luni, octombrie 22, 2012

Spuma de avocado


Reteta de azi, este o reteta extrem de simpla, care se prepara in cateva minute, potrivita pentru o zi de post. Avocado se mai numeste unt vegetal sau untul saracului, dar nu la noi, unde e chiar scump. Mie imi place gustul acestui fruct si apreciez calitatile lui. Avocado este recunoscut pentru proprietatile sale de scadere a nivelului  colesterolului si glicemiei, pentru proprietatile antioxidante, de protejare a ficatului si antiinflamatoare.
Timp de preparare: 5 minute.
Ingrediente: 1 fruct de avocado bine copt, 2 cepe mici, sare, piper, zeama de la 1/2 de lamaie.
Mod de preparare: taiati fructul de avocado in doua pe lung, scoateti samburele care se arunca, apoi decojiti cele 2 jumatati. Puneti fructul intr-un vas de plastic inalt, adaugati cele 2 cepe (curatate, spalate) taiate marunt, zeama de lamaie si cu un robot vertical mixati bine ingredientele pana obtineti o spuma. Sarati si piperati dupa gust. Serviti cu paine prajita.


luni, octombrie 15, 2012

Zacusca cu fasole



 Ultima conserva din capitolul Zacusca din anul acesta este Zacusca cu fasole. Cand am terminat zacusca cu ciuperci, mi s-a parut mai gustoasa decat cea cu vinete. Acum parca imi place mai mult zacusca cu fasole fata de celelalte varinate cu ciuperci si vinete. Anul acesta am pus mai mult ulei ca altadata, am depasit cantitatea din reteta cu 200 ml, dar a iesit gustoasa rau, iar culoarea este tare frumoasa. Iata reteta mea:
Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente: 
-1 kg de fasole boabe-alba
-3 kg gogosari
-1,5 kg ceapa alba
- 600 ml ulei
-1/2 litru bulion
- piper boabe
- foi de dafin 
-sare.
Mod de preparare: incepeti cu fasolea, pe care o spalati si o puneti la fiert. Intre timp, curatati ceapa, spalati-o, macinati-o cu masina de carne, puneti-o intr-o oala la calit in 600 ml ulei de floarea-soarelui timp de 30 minute. Urmeaza gogosarii, pe care ii spalati, ii curatati de seminte, ii macinati cu masina de carne si ii adaugati peste ceapa. Caliti zarzavatul pana se inmoaie, amestecati din cand in cand sa nu se lipeasca de oala. Adaugati bulionul, piperul si dafinul, fierbeti compozitia la foc domol pana scade si se ingroasa. Fasolea fiarta, se strecoara de apa si se adauga peste celelalte ingrediente. Lasati zacusca la foc domol 10 minute, amestecand usor sa nu se zdrobeasca prea tare fasolea, potriviti gustul de sare. Este gata cand uleiul se ridica deasupra. Turnati zacusca in borcane curate, sterilizate, cu capac filetat. Puneti borcanele la dunst uscat sub o patura groasa pana ziua urmatoare, cand le asezati intr-o tava de cuptor, in care ati pus un prosop de bucatarie si apa, apoi puneti tava in cuptorul preincalzit 30-40 minute. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc, apoi le depozitai in camara.





 
marți, octombrie 09, 2012

Picarella

 Pasta aceasta de legume, mie imi place mult cu afumatura. Cel mai tare imi place cu slanina afumata. Picarella este piscacioasa, ideala pentru cei ce adora picanteriile. Daca aveti rabdarea sa pregatiti ingredientele care va iau 30 de minute din viata, sunteti ca si gata cu treaba, nesocotind timpul necesar spalarii celor 5 borcanele care se spala cat ai zice peste, se sterilizeza in cuptor 10 minute, ca mai apoi sa le umpleti cu picarella.  Cel mai mult dureaza procesarea termica a pastei, sa tot fie 45-50 de minute. Asadar, sa va fac cunoscuta reteta:
Timp de preparare: 1 ora si 25 minute.
Ingrediente: 14 gogosari rosii, 9 ardei iuti, 9 cepe rosii (eu am avut in camara mai multe cepe albe decat rosii, asa ca am folosit ce am avut), 1 radacina de telina de marimea unui mar mare, 1 radacina patrunjel, 1/4 litru otet pt muraturi (250 ml), 1/4 litru bulion, 1 cana zahar(cam 200 g), sare pt muraturi dupa gust (eu am pus fix 2 lingurite).
Mod de preparare: legumele curatate, spalate, se dau prin masina de carne, se pun la fiert cu otetul, bulionul, zaharul, sarea si se fierb 45 minute la foc domol, amestecand din cand in cand. Turnati picarella in borcane cu capace, spalate, sterilizate in cuptor. Capaciti borcanele, apoi le tineti la dunst uscat sub o patura groasa, pana a doua zi, cand le asezati intr-o tava pt cuptor, in care ati pus un prosop de bucatarie, adaugati apa in tava si dati tava la cuptorul preincalzit, vreme de 30-45 minute. Stingeti focul cuptorului si lasati borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le depozitati in camara.

