sâmbătă, ianuarie 17, 2015

Dulceata de strugurei sau coacaze rosii



In congelator am avut vreo 2 kilograme de strugurei (coacaze) si asa... la inceput de an am facut o dulceata deosebit de aromata.
Cantitati folosite: 2 kg strugurei, 2 kilograme zahar, zeama de la o lamaie.
Ciorchinii de coacaze (strugurei) se spala, se lasa la scurs, se desprind de pe ciorchine, se aseaza in pungi de plastic si se congeleaza. Eu procedez asa daca vreau sa-i combin cu alte fructe care apar mai tarziu. Anul acesta am vrut sa-i combin cu prune, insa am uitat de ei in acea perioada. Dulceata a iesit la fel de gustoasa ca si in perioada in care fructele erau proaspete.
Peste strugureii decongelati, am adaugat zaharul, i-am lasat asa de seara pana dimineata, am stors zeama de lamaie si am pus fructele la fiert. Dupa primul clocot am scurs o parte din siropul pe care l-au lasat fructele, am fiert dulceata pana cand bobitele s-au afundat in restul de sirop, semn ca dulceata este gata. Am turnat dulceata in borcane cu capace filetate, spalate, sterilizate, am pus borcanele la dunst uscat (am acoperit borcanele cu o patura groasa unde au ramas pana s-au racit), apoi le-am asezat in camara. Mie imi place dulceata de strugurei cu lapte rece.


joi, octombrie 02, 2014

Zacusca, rețete de zacusca

Gospodinele muncesc neobosite sa puna la adapost in camara proviziile pentru iarna. Doamnelor care doresc sa incerce retetele mele de zacusca, le recomand:
Zacusca de vinete


sau o alta varianta a retetei de
Zacusca de vinete

Zacusca cu fasole

Zacusca cu ciuperci si vinete


miercuri, martie 26, 2014

Platou cu aperitive rapide



Cu cateva ingrediente din frigider am incropit un platou colorat si gustos. Am avut la indemana rosii mai mari, rosii mici, branza telemea, masline, ardei gras rosu, snitele, vinete cu maioneza, fasii de ardei gras, oua fierte, rulada din cascaval, branza din tub, scobitori pt prins palariile ciupercilor din oua.
Snitele sunt din carne de porc, mai precis din muschi.
Ciupercile sunt doar oua fierte tari, carora le-am prins cu cate o scobitoare palarioare din jumatati de rosii mai mici, decorate cu branza din tub. Rosiilor mai mari le-am taiat un capac insa nu chiar de jur-imprejur. Am scos cu grija miezul si le-am umplut cu salata de boeuf, apoi am asezat in deschizatura cateva masline. Pe jumatati de rosii mai mici am prins tot cu ajutorul scobitorilor cate o bucatica de branza telemea, o maslina neagra, am spritat un mot de branza din tub (caruia i-am intepat un orificiu cu o scobitoare), iar pe mot am pus o frunzulita de patrunjel. Pe bucati de ardei gras umplute cu vinete cu maioneza, am spritat branza din tub, am asezat cate o maslina in jurul careia am pus fasii de ardei gras galben si cate o rondea de ceapa rosie mica. Pe platou am avut cateva felii de rulada din cascaval.




luni, ianuarie 06, 2014

Rulada din cascaval


Un aperitiv apreciat pentru gustul si aspectul sau dar si pt. faptul ca se obtine relativ repede este Rulada din cascaval.
Timp de preparare: max. 30 minute.
Ingrediente: 300 g cascaval (am avut de forma patrata), 1 ou fiert tare, 1 cutie crema de branza Campus, sare, piper, boia dulce, 1 pachetel sunca de Praga feliat, ambalat (cam 200 grame), folie alimentara.
Mod de preparare: punem un vas cu apa la fiert. Intr-o punga de plastic, punem cascavalul si legam punga la capat. Cand apa da in clocot stingem focul si punem cascavalul in vasul cu apa fierbinte unde il lasam vreo 15 minute, timp in care se va inmuia. Desfacem pachetetul cu sunca de Praga, oprim 6 felii de sunca pe care le vom aseza peste cascavalul intins, iar restul il folosim la prepararea umpluturii pt rulada. In timp ce cascavalul sta la inmuiat, cu ajutorul mixerului vertical preparam umplutura din: crema de branza, oul fiert si curatat, feliile de sunca ce au ramas, sare, piper macinat, boia dulce de ardei, dupa gustul nostru. Impartim umplutura in 2 parti. Scoatem cascavalul din apa, il punem pe o folie alimentara, il intindem usor cu sucitorul pana obtinem o foaie subtire. Acoperim intreaga suprafata a cascavalului cu un strat de umplutura, asezam feliile de sunca, intindem restul de umplutura si rulam cat mai strans posibil. Invelim rulada in folie alimentara sau de staniol si dam la frigider pana se intareste, apoi se portioneaza.


duminică, decembrie 29, 2013

Prajitura Negresa cu cocos


Daca preferati deserturile fara crema, ati nimerit bine! Negresa cu cocos, face parte din aceasta categorie de dulciuri, in plus, daca doriti sa o aveti la masa de revelion, o puteti prepara chiar si cu 2 zile inainte. Secretul este sa o pastrati infoliata, la rece si sa o ornati doar cu 5 minute inainte de servire.
Timp de preparare: 1 ora si 10 minute.
Ingrediente: 100 g cacao, 250 g unt, 500 g zahar, 4 oua, 100 g faina alba, 1 lingurita praf de copt, 100 g fulgi nuca de cocos, zahar pudra pt pudrat, fructe congelate( strugurei, coacaze rosii, porumbele).
Mod de preparare: intr-un vas amestecati zaharul cu cacaoa. Intr-un alt vas topiti untul usor, adaugati amestecul de zahar si cacao, amestecati bine pana la omogenizare, raciti usor amestecul pe care il treceti intr-un vas pt mixer, adaugati ouale unul cate unul si mixati bine. Adaugati faina si praful de copt cernute, apoi nuca de cocos.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava rotunda de tort, unsa cu ulei si tapetata cu faina. Nivelati cu o spatula, apoi introduceti tava in cuptorul incins la 180 grade. Se coace aproximativ 45 minute. Dupa coacere lasati prajitura sa se raceasca, scoateti-o din tava pe un platou, pudrati cu zahar vanilat si ornati cu fructe proaspete sau congelate.