8 oct. 2013

Invartitura din burta de porc si carnati afumati in fiertura de vin

    Zilele trecute, am primit o invitatie care m-a bucurat, m-a scos din rutina activitatilor zilnice, rupandu-ma pentru putin de problemele care ma apasa zilnic.
    Gustos.ro si Philips invita 10 bloggeri culinari sa fie printre primele persoane din Romania care testeaza si pastreaza noul aparat de gatit Philips Multicooker (acesta va fi lansat oficial pe piata la final de octombrie). Cu Philips Multicooker poti gati usor o varietate larga de retete ca la mama acasa si pe placul celor dragi: aperitive apetisante, ciorbe, mancaruri scazute, friptura, legume sau deserturi savuroase – toate ies delicios de fiecare data, cu doar o apasare de buton.
    Reteta pe care doresc sa o inscriu in campania de testare:Descopar retetele delicioase ale tuturor mamelor cu Philips Multicooker pe Gustos.ro “este o reteta pe care mama mea o prepara in sarbatorile de iarna, nu e dificila, e tare gustoasa si in plus arata foarte bine la masa de sarbatori.

   Invartitura de burta de porc si carnati afumati in fiertura de vin


Ingrediente: 
1 bucata burta proaspata de porc (1 kg si vreo 400 grame), 1 bucata carnat afumat, piper macinat, 2 foi dafin, 1 lingurita piper boabe, 800-1000 ml vin alb, 3-4 catei de usturoi, apa, ata pt legat carnea.
Mod de preparare: 

 

Bucata de burta se spala, se sterge cu un prosop absorbant, se aseaza pe un carpator, se bate cu ciocanul de carne, se sareaza, se pipereaza. La un capat al burtii se pune bucata de carnat curatata de membrana si incepeti rularea bucatii de burta din partea in care ati pus carnatul, spre partea opusa. Legati burta rulata cu ata, sfoara alimentara si obtineti o rulada de fapt. Mama nu-i zicea rulada, ii zicea invartitura. Puneti invartitura de burta si carnati astfel pregatita intr-o oala, acoperiti-o cu apa, adaugati vinul, foile de dafin, piperul boabe, usturoiul, putina sare si fierbeti-o cam vreo 3 ore la foc domol. Gustati apa in care fierbe si mai adaugati sare daca e nevoie, mai completati cu apa cand aceasta scade. Tot timpul invartitura sa fie acoperita de apa. Lasati-o in oala pana ziua urmatoare, cand incingeti din nou oala pana la primele clocote, scoateti invartitura si puneti-o intr-o tava de friptura, adaugati putina apa din oala in care a fiert, dati tava la cuptorul preincalzit,  rumeniti invartitura, scoateti-o pe un carpator, portionati-o, apoi curatati ata. Serviti alaturi de cartofi natur si castraveti murati. Aceasta invartitura  se poate consuma la fel de bine si rece ca aperitiv pe pat de salata verde.

10 comentarii:

Doina G spunea...

Lenuta, citind retea aceasta, mi s-a facut dor de sarbatorile de iarna! Cred ca este o nebunie si o sa o incerc si eu.

maria elena spunea...

Doina, este foarte buna, se face fara prea mare efort. Multumesc de vizita, mi-e dor de voi.

Lubita Iancu spunea...

Vai de mine ce mi-ai facut Lenutico!!!!ce buna trebuie sa fie invartitura asta,ca mor de pofta!!

Bogdan spunea...

Imi ploua in gura... Bine, nici nu am prea mancat azi, dar carnivor de fel, asta este paradisul mancarilor

Sidy spunea...

Doamne Lenuta....dar butomil VOTEAZA nu mai apare deloc daca am votat o data o reteta ????

maria elena spunea...

Lulu draga, noua ne-a placut, deci eu zic ca a fost buna. Te pup.

maria elena spunea...

Bogdan, multumesc de vizita. Nu reusim sa ne saturam de reteta mamei.

maria elena spunea...

Sidy, nu stiu ce sa zic, am incercat si eu sa va votez, am patit la fel.

Liana10 spunea...

O bunatate de invartitura!! N-am mai mancat demult asa ceva...sa te lingi pe degete, nu alta!! Ma bucur ca ne-ai readus in atentie aceasta gustoasa reteta traditionala si multe felicitari pentru premiu, meritai!! :*

maria elena spunea...

Liana10, multumesc mult, pt aprecieri si felicitari.