duminică, septembrie 30, 2012

Dulceata aromata de prune


Dulceata de prune, nu lipseste in nici o toamna din camara mea. Pe langa faptul ca este delicioasa, apreciez calitatile ei usor laxative. Nici anul acesta nu am renuntat la miraculosul ,,gelfix extra,, Pentru ca s-a nimerit a fi o zi caniculara ziua in care am preparat dulceata, folosind gelfix, am terminat foarte repede. Am avut 2 soiuri de prune, unele mari si mai acrisoare, iar celalalt mai mic si dulce. Dulceata din anul acesta am aromat-o cu vanilie si scortisoara. Sa va povestesc cum am lucrat.
Timp de preparare: 1 ora si 20 minute
Ingrediente: 3 kg prune curatate de  samburi, 3 plicuri gelfix extra 2:l, 2 kg zahar(am folosit mai mult zahar decat scria pe plic pt ca o parte din prune au fost mai acre), 4 vanilii, 3 lingurite scortisoara macinata.
Mod de preparare: 3 kg de prune, fara samburi se taie in 4, se pun intr-o oala mare. Separat intr-un vas (un bol de exemplu) amestecati cele 3 plicuri de gelfix cu 6 linguri de zahar din cele 2 kg, turnati amestecul peste fructele din oala, amestecati bine si puneti oala la foc moderat, amestecand continuu pana la fierbere. Adaugati si restul de zahar, scortisoara macinata si vanilia si amestecati pana cand compozitia ajunge din nou la fierbere. Din acest moment fierbeti dulceata vreo 5 minute, luati oala de pe foc si turnati dulceata in borcane cu capac, spalate si sterilizate in cuptor. Tineti borcanele cu dulceata la dunst uscat, acoperite cu o patura groasa, pana ziua urmatoare, cand le asezati in camara.

vineri, septembrie 28, 2012

Premiul meu la prima etapa saptamanala a concursului Bucatarul stie tot


Siteul Gustos.ro, vine mereu cu cate o surpriza pentru utilizatorii sai. Impreuna cu Electrolux, a organizat in perioada 20 august-16 septembrie 2012, concursul ,,Bucatarul stie tot,,
Am participat la acest concurs, interesant, distractiv si am avut bucuria sa primesc unul din cele 4 premii saptamanale: un sort de bucatarie personalizat, o manusa si o laveta. Manusa si laveta sunt din silicon, foarte utile in bucatarie. Multumesc Gustos.ro, multumesc Electrolux.


sâmbătă, septembrie 22, 2012

Guacamole cu ceapa si patrunjel verde


Ador Guacamole, preparat in orice fel. De data aceasta am ales o reteta cu ceapa si patrunjel verde.
Timp de preparare: max 10 minute.
Ingrediente: 1 avocado, 1 ceapa rosie, 1 catel de usturoi, 1 ardei iute pitic, zeama de la o jumate de limeta, 1 lingura de ulei de masline, sare, piper, cateva crengute de patrunjel verde, paine prajita, rosii.
Mod de preparare: taiati avocado in 2, scoateti samburele, curatati coaja(daca este foarte copt, coaja se ia cu usurinta). Intr-un bol pasati pulpa fructului cu furculita, adaugati uleiul, amestecati bine, adaugati ardeiasul taiat marunt, ceapa (curatata, spalata, razuita pe razatoare), usturoiul zdrobit(sau razuit), sare, piper dupa gust, zeama de limeta, patrunjelul verde tocat marunt. Omogenizati bine compozitia. Taiati rosiile cubulete mici. Intindeti guacamole pe paine prajita si presarati rosiile taiate.


