marți, octombrie 19, 2010
Premiu special de la Decorix
In luna septembrie am participat pe Decorix.ro la concursul lunii septembrie cu reteta ,,Zacusca de vinete cu gogosari copti ca pe Tarnave,, (aici puteti gasi reteta) si am fost foarte fericita sa fiu rasplatita cu un premiu special-pentru revenirea la traditie, prin reteta mea. Multumesc mult organizatorilor, sponsorilor si doamnelor din juriu care m-au sustinut, dar si celor care m-au votat. Premiul meu a fost un aparat de scos samburii din visine si cirese:
sâmbătă, octombrie 09, 2010
Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
150-200 g slanina afumata, mai moale, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa, sare.
Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina, ceapa si patrunjel
dulcesarat
maria elena
at
09 octombrie
retete,culinar
Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina ceapa si patrunjel,
Mancare
Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
150-200 g slanina afumata, mai moale, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa, sare.
Chisatura, imi aduce aminte de copilarie, de vacantele de vara
petrecute la bunica dinspre mama, intrun sat de pe valea Tarnavei Mari,
aproape de Blaj, mica Roma a Ardealului. Pe vremea aceea chisatura se
facea din osanza, care era pastrata tot timpul anului pt a imbunatati
gustul ciorbelor. Osanza se presara cu sare, se rula si se cosea, arata
asa ca un sul de parizer, dar era alba. Din bucata aceea de osanza, se
taiau felii mai groase si se facea chisatura pt ciorbe, sau se
intindea pe paine. Veti zice, cum sa mananci asa ceva? Eu zic si acum
ca era mult mai sanatoasa, decat mezelul cu o sumedenie de E-uri. Dar
sa va spun cum se face chisatura:
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.
Avem nevoie de slanina afumata mai moale, patrunjel verde si ceapa. |
Maruntim patrunjelul, slanina, ceapa. |
Amestecam totul bine. |
Se serveste cu paine si rosii. |
joi, octombrie 07, 2010
Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente: dulceata de caise. Se poate folosi orice fel de dulceata pe care o aveti la indemana.
Mod de preparare: dulceata de caise se mixeaza cu blenderul pana devine o pasta omogena, se pune in poche si folosim la ornarea deserturilor. Daca nu dispuneti de poche, puteti folosi tot asa de bine o punga de plastic pe care o gauriti usor la varf.
Toping de caise
Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente: dulceata de caise. Se poate folosi orice fel de dulceata pe care o aveti la indemana.
Mod de preparare: dulceata de caise se mixeaza cu blenderul pana devine o pasta omogena, se pune in poche si folosim la ornarea deserturilor. Daca nu dispuneti de poche, puteti folosi tot asa de bine o punga de plastic pe care o gauriti usor la varf.
marți, octombrie 05, 2010
Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente: 1 kg strugurei(eu i-am pastrat la congelator pana acum sa pot face diferite combinatii), ½ kg nectarine, ½ kg piersici, 2 plicuri gel fix: 3x1, 700-800 g zahar. Din aceasta cantitate de fructe au rezultat 6 borcane mici de dulceata.
Mod de preparare: Intotdeauna incep cu spalatul si sterilizatul borcanelor in cuptor. Intre timp, pregatesc fructele. Piersicile, nectarinele spalate, se curata de samburi, se taie bucati, se amesteca cu strugureii, apoi adaugam zaharul impreuna cu gel fix, amestecam bine totul, punem fructele la fiert asa cum sunt indicatiile de pe plicul cu gel fix. Cand fructele incep sa fiarba, tinem la foc 3 minute, apoi stingem focul si turnam dulceata in borcane cu capac filetat, le intorcem cu capul in jos 5 minute, apoi punem borcanele la dunst uscat, acoperite cu o patura pana ziua urmatoare cand se aseaza in camara.
Dulceata de strugurei, piersici si nectarine
dulcesarat
maria elena
at
05 octombrie
retete,culinar
Conserve,
Dulceata de strugurei piersici si nectarine
Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente: 1 kg strugurei(eu i-am pastrat la congelator pana acum sa pot face diferite combinatii), ½ kg nectarine, ½ kg piersici, 2 plicuri gel fix: 3x1, 700-800 g zahar. Din aceasta cantitate de fructe au rezultat 6 borcane mici de dulceata.
Mod de preparare: Intotdeauna incep cu spalatul si sterilizatul borcanelor in cuptor. Intre timp, pregatesc fructele. Piersicile, nectarinele spalate, se curata de samburi, se taie bucati, se amesteca cu strugureii, apoi adaugam zaharul impreuna cu gel fix, amestecam bine totul, punem fructele la fiert asa cum sunt indicatiile de pe plicul cu gel fix. Cand fructele incep sa fiarba, tinem la foc 3 minute, apoi stingem focul si turnam dulceata in borcane cu capac filetat, le intorcem cu capul in jos 5 minute, apoi punem borcanele la dunst uscat, acoperite cu o patura pana ziua urmatoare cand se aseaza in camara.
Pregatim ingredientele. |
Taiem bucati piersicile si nectarinele. |
Amestecam fructele cu gel fix. |
Fierbem dulceata. |
Umplem borcanele si le intoarcem cu capacul in jos. |
Este delicioasa cu wafe.... |
....dar si pe felii de paine proaspata. |
Pt cei care nu stiu, acestia sunt strugureii sau coacazele rosii (ribes rubrum) |
joi, septembrie 30, 2010
Gomboti cu prune 1
Timp de preparare: 1 h si 45 minute.
Ingrediente: pentru aluat:1 kg cartofi rosii, 250-300 g faina,
alba, 2 oua, 1 lingura ulei, un praf de sare.
Pentru umplutura: 1 kg de prune, 2 linguri zahar, 2 lingurite
scortisoara macinata.
Pentru aspectul final: 100 g unt, 300 g pesmet, 6-7 linguri zahar, 3
vanilii.
Mod de preparare: se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se
pun la fiert in apa cu sare.
In timp ce fierb
cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti
grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita
mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o
farfurie, le lasati deoparte.
Dupa ce se fierb cartofii
se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale,
faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La
inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul
putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care
taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe
care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in
aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se
lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi asezati gombotii formati intrun vas. Permanent
mainile sa fie pudrate cu faina. Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la
fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se
ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printrun
amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa:
intro tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in
loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si
vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost
,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci.
Au iesit 33 de gomboti.
Taiem rondele de grosimea unui deget, imbracam fiecare pruna in aluat. |
Abonați-vă la:
Postări (Atom)