luni, ianuarie 11, 2010

Prajitura cu visine si nuca


Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Inca o reteta pe principiul lui Lavoisier ,,nimic nu se pierde ci totul se transforma,,. Pt a ajunge la ,,tranformare,, avem nevoie de: 3 albusuri(care au ramas de la dresul ciorbei de burta), 4 linguri de zahar, 1/2 pachetel praf de copt(respectiv 1 lingurita), 1 vanilie, 3-4 linguri visine din congelator, 10-11 samburi de nuca rupti bucatele, 1 lingura ulei(dar am uitat sa o supun sedintei foto). 
Pt ornat, acelsi principiu simplu si rapid: un cub ciocolata menaj+1 lingura de apa.
Mod de preparare: Am folosit tava de dimensiuni: 29x23 cm. Intrun vas de plastic, punem albusurile pe care le batem spuma tare, adaugam praful de copt, batem 1 minut, adaugam zaharul si vanilia, continuam sa batem spuma pana la topirea acestora. Se adauga faina, se omogenizeaza, adaugam uleiul, amestecam, apoi la sfarsit adaugam visinile si nuca, amestecam usor pt incorporare dupa care turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt(daca nu aveti la indemana, ungeti tava cu margarina sau unt si tapetati cu faina). Dam la cuptorul preincalzit cam 20-25 minute. Scoatem prajitura din tava, dupa racire o ornam cu ciocolata topita: topim un cub mare de ciocolata menaj cu 1 lingura apa, punem compozitia intro punguta pe care o intepam in varf si purcedem la ornatul operei culinare(ciocolata menaj de data aceasta am gasit la 1/2 kg, iar cubul e mare).

Prajitura cu nuca, ciocolata, rahat


Timp de preparare:
50 minute

Tot din ciclul: ,,nimic nu se pierde, ci totul se transforma,, este si aceasta prajitura. Pt ca mi-au ramas albusuri, nu am renuntat la ele cu una cu doua ci m-am gandit sa le utilizez si am preparat aceasta prajiura.
Ingrediente:4 albusuri, 5 linguri de zahar, 5 linguri faina, o jumatate de lamaie(coaja si zeama), cateva nuci(12-13 samburi), 2 cuburi de rahat, 1 cub ciocolata menaj. Nucile, rahatul si ciocolata, le-am taiat bucatele.
Pt ornat am folosit un alt cub de ciocolata menaj si 1 lingura de apa. Am folosit o tava cu dimensiuni: 29x23 cm, o ultima achizitie in materie de ustensile, din gama ,,Casa Linga,, de fapt un set alcatuit din 2 tavi concepute in asa fel incat una daca e nevoie, devine capacul celeilalte, achizitie de care sunt tare incantata.
Mod de preparare: Batem albusurile spuma tare, adaugam coaja si zeama de lamaie, se contiuna batutul spumei, adaugam zaharul, vanilia si batem pana la topirea zaharului. Se adauga faina, se amesteca cu grija pana la incorporarea acesteia, adaugam nuca, rahatul si ciocolata, toate taiate bucatele. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc potrivit cam 20-25 minute. Dupa copt, la 3 minute am scos prajitura din tava am lasat-o sa se raceasaca si am ornat-o cu ciocolata topita astfel: am topit cubul de ciocolata menaj cu 1 lingura de apa intro canita apoi am pus topitura intro punguta de nylon pe care am intepat-o la un capat si am ornat prajiturica asa cum o vedeti.
Sfat: daca doriti o prajitura mai pufoasa, puneti la preparaea blatului 1/2 pliculet praf de copt.

Bile colorate cu rom

Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: La aceasta reteta, am aplicat spusele lui Lavoisier(nimic nu se pierde, ci totul se transforma). Pt ca mi-a ramas pandispan de la niste figurine si nu am vrut sa renunt la el, m-am gandit sa-l folosesc intrun anumit mod, la aceste bilute colorate. Pt ca pandispanul era putin, am folosit si un pachet mic de biscuiti petit beurre. Daca nu aveti pandispan, puteti folosi de la inceput biscuiti(1 pachetel mic=140 g). Daca doriti o cantitate mai mare de bilute, mariti cantitatile de ingrediente. Este o reteta usoara si usor de adaptat, nu se poate sa nu reuseaca. Deci avem nevoie de 280 g biscuiti sau pandispan (sau cele 2 ingrediente amestecate, dar sa fie aprox 280 g), 1/4 pachet margarina, 2 linguri cacao, 1 sau 2 linguri zahar pudra, 1 esenta rom, sirop preparat dintro cescuta de apa la care am adaugat 1 lingura de zahar, 2 bomboane de menta si 2 de lapte pt aroma, la foc mic pana la dizolvarea bomboanelor (fiindca nu am avut zahar vanilat), coaja de la o mandarina(mie mi se pare mai aromata), nuca de cocos colorata.
Mod de preparare: Am zdrobit pandispanul si biscuitii, am adaugat margarina, cacao, zaharul pudra, coaja de mandarina, esenta de rom si desigur siropul racorit putin. Am omogenizat bine compozitia(daca nu este destul de elasica, mai adaugati putina margarina sau sirop), dupa care am format bilute de marimea unei nuci si le-am tavalit in nuca de cocos colorata. Am obtinut cam 24 bilute.
duminică, decembrie 27, 2009

Prajitura Amandina

      Timp de preparare: 3 ore.
      Ingrediente: Blatul: 7 oua, 5 linguri apa, 12 linguri faina, 12 linguri zahar, 2 linguri cacao, 1 praf de copt, un praf sare.  
      Crema: 1 cana zahar(250 g), 3 oua, 2 linguri cacao, 200g unt.
      Pt insiropat: 250 ml cafea tare si dulce(eu am folosit jakobs).
      Pt glazura: 5 patratele ciocolata menaj, 5 linguri cafea, 2 linguri zahar pudra.
      Mod de preparare: preparam blatul asa: batem albusurile spuma (adaugam praful de sare sa se bata mai usor) adaugam 1 praf de copt si continuam sa batem spuma tare. Acum adaugam 5 linguri de apa si cele 12 linguri zahar si batem pana se topeste zaharul. Adaugam cele 2 linguri de cacao (cerneti cacaua), cele 7 galbenusuri si amestecam usor, apoi se adauga cele 12 linguri faina. Se amesteca cu mixerul pt omomgenizare, se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (folosesc tava cu dimensiuni 26/36 cm). Se coace in cuptorul preincalzit cam 15-20 minute la cuptorul meu (incercati cu scobitoarea, cand nu se lipeste de scobitoare, blatul este copt).
      Preparam crema asa: se freaca 1 cana de zahar cu cele 3 oua si cele 2 linguri cacao ( cerneti cacaoa sa lucrati mai usor) se pun la fiert la foc minim intro cratita buna de care nu se prinde. Fierbeti pana incepe sa se caramelizeze apoi luati de foc si lasati sa se raceasca. Separat bateti bine untul spuma, apoi adaugati treptat crema racita si mixati pana la omogenizare. Blatul se taie in doua pe orizontala, se insiropeaza cu o cana mare de cafea tare si f. dulce.  
      Preparam glazura asa: se topeste ciocolata cu zaharul in 5 linguri cafea (pt fiecare cub de ciocolata se pune 1 lingura cafea).
      Prajitura se asambleaza asa: Blatul taiat in doua pe orizontala se insiropeaza, se umple cu crema rezultata, iar deasupra intindem glazura de ciocolata. Se da prajitura la rece. Eu am glazurat toata prajitura, dar era mai bine daca o portionam si glazuram fiecare bucata separat, cred ca era mai aspectoasa. Va asigur insa ca a fost f. gustoasa si a avut mare succes.Dulcesarat
sâmbătă, decembrie 26, 2009

Prajitura Lamaita



Timp de preparare:  2 ore si 10 minute.
Pt aceasta prajitura, folosesc tava mare de la aragaz cu dimensiuni 28/40cm.  
 Ingrediente:
 Pt foi: avem nevoie de: 3 oua intregi, 8 linguri ulei, 8 linguri zahar, 6 linguri lapte fierbinte in care se dizolva 1 lingurita amoniu pt prajituri, faina cata cuprinde(aproximativ 550 - 600 grame, in functie de marimea oualor).
 Pt crema: avem nevoie de: 4 linguri faina, 2 linguri gris, 1/2 litru lapte, 250 grame zahar, 250 g unt, 1 lamaie (coaja razuita si zeama).
Pt pudrat: 2-3 linguri zahar pudra si o vanilie.
Mod de preparare:    
Preparam foile asa: amestecam intrun castron ingredientele pt foi, framantam bine pana ce aluatul se dezlipeste de pe maini. Impartim aluatul obtinut in 4 si coacem 4 foi pe dosul tavii.Dupa ce intindem foia o intepam din loc in loc cu furculita sa nu se umfle. (Atentie, foile se coc destul de repede, cam 10 minute pt o foaie la cuptorul meu).
Preparam crema asa: 4 linguri faina + 2 linguri de gris + o parte din zahar(se procedeaza asa sa nu se faca cocolase amestecul inainte de a fi fiert) se amesteca bine apoi se inmoaie cu putin lapte rece. Totul se amesteca bine sa nu se faca cocoloase. Restul de lapte se fierbe cu restul de zahar, peste care adaugam amestecul de mai sus. Se fierbe totul la foc mic intrun vas bun, amestecand continuu sa nu se prinda creama. Fierberea se incheie cand crema se ingroasa bine. Lasam crema sa se raceasca, apoi se amesteca cu untul, coaja si zeama de lamaie si ungem cele 4 foi. Prajitura se lasa sa se inmoaie si inainte de a sa servi se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu vanilie, apoi o taiem romburi sau dreptunghiuri. Cand pregatesc aceasta prajitura incep cu crema, pt ca imediat ce am copt foile acestea se si ung. Intrun an, le-am lasat pana ziua urmatoare si a trebuit sa dau foilor o alta destintie ca au crapat.