duminică, ianuarie 06, 2013

Rulada din burta de porc proaspata si carnat afumat


Printre bucatele pentru Anul Nou am preparat o rulada din burta proaspata de porc si carnat afumat. Am optat pt acest fel de mancare deoarece se poate pregati cu o zi inainte.
Timp de preparare: 4 ore.
Ingrediente: 1 bucata burta proaspata de porc (1 kg si vreo 400 grame), 1 bucata carnat afumat, piper macinat, condiment pentru carne de porc la plic, 2 foi dafin, 1 lingurita piper boabe, 800-1000 ml vin alb, 3-4 catei de usturoi, apa, ata pt legat rulada.
Mod de preparare: bucata de burta se spala, se sterge cu un prosop absorbant, se aseaza pe un carpator, se bate cu ciocanul de carne, se sareaza, se pipereaza. La un capat al burtii se pune bucata de carnat curatata de membrana si incepeti rularea bucatii de burta din partea in care ati pus carnatul, spre partea opusa. Legati rulada cu ata (eu nu am avut sfoara alimentara si am legat rulada cu ata de macrame). Recunosc, am cam chinuit-o, am procedat cum m-am priceput si a iesit cam ce vedeti. Puneti rulada intr-o oala, acoperiti-o cu apa, adaugati vinul, foile de dafin, piperul boabe, usturoiul, condimentul pentru carne de porc, putina sare si fierbeti-o cam vreo 3 ore la foc domol. Gustati apa in care fierbe si mai adaugati sare daca e nevoie, mai completati cu apa cand aceasta scade. Tot timpul rulada sa fie acoperita de apa. Lasati-o in oala pana ziua urmatoare, cand incingeti din nou oala pana la primele clocote, scoateti rulada si puneti-o intr-o tava de friptura, adaugati putina apa din oala in care a fiert, dati tava la cuptorul preincalzit,  rumeniti rulada, scoateti-o pe un carpator, portionati-o, apoi curatati ata. Noi am servit-o alaturi de cartofi natur si castraveti murati. Aceasta rulada se poate consuma la fel de bine si rece alaturi de aperitive.


duminică, decembrie 02, 2012

Salata greceasca


O salata rapida, gustoasa, satioasa, este aceasta salata greceasca, care poate inlocui un pranz intr-o dieta hipocalorica.
Timp de preparare: 5 minute.
Ingrediente: 100 grame telemea desarata, 1 rosie, 1 ardei gras (de preferat verde fiindca are mai putine calorii, dar merge orice fel), 1 castravete proaspat mic, 1 ceapa rosie, 1 lingura ulei de masline, 1 lingurita otet de mere.
Mod de preparare: curatati ceapa, spalati zarzavatul, scoateti samburii din ardeiul gras. Intr-un bol, taiati branza telemea cubulete, zarzavatul dupa bunul plac, stropiti salata cu ulei de masline si otet de mere si gata.


duminică, noiembrie 11, 2012

Dulcesarat are 3 anisori

Nu pot crede ca au trecut deja 3 ani de cand am blog. Imi amintesc cu cat entuziasm am inceput, ce mult timp si munca am investit. Mi-a fost greu, eu nemaifiind la prima tinerete sa tin pasul cu tehnica, dar m-am straduit sa nu-mi dezamagesc vizitatorii, nu stiu in ce masura am reusit. La un moment dat, voiam chiar sa renunt, insa dupa ce am cladit o parte din blog, imi parea rau s-o fac. Uitandu-ma in urma la primele mele postari, cand nu stiam prea multe lucruri despre bloggerit, sau legate de imagini, mie mi se pare  ca am progresat. Aparatul foto pe care il am, nu este unul performant, desi imi doresc cu disperare un Nikon, dar cred ca visez degeaba, ca acest lucru nu se va intampla, insa m-am straduit sa redau intotdeauna cele mai sugestive imagini. Asa cum am mai amintit cu alte ocazii, aparitia blogului Dulcesarat, este legata de existenta site-ului Gustos.ro, care in 2009, la sfarsitul toamnei, organiza un concurs, la care puteau participa doar bloggeri. Asadar, la inceputul lui noiembrie, eu inscriam primele retete pe blog. Am pana in prezent aproximativ 300 si ceva de retete, in mare parte ardelenesti, de pe Valea Tarnavelor, unde traiesc si de unde imi am originile, parintii si bunicii mei fiind din aceasta zona. Multumesc frumos, admiratorilor blogului si vizitatorilor lui, pe care ii vreau in numar cat mai mare, pe care ii primesc cu drag si ii astept cu impresii.


