25 aprilie, 2011

Udatori 2011


Poate stiti ca la noi in Ardeal, se pastreaza un obicei imprumutat de la conlocuitorii nostri maghiari catolici, alaturi de care traim de sute de ani, un obicei frumos pe care toata suflarea feminina il asteapta cu drag in a doua zi de Paste. Baietii, barbatii, cu sticlute de parfum in buzunar, merg acasa la cunostinte, rude, colege de servici, vecine, la udat. In schimb gazdele foarte atente cu musafirii ii trateaza cu un pahar de vin, suc, prajituri. Azi primul udator care mi-a batut la usa, a fost nepotelul vecinei mele, un dragalas de copil cuminte pe nume Rares, care de cand a priceput ca eu sunt vecina cu buni lui draga si ca sunt om bun, vine in fiecare an la udat. A fost asa de frumos si de scump ca vreau sa-l vedeti si voi.

11 comentarii:

Liana10 spunea...

Hristos a Inviat! Un Paste binecuvantat alaturi de cei dragi.

maria mihalache spunea...

Hristos a inviat!
Am auzit de acest obicei frumos.La noi nu se obisnuieste.
Ce dragut este Rares.

maria elena spunea...

Liana10@: multumesc, la fel sa fie si la voi.

maria elena spunea...

Adevarat a inviat!
Da Medi, e un obicei frumos ce se pastreaza inca. Rares e un dulce de copil, talentat, ii plac dansurile populare, merge la pregatiri la cei aproape 5 anisori pe care ii va implini luna viitoare, face parte din echipa cu cei mai tineri dansatori populari ai orasului nostru, in plus e foarte cuminte, ascultator.

Rosita Vargas spunea...

Que linda pascua has pasado junto a tus nietos me imagino,se ve preciosa la mesa con dulces hechos por tí,una semana santa llena de emociones ,yo estuve en retiro espiritual en mi casa junto a la familia fue paz y tranquilidad,que tengas buena semana y llena de gozo junto a tu familia,cariños y abrazos.

pansy spunea...

Hristos a inviat !Mi-ai adus aminte de copilarie,cand tata s-a dus la udat cu parfumul frantuzesc al mamei (obtinut cu mari eforturi si platit scump).tin minte si acum,era un lancome,se numea le premier muguet,(era deci de lacramioare).El a vazut sticla de parfum si s-a dus la udat de vecine.Mama iti dai seama,ca era sa faca infarct cand a vazut isprava tatei.

maria elena spunea...

Rosita, multumesc pt vizita si pt cuvintele frumoase.

maria elena spunea...

pansy@: m-a amuzat povestioara ta draguta, te pup.

Fimère spunea...

joyeuse fêtes de pâques
à bientôt

maria elena spunea...

Merci beaucoup Fimere, a bientot.

Electronice spunea...

Frumos obicei:).Foarte adorabil udatorul tau:D.