duminică, iunie 24, 2012

Strugurei sau coacaze rosii pentru deserturi


In gradina, printre alte bunatati avem o tufa de strugurei rosii. In alte parti ale tarii strugureii au denumirea de coacaze. In fiecare an fac fel de fel de bunatati din aceste minunate daruri ale naturii. Aproape in fiecare an prepar dulceata cu strugurei in diferite combinatii. Una din preferatele mele este Dulceata de strugurei, rabarbura si visine, o minunatie pt un dejun de rasfat. Anul acesta, tufa de strugurei nu a fost prea generoasa, in iarna a inghetat, iar roadele au fost putine, fata de anii trecuti, asa ca am mancat pe saturate si am congelat strugurei pt deserturile de peste an. Sa va spun cum am procedat ca sa obtin fructe frumos congelate. Dupa ce am spalat strugureii cu apa rece, i-am lasat la scurs pe un prosop de hartie cateva ore pana s-au uscat, apoi i-am asezat pe o tavita, intr-un singur strat, peste acel strat am asezat un servet de hartie, am intins frumos alt strat de fructe, dupa care am impachetat tavita cu cele 2 straturi de fructe intr-o folie de plastic si am pus fructele in congelator pana in urmatoarea zi. Fructele congelate, le-am asezat intr-o cutie de plastic cu capac (eu am avut o cutie de inghetata)  si am pus din nou fructele in congelator pana la prima ocazie cand voi decora un desert.


joi, iunie 21, 2012

Dulceata de rubarba (rabarbura) cu nuci si menta


Rabarbura este o planta ce se gaseste mai des in Ardeal, din care gospodinele prepara compot sau dulceata. Rubarba, rabarbura sau reventul este cunoscuta pentru calitatile sale nutritive, fiind bogata in vitaminele A, B, C, minerale: fier, calciu, potasiu, seleniu si fosfor, are un gust acrisor, racoritor in stare naturala. Vreau sa va fac cunoscuta reteta mea de dulceata din rabarbar apreciata de familia mea. In zona in care locuiesc eu, denumirea populara a plantei este rabarbar.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 1 kg tulpini de rabarbar, 500 g zahar, 100 ml apa, 150 g miez de nuca rupt mai mare, 2 frunze uscate de menta, 2 vanilii. Daca nu aveti menta, puteti renunta, nu e obligatoriu, insa, menta da o aroma deosebita dulcetii.
Mod de preparare: tijele de rabarbar se spala, se curata de pielita, se taie in cubulete de 1,5 cm. si se lasa deoparte intrun vas. Intr-o cratita se pune 100 ml apa, se adauga zaharul si se fierbe un sirop la foc domol. Cand siropul se ingroasa