21 mar. 2016

Iahnie de fasole


Fiindca e postul Pastelui, m am gandit la o iahnie de fasole de post.
Pentru reteta aveti nevoie de: o litra fasole alba boabe, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, 100 ml ulei, 2 linguri faina alba, 2 catei de usturoi, 3 crengute patrunjel verde, vreo 10 boabe de piper, 1 foaie de dafin, o jumatate de ardei gras rosu, 1 pahar de bulion (cam 200 ml), sare.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati se spala bine si se pune la foc cu apa rece. Dupa ce incepe sa fiarba, lasati fasolea la fiert vreo 15 minute, apoi aruncati apa, spalati din nou fasolea si o puneti la fiert iar cu apa rece. Cand boabele sunt aproape fierte, adaugati zarzavatul curatat, spalat taiat cubulete, piperul, foaia de dafin, usturoiul taiat rondele. Ceapa o pastrati pt rantas. Cand fasolea si zarzavatul sunt fierte, apa ar trebui sa fie scazuta mai mult cu un deget decat fasolea. Intr o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa taiata marunt, caliti usor sa fie sticloasa, adaugati faina alba, amestecati cu o lingura de lemn pana cand faina se rumeneste, apoi stingeti rantasul cu bulion. Amestecati bine sa nu se formeze cocoloase, adaugati compozitia peste fasolea si zarzavatul fierte. Potriviti mancarea de sare, lasati sa dea in cateva clocote, dar amestecati usor sa nu se prinda de vas. Dupa ce stingeti focul adaugati patrunjel verde taiat marunt.