la gustul de sare. Se scoate carnea si se aseaza in farfuriile pregatite deja pe masa(oasele ce se desprind nu le asezam in farfurii). Zeama se strecoara printro sita in alta oala curata si apoi cu polonicul se toarna in fiecare farfurie peste carne. Se pun farfuriile in loc racoros sa se inchege piftia. Se servesc cu putin piper, alaturi de ceapa rosie si un pahar de vin bun.

Se mai pot servi cu ineluse de ceapa rosie stropite cu otet balsamic.
Au fost foarte gustoase.

Placinte cu varza

Vreau sa precizez ca aceasta reteta e preluata de la o persoana draga mie, Menuca pe care am avut fericita ocazie sa o cunosc la Alba-Iulia la, o intalnire cu forumistele de pe Gustos.  
Timp de preparare: 2 ore (complexitate ridicata).
Ingrediente: Pt aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata(sau 2 pliculete drojdie uscata), 1 lingura zahar, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat (pt incepatoarele care nu au framantat aluaturi si nu sunt inca versate, cantitatea de apa necesara la framantat este egala cu 850-900 ml.).
Pt umplutura: 1,5 kg de varza proaspata, care sa caleste putin in ulei, se condimenteaza cu piper, sau ardei iute, marar verde tocat.  Vara, eu pun si cate o rosie bine coapta, peste varza. Atentie, pe aluat punem varza calita care s-a racit deja.  
Mod de preparare: se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit. Dupa dospire, pe o planseta bine unsa cu ulei, se iau bucati de aluat (cam 100 g sa aiba o bucata)care se intind rotund (nu prea sunt rotunde ale mele) si pe jumatate se aseaza varza calita, apoi pliem placinta pe jumatate si o coacem in tigaie cu putin ulei, la foc mic pe ambele parti.

Ciorba de varza

Ingrediente: varza (cam 700 g), 4 morcovi, 1 ceapa, 2 linguri faina, 50 ml ulei, 200-300 ml bulion, o crenguta marar tare, 1 lingurita cimbru uscat, sare.
Mod de preparare: punem la fiert 2 litri si jumatate de apa. Cand fierbe adaugam ceapa taiata marunt, morcovii taiati rondele, varza taiata bucatele, mararul si cimbrul. Cand zarzavatul este fiert, potrivim ciorba de sare. Seaparat, intro tigaie mica sau intrun vas mic, preparam un rantas din ulei si faina pe care il stingem cu bulion si pe care il adaugam la ciorba. Lasam ciorba sa clocoteasca 1-2 minute, apoi stingem focul. Se mananca cu mamaliguta calda si ardei iute.
vineri, noiembrie 06, 2009

Varza calita cu paste

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 punga paste fainoase(eu am folosit patratele mici), 1 varza cam de 1 kg, 1 ceapa alba, 50 ml ulei, piper, sare, 2 lingurite boia dulce, cateva rosii mici.
Mod de preparare: varza se taie fideluta. Intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt, calim usor, adaugam boiaua si la urma varza cu rosioarele. Calim varza la foc domol cam 20-30 minute, potrivim de sare si piper, stingem focul. Intre timp, fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj, le clatim cu apa rece, le scurgem, apoi le amestecam cu varza calita. Acest fel de mancare se poate consuma in post. Pt aspect, am folosit smantana. Se poate servi foarte bine langa un preparat afumat, de pilda carnat sau costita.