miercuri, noiembrie 10, 2021

Gomboți cu prune 2




Un desert vechi, gustos, consistent si usor de preparat, as clasifica acest deliciu culinar de pe vreamea bunicii!
Pentru prepararea gomboțului avem nevoie în primul rând de cartofi fierti. Să explic cum facem gomboții cu prune.
Avem nevoie pentru aluat de: 
- 300 g cartofi fierți (eu îi fierb curățați de coajă) 
- 30 ml ulei
- 50 g făină albă 
- 30 g griș 
- 1 ou
- 1 praf de sare
- un sfert kg prune proaspete din care scoatem sâmburii (mie im place sa aleg prune mai mici pt ca se învelesc mai usor în aluat) 
- scorțișoară măcinată, dupa gust, care se adauga peste prunele curatate de samburi (mie imi place gustul scortisoarei si am pus 3 lingurițe. 

Gomboțul cu prune e foarte gustos în crusta aceea aurie de pesmet aromatizata cu vanilie. 
 Pentru realizarea acestui decor avem nevoie de: 
- 50 ml ulei
- 50 g pesmet 
- 3 sau 4 linguri de zahar tos
- 3 plicuri zahar vanilinat 
Mod de preparare:
Cartofii curățați de coajă se fierb în apă cu sare. Dupa fierbere se scurg de apa si se zdrobesc cat sunt fierbinti cu zdrobitorul/pasatorul de pireu, se adaugă uleiul (30 ml). Cand s au răcit adăugăm oul bătut puțin cu furculița, presaram un praf de sare si omogenizam compoziția. Adăugăm faina amestecata cu grisul si framantam compoziția. In timp ce lasam cartofii la racit, spalam prunele, scoatem samburii si presaram prunele cu scorțișoară măcinată. Pasul urmator ar fi:
Prepararea decorului din pesmet:
Într-o tigaie adâncă prăjim pesmetul pana are o culoare aurie, stingem focul si adăugăm peste pesmet 50 ml ulei, omogenizam pana compozitia devine nisipoasa, punem zaharul si aroma de zahar vanilinat si omogenizam compozitia. 
Pasul urmator: punem la fiert într-o cratiță adanca vreo 3 l   apă in care adaugam sare. 
Acum urmează sa formam gombotii.
Mod de preparare gomboti cu prune:
Aluatul se pune pe masa de lucru înaintată și se modelează un sul din care rupem cate o  bucatăo modelam intrun disc mic în care invelim cate o prună. Se adună aluatul in jurul prunei și se formează o bilă care se dă prin făină. Procedam asa mai departe pana terminam aluatul. Cand apa din cratiță clocotește adăugăm câțiva gomboți, (să nu fie înghesuiți să nu se suprapună ) trecem spumiera usor pe sub ei să nu se lipsească de fundul cratiței și se fierb până se ridică la suprafață. Gomboții fierți se tăvălesc prin pesmet și se așează pe platou. Se servesc calzi dar sunt buni și reci. 


0 comments:

Trimiteți un comentariu

multumesc pentru vizita