duminică, septembrie 16, 2012

Tocana de legume cu gogosari si ardei opariti pentru iarna


M-am gandit ca aceasta reteta va fi pe placul gospodinelor care nu prea au timp la dispozitie pt proviziile din camara. Se stie ca unele conserve iau mult timp pt preparare, exemplu, o alta reteta de Tocana de legume pentru iarna, la care am lucrat cam 3 ore. Doream sa am in camara aceasta conserva gustoasa, insa transformarea legumelor in preparat final imi lua cateva ore bune. Sa scurtez timpul de preparare, m-am gandit sa oparesc gogosarii si ardeii si abia dupa aceea sa-i pun la calit. Intr-adevar am castigat aproape o ora. Sa va spun cum am procedat.
Timp de preparare: aproximativ 2 ore.
Ingrediente: 3 kg gogosari, 1,5 kg ardei gras, 0,750 grame ceapa alba, 2 kg rosii, 0,750 ml ulei, 1,5 kg morcovi, 0,375 grame orez (eu am folosit orez Scotti-bob cu bob colosal), sare pt conserve( neiodata), piper negru boabe, foi de dafin, 1 legatura patrunjel verde, acid acetilsalicilic din farmacie.
Mod de preparare: se curata morcovii, se spala se pun la fiert in apa cam 20-25 minute. Intre timp fierbeti orezul cam 15 minute, il clatiti cu apa rece, il strecurati, il dati deoparte. Se spala si se curata gogosarii si
ardeii de seminte, se taie bucatele mici. Ceapa se curata, se spala, se razuieste pe razatoarea cu gauri mari.
Puneti uleiul la incins, adaugati ceapa, lasati la calit la foc mic 30 minute. In acest timp opariti gogosarii taiati bucatele mici, in apa clocotita cu putina sare de conserva, timp de 2-3 minute cat sa se inmoaie putin coaja. Nu am pus toti gogosarii odata i-am impartit in 3 parti si i-am oparit pe rand. Gogosarii opariti ii puneti la scurs intr-o sita. La fel procedati si cu ardeii. Daca ceapa s-a calit adaugati  gogosarii si ardeii opariti si scursi de apa, rosiile zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare dupa gust, continuati fierberea pana iese uleiul la suprafata(cam 1 ora), dar nu uitati sa amestecati mereu sa nu se lipeasca de oala. Adaugati morcovii fierti, scursi de apa deja si razuiti, apoi orezul fiert si clatit cu apa rece(scurgeti si orezul de apa dupa clatire), patrunjelul verde tocat, mai adaugati putina sare daca este nevoie. Fierbeti inca 10-15 minute, stingeti focul si puneti tocana in borcane cu capace filetate spalate intre timp si sterilizate in cuptorul preincalzit vreme de 10 minute, pana se usuca apa de pe ele. In fiecare borcan plin cu tocana de legume puneti un varf de cutit de acid-acetil-salicilic. Pt siguranta conservei, eu pun borcanele in tava de la aragaz, pun apa calda in tava, apoi cand fierbe apa din tava, las borcanele la cuptor la foc mic inca 30 minute, dupa care stingem focul si lasam borcanele acolo sa se raceasca.
A doua zi se depoziteaza in
camara. Pentru cantitatile din reteta aveti nevoie de 10-11 borcane de 720 grame.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie-septembrie 2012, gazduita de Nicol-All day cooking.
marți, septembrie 04, 2012

Dulceata de lebenita sau pepene verde


Am cumparat intr-o zi o lebenita de vreo 2 kg, care parca nu avea dulceata la care ma asteptam. Am gustat din ea cate o felie toti cei din casa (3 persoane), apoi nu a mai vrut-o nimeni. M-am incapatanat sa o arunc la gunoi, asa ca am transformat-o intr-o delicioasa dulceata.
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Ingrediente: pepene verde fara coaja, apa, otet (la 1 litru de apa se adauga 100 ml otet), zahar (1 kg de zahar la 1 kg de bucatele de pepene fiert in apa cu otet, clatit apoi scurs si cantarit), zeama de la o lamaie mare, 3 plicuri de zahar vanilat.
Mod de preparare: se taie pepenele felii, se curata coaja verde a pepenelui si se arunca, se indeparteaza samburii, se taie bucatele feliile de pepene. Intr-o oala de 3 litri se adauga apa si otet in proportie de 100 ml de otet la litru de apa. Eu am pus la fiert 2 litri de apa la care am adaugat 200 ml otet. Cand fierbe apa, se adauga pepenele taiat bucati mici si se fierbe cam 1 ora pana bucatelele de pepene devin translucide. Se scurg apoi de apa si se spala la jet de apa rece, se clatesc bine si se lasa din nou la scurs intr-o sita. Bucatelele de pepene au un gust acrisor placut. Dupa ce lasati bucatelele fierte si clatite la scurs in sita, le cantariti, apoi intr-o alta oala, puneti 50 ml apa, adaugati zaharul si vanilia, fierbeti la foc domol amestecand mereu sa nu se caramelizeze, pana obtineti un sirop bine legat. Adaugati bucatelele de pepene fierte, clatite in apa rece, scurse bine, continuati fierberea, (adunati spuma daca se formeaza), pana cand dulceata are consistenta dorita. Adaugati zeama de lamaie, mai fierbeti 2-3 clocote, stingeti focul si turnati dulceata in borcane cu capac, spalate, sterilizate in cuptor. Tineti borcanele bine sigilate acoperite cu o paturica pana ziua urmatoare cand se racesc apoi le puteti depozita in camara.

Bucatele de lebenita fierte in apa cu otet, clatite si scurse.
Adaugati bucatelele de lebenita in siropul legat si fierbeti dulceata pana la consistenta dorita.
Turnati dulceata in borcane cu capac, spalate, sterilizate.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie- septembrie 2012, gazduita de Nicol-All day cooking.