05 aprilie, 2010

Asteptam ,,udatorii,,

In Ardealul meu drag, azi, a doua zi de Paste, dainuie un obicei stravechi, pe care cred ca l-am imprumutat de la maghiarii cu care convietuim de secole. Femeile stau acasa si asteapta udatori. Udatorii sunt barbati, baieti (rude, prieteni apropiati, vecini), care stropesc cu parfum femeile gazda, iar drept rasplata sunt serviti cu oua rosii, prajituri, cozonac. Azi astept si eu udatori.

14 comentarii:

Carmen spunea...

Hristos a Inviat!
Iti doresc un Paste Fericit alaturi de cei dragi!
Da asa era si la bunica!Si ce mai miroseam a tot felul de "parfumuri"!Multumesc ca mi-ai adus aminte de vremuri minunate!Te pup!

maria elena spunea...

Adevarat a inviat! Te pup si eu Carmen, iti doresc mult bine, pace si bucurii de sarbatorile sfinte ale Pastilor. Din ce zona se tragea bunica ta?

Angela spunea...

Ce masa frumoasa de Pasti! Va doresc toate cele bune, sanatate si liniste sufleteasca.
Sarbatori fericite!

maria elena spunea...

Multumesc Angela, Sarbatori fericite cu sanatate, pace si bucurii!

Carmen spunea...

Multumesc!De linga Deva!xxx

maria elena spunea...

Oooo, nu e prea departe de mine.

maria mihalache spunea...

Ce obiceiuri frumoase la voi in zona,Lenutica.
Hristos a inviat!

maria elena spunea...

Da Medi, in zona noastra convietuim alaturi de maghiari si sasi si s-au amestecat obiceiurile, e frumos.

dian@ spunea...

Invierea Domnului sa va aduca armonie in casa si in gand, impacare si regasirea intelepciunii in sanul familiei. Hristos a inviat!

maria elena spunea...

Multumim Diana pt urarea frumoasa, sa ai parte doar de bucurii.

Carmen spunea...

Tot eu!
Am niste premii pentru tine!Te pup!

maria elena spunea...

O sa trec sa mi le ridic, multumesc mult Carmen, te pup.

Anonim spunea...

-EU SUNT DIN COMUNA DANES-MURES,SI LA NOI ESTE ACEST OBICEI,DAR MAI PRESUS DE ACEST OBICEI DE PASTE.. LA BISERICA AVEM "STREJERI"..UN GRUP DE BAIETI TINERI,CARE POARTA UN COSTUM SPECIFIC ,PT ACEASTA SARBATOARE SI CARE STAJUIESC LA BISERICA DIN JOIA MARE PANA LUNEA SFINTELOR PASTI,TOATE SLUJBELE - EXECUTA UN ADEVARAT CEREMONIAL IN FUNCTIE DE MOMENTUL SLUJBEI..ESTE UN OBICEI FFF FRUMOS SI AS VREA CA TOTI CARE AU OCAZIA SA TREACA PRIN COMUNA NOASTRA IN ACESTE ZILE- SA URCE LA BISERICA SA-I VADA MACAR UN PIC...HRISTOS VA INVIA..SARBATORI FERICITE LA TOATA LUMEA...

maria elena spunea...

@Anonim, ma bucur pt comentariul tau, sunt bucuroasa sa aflu ca totusi mai exista colturi de pamant ramanesc unde se mai pastreaza obiceiuri stravechi legate de frumoasele noastre sarbatori religioase, sunt mandra ca acest lucru se intampla in Ardealul meu drag. Acesta e un lucru minunat si ar fi bine sa-i educati pe tineri sa pastreze pe mai departe obiceiurile pe care ni le-au lasat bunii si strabunii nostri. Sarbatori cu sanatate si tihna!