luni, octombrie 22, 2012

Spuma de avocado


Reteta de azi, este o reteta extrem de simpla, care se prepara in cateva minute, potrivita pentru o zi de post. Avocado se mai numeste unt vegetal sau untul saracului, dar nu la noi, unde e chiar scump. Mie imi place gustul acestui fruct si apreciez calitatile lui. Avocado este recunoscut pentru proprietatile sale de scadere a nivelului  colesterolului si glicemiei, pentru proprietatile antioxidante, de protejare a ficatului si antiinflamatoare.
Timp de preparare: 5 minute.
Ingrediente: 1 fruct de avocado bine copt, 2 cepe mici, sare, piper, zeama de la 1/2 de lamaie.
Mod de preparare: taiati fructul de avocado in doua pe lung, scoateti samburele care se arunca, apoi decojiti cele 2 jumatati. Puneti fructul intr-un vas de plastic inalt, adaugati cele 2 cepe (curatate, spalate) taiate marunt, zeama de lamaie si cu un robot vertical mixati bine ingredientele pana obtineti o spuma. Sarati si piperati dupa gust. Serviti cu paine prajita.


luni, octombrie 15, 2012

Zacusca cu fasole



 Ultima conserva din capitolul Zacusca din anul acesta este Zacusca cu fasole. Cand am terminat zacusca cu ciuperci, mi s-a parut mai gustoasa decat cea cu vinete. Acum parca imi place mai mult zacusca cu fasole fata de celelalte varinate cu ciuperci si vinete. Anul acesta am pus mai mult ulei ca altadata, am depasit cantitatea din reteta cu 200 ml, dar a iesit gustoasa rau, iar culoarea este tare frumoasa. Iata reteta mea:
Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente: 
-1 kg de fasole boabe-alba
-3 kg gogosari
-1,5 kg ceapa alba
- 600 ml ulei
-1/2 litru bulion
- piper boabe
- foi de dafin 
-sare.
Mod de preparare: incepeti cu fasolea, pe care o spalati si o puneti la fiert. Intre timp, curatati ceapa, spalati-o, macinati-o cu masina de carne, puneti-o intr-o oala la calit in 600 ml ulei de floarea-soarelui timp de 30 minute. Urmeaza gogosarii, pe care ii spalati, ii curatati de seminte, ii macinati cu masina de carne si ii adaugati peste ceapa. Caliti zarzavatul pana se inmoaie, amestecati din cand in cand sa nu se lipeasca de oala. Adaugati bulionul, piperul si dafinul, fierbeti compozitia la foc domol pana scade si se ingroasa. Fasolea fiarta, se strecoara de apa si se adauga peste celelalte ingrediente. Lasati zacusca la foc domol 10 minute, amestecand usor sa nu se zdrobeasca prea tare fasolea, potriviti gustul de sare. Este gata cand uleiul se ridica deasupra. Turnati zacusca in borcane curate, sterilizate, cu capac filetat. Puneti borcanele la dunst uscat sub o patura groasa pana ziua urmatoare, cand le asezati intr-o tava de cuptor, in care ati pus un prosop de bucatarie si apa, apoi puneti tava in cuptorul preincalzit 30-40 minute. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc, apoi le depozitai in camara.