joi, octombrie 04, 2012

Zacusca cu ciuperci si vinete


Desi a fost seceta anul acesta, mai sunt gogosari pe piata si la un pret bun (2,50 lei/kg, ca acum o luna pt zacusca cu vinete i-am cumparat cu 4 lei kg), asa ca m-am gandit sa fac zacusca cu ciuperci, care mie imi place mai mult decat cea cu vinete. Nu am facut acest fel de zacusca de foarte multi ani. Sa va spun cum fac eu zacusca cu ciuperci si vinete.
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 2 kg ciuperci champignon, 1,5 kg ceapa alba, 3 kg gogosari, 1 kg de vinete coapte, curatate de coaja si tocate (eu am avut vinetele la congelator), 1 l ulei, 800 ml bulion, 1 legatura patrunjel verde, boabe de piper, frunze de dafin, sare neiodata (pt conserve), acid acetilsalicilic (de la farmacie).
Mod de preparare: spalati borcanele, apoi le sterilizati in cuptorul aragazului 15 minute. Ceapa curatata, spalata, se razuieste pe razatoarea cu gauri mari (eu asa am procedat) sau se macina prin masina de carne, se pune la calit in ulei, la foc mic vreme de 30 minute, dupa care adaugati vinetele. In acest timp, curatati gogosarii de samburi, taiati-i cubulete, opariti-i intr-o oala cu apa fierbinte cateva minute pana se inmoaie coaja, apoi strecurati-i de apa si  lasati-i deoparte. Mai nou eu oparesc gogosarii sa scurtez timpul de preparare a acestei conserve. Spalati ciupercile si fara sa le curatati, le razuiti pe razatoarea cu gauri mari, le puneti intr-o oala la fiert cu foarte putina apa (ele lasa apa dupa cateva minute). Ciupercile mai mici le taiati felii ca sa arate bine zacusca, sau daca doriti le puteti taia toate, depinde cum va este mai usor. Fierbeti ciupercile pana scade apa, sau pana cand considerati ca sunt fierte. Le scurgeti de apa daca mai au apa, le adaugati peste ceapa, adaugati vinetele, fierbeti ingredientele 20-30 minute. Acum e momentul sa puneti bulionul, gogosarii, boabele de piper, foile de dafin, sare dupa gust. Fierbeti zacusca in continuare vreo 15 minute, dar nu uitati sa amestecati mereu, adaugati patrunjelul verde spalat si taiat marunt, continuati fierberea alte 15 minute. Luati oala de foc, turnati zacusca in borcane cu  capac curate si sterilizate. In fiecare borcan, scuturati un varf de cutit de acid acetilsalicilic si infiletati capacul. Tineti borcanele cu zacusca la dunst uscat acoperite cu o  patura groasa. Ziua urmatoare asezati borcanele intr-o tava pe fundul careia puneti un prosop de bucatarie, puneti apa si dati borcanele la cuptor la foc potrivit 30-45 minute. Stingeti focul, lasati-le sa se raceasca in cuptor, iar ziua urmatoare le depozitati in camara. Pentru cantitatile inscrise in reteta sunt necesare cam 18-20 borcane de 330 g.

Se presara patrunjelul, fierbem 15 minute.
Punem zacusca in borcane.
Pentru testul gastronomic.
Pofta buna!