duminică, noiembrie 22, 2009

Chiftele

Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg carne tocata, 1 ceapa, 7-8 catei usturoi, 2 felii intregi de paine (inmuiata in apa si stoarsa bine), 2 oua, 2 lingurite boia, 2 lingurite vegeta, 1 lingurita boia dulce, 3-4 lingurite faina alba, cateva fire patrunjel verde tocat, 2 cartofiori (razuiti pe razatoare mica si storsi bine de zeama), sare, ulei pt prajit.
Mod de preparare: Intrun castron amestecam foarte bine toate ingredientele, formam chiftelute cu mainile inmuiate in apa rece, pe care le frigem in ulei la foc potrivit, pe ambele parti.
vineri, noiembrie 20, 2009

Fasole frecata cu prajeala ca in Ardeal


Cu carnati
Timp de preparare: 3 ore. Ingrediente: 1 litra fasole alba, 4 morcovi, 1 ceapa mica (cat o nuca), 1/2 radacina patrunjel, 2 catei usturoi, 1 legatura mica patrunjel verde, 2 linguri ardei congelat, sare.
Pt prajeala: 2 cepe albe, 50 ml ulei (cam o cescuta pt cafea), 2 lingurite boia dulce.
Mod de preparare: fasolea se curata de impuritati, se spala, se pune la fiert in apa rece. Se da in clocot, se arunca prima apa si se pune iar la fiert cu apa rece. Se fierbe la foc potrivit. Cand este aproape fiarta, adaugam tot zarzavatul taiat marunt, inclusiv verdeata. Cand totul este fiert, se potriveste de sare, se stinge focul, se lasa putin sa se raceasca, dupa care se mixeaza. In cazul in care aveti prea multa apa peste fasole, aceasta se scurge intrun vas inainte de mixare, din care puteti adauga apoi, sa dati mancarii consistenta dorita. Se serveste cu ,,prajeala,, aceasta mancare fiind specifica Ardealului. Prajeala se pregateste astfel: intro tigaie mica, sau craticior, punem uleiul la incins apoi adaugam cele 2 cepe taiate pestisori, rumenim ceapa, adaugam boiaua, amestecam si imediat stingem focul. Este foarte buna cu mamaliga si slanina fripta, carnati, alaturi de castraveti sau gogonele murate.
duminică, noiembrie 15, 2009

Ciorba cu bulion si galuste

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 4 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 1 telina mica, 3 oua, 1 cescuta gris, ulei pt prajit aluatul de gris, 1 legatura patrunjel verde, 2 lingurite vegeta cu gust de gaina, 500 ml bulion (o jumatate de litru).
Mod de preparare: Punem la fiert intro oala 3 l apa. Cand incepe sa fiarba, adaugam ceapa taiata marunt, apoi restul zarzavatului si cateva frunze intregi de patrunjel, pe care le scoatem dupa ce si-au dezvoltat aroma. Cand zarzavatul e fiert, adaugam bulionul si reducem focul pana terminam galustele. Intre timp preparam aluatul pt galuste: batem bine 3 oua la care adaugam o cescuta de gris. Acest aluat il punem la prajit in putin ulei, intro tigaie mare cu diametrul de 28 cm, se prajeste la foc moale pe ambele parti. Lasam aluatul sa se raceasca, dupa care il asezam pe o planseta sau pe o tava inox si cu forme de plastic decupam aluatul. Punem figurinele rezultate la fiert in ciorba, la foc moale sa nu se zdrobeasca. Adaugam vegeta, potrivim de sare si cand galustele sunt fierte stingem focul. Ciorbica e aspectoasa si tentanta chiar si pt copilasii mofturosi.

Placinte cu gem

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa)
Ingrediente: Pt aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata, 1 lingura zahar, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat(cam 850-900 ml apa).
Pt umplutura: gem facut in casa (sa fie mai gros), eu am avut de caise.  
Mod de preparare: Se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit. Dupa dospire, pe o suprafata bine unsa cu ulei, se iau bucati de aluat, care se intind rotund (nu prea sunt rotunde ale mele) si pe jumatate se aseaza 1 lingura cu gem apoi pliem placinta pe jumatate si o coacem in tigaie cu putin ulei, la foc mic pe ambele parti.

Tocanita de pulpe de pui

Timp de preparare: 50 minute (complexitate redusa)..
Ingrediente: 1 punga ciocanele, 1 ceapa, 1 cescuta ulei, 2 lingurite boia, 2 lingurite vegeta cu gust de gaina, 2 catei usturoi, sare, patrunjel verde.
Pt slobozeala: in Ardeal diresatura pt tocanita se mai numeste si slobozeala, probabil in alte zone ale tarii cuvantul este neintalnit, de aceea ma simt datoare cu aceasta precizare.
Deci, avem nevoie de: 2 linguri faina, 1/2 cana lapte proaspat.  
Mod de preparare: Intotdeuna eu oparesc carnea, dupa care o spal bine si o prepar. Intrun craticior punem uleiul la prajit, adaugam ceapa taiata marunt, calim pana devine sticloasa, adaugam boiaua apoi carnea, prajim usor la foc mic 2 minute si adaugam apa sa acopere carnea. In timpul fierberii adaugam vegeta, potrivim de sare. Cand e fiarta carnea, facem o slobozeala din faina si lapte rece, de consistenta unei smantani, pe care o adaugam la tocanita si lasam sa dea cateva clocote, adaugam usturoiul zbrobit si patrunjelul verde tocat, amestecam usor si stingem focul. Se serveste cu muratura si mamaliguta.