duminică, decembrie 18, 2011

Reteta de carnati de porc



In ultima vreme, de cand tata nu mai e printre noi, nu am mai taiat porc. In fiecare an insa, cumparam carne proaspata de porc din macelarie si preparam acasa carnatii pt sarbatori. Evident, nu pot compara gustul carnatilor din carne de porc crescut in ograda cu cel pe care l-am preparat noi cu materie prima din macelarie. Carnea porcului de casa are cu totul alt gust, este mult mai buna. Pt cei interesati, am sa scriu reteta.
Ingrediente: 1,5 kg carne de porc proaspata, 0,5 kg grasime(slanina proaspata), 100 ml apa, 20 g sare, 1/2 lingurita piper macinat, 4-5 catei de usturoi, 1 lingurita boia, membrana de porc din comert gata curatata. Usturoiul se face mujdei si daca vreti sa fie mai fin, mixati-l cu mixerul vertical. Sigur ca puteti pregati carnati dintro cantitate de carne mai mare si raportati restul ingredientelor la cantitatea de carne pe care o aveti la dispozitie.
Mod de preparare: toate ingredientele se amesteca, se framanta bine, apoi cu ajutorul carnatarului, se umplu matele cu compozitia obtinuta. Se lasa carnatii la scurs pe o bara de lemn curata 24 de ore, apoi se afuma. Noi i-am tinut putin la fum pt ca nu ne plac tare afumati. Dupa afumare, se portioneaza in bucati, sau ii rulati colacei, dupa necesitatile familiei, ii puneti in pungi de plastic si ii pastrati in congelator. Noi am preparat carnati din 6 kg de carne, la care am adaugat restul ingredientelor corespunzatoare acestei cantitati de carne. Au iesit deliciosi, i-am si testat cu pireu de cartofi si moare(zeama) de varza.




vineri, decembrie 16, 2011

Sarbatori cu bloggerii pe Gustos in 2011


La sfarsitul lunii noiembrie, am primit o invitatie din partea site-ului Gustos, de a participa la un proiect frumos: Sarbatori cu bloggerii culinari. Bineinteles ca m-am bucurat si am acceptat, fiindca existenta blogului meu se datoreaza acestui site, asa cum am mai spus-o cu alte ocazii, cand Gustos organiza Festivalul blogurilor gustoase, iar eu pe vremea aceea nu aveam blog, insa tare mai doream sa particip la concurs si am hotarat sa-mi fac blog. Asa s-a nascut Dulcesarat. Asadar cateva din retetele mele, care poate v-ar putea inspira de sarbatori, le puteti gasi pe Gustos, alaturi de un scurt interviu, pe care il puteti citi AICI


marți, noiembrie 15, 2011

Premiul concursului de pe Bucataras oferit de Beko



La sfarsitul lunii octombrie am participat la un concurs organizat pe saitul bucataras.ro si am avut placuta si neasteptata surpriza sa fiu rasplatita de Beko cu un tricou, un sort si o manusa pentru bucatarie, o cana din care imi beau ceaiul in fiecare dimineata. Multumim bucataras pt concursurile frumoase, multumim Beko pt premiile oferite.
joi, noiembrie 10, 2011

Zama de curechi proaspat



Daca poftiti o ciorba hranitoare, atunci puteti alege aceasta zama de curechi proaspat. In Ardeal varza se mai numeste si curechi. Curechiul este o leguma nutritiva bogata in minerale si vitamine, este de preferat sa se consume in stare cruda, insa este bun si procesat termic. Va recomand o reteta de zama ardeleneasca, buna de tot, si usor de preparat.
Timp de preparare: cam 50 minute.
Ingrediente: 1/2 de varza proaspata, 2 cartofi rosii, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ardei gras, 2 linguri de orez, 2 cepe, 2 linguri de ulei, 1 lingura faina alba, 200 ml smantana, sare, piper, patrunjel si marar verde, 1 cana de bulion.
Mod de preparare: intro oala puneti la fiert 3,5 l apa, cand fierbe adaugati morcovii, patrunjelul, cartofii,  curatati, spalati si taiati cubulete. Lasati sa fiarba 5-10 minute, timp in care taiati varza fideluta si ardeii cubulete, dupa care le adaugati la fiert peste celelate legume. Tot acum puneti si 2 linguri de orez curatat de impuritati, spalat si scurs de apa. Cand legumele si orezul sunt fierte, separat intro tigaie puneti la incins cele 2 linguri de ulei, adaugati ceapa taiata marunt, caliti usor, adaugati faina, auriti rantasul apoi il stingeti cu 1 cana de bulion. Amestecati sa nu se faca cocoloase si adaugati acest rantas in oala peste legume, potriviti de sare, adaugati piper macinat dupa gust. Lasati zama sa mai clocoteasca 1 minut apoi stingeti focul. Smantana se amesteca cu 2 linguri apa rece, se omogenizeaza si se toarna peste zama din oala. Deasupra presarati marar si patrunjel verde tocate. Optional puteti adauga putin otet daca doriti ca zama sa fie mai acrisoara. Merge bine cu ardei iute!


marți, noiembrie 08, 2011

Dulceata de dovleac cu citrice si stafide


Va propun o reteta inedita de dulceata, aromata, delicioasa. Ingredientul principal este dovleacul.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 2 kg miez de dovleac, 2 kg zahar, 1 portocala, 1 grepfruit, 2 lamai, 6 plicuri de zahar vanilat, 2 pahare de apa (cam 400-450 ml), 2-3 linguri de stafide.
Mod de preparare: stafidele se inmoaie in apa. Miezul de dovleac se razuieste pe razatoarea cu gauri mari, se pune la fiert la foc domol cu 2 pahare de apa, se fierbe pana se inmoaie, se paseaza cu un mixer vertical obtinandu-se un pireu. Intre timp, citricele se storc, iar in zeama rezultata se adauga stafidele scurse de apa, vanilia, zaharul tos si se fierbe pana se leaga ca un sirop. Se adauga pireul de dovleac si se continua fierberea la foc domol, amestecand mereu cu o lingura de lemn pana cand dulceata are consistenta dorita, dupa care se pune in borcane spalate, sterilizate in cuptor, se inchid cu capace cu filet sau se leaga celofan dublu. Borcanele se pun la dunst uscat pana ziua urmatoare cand depozitam dulceata in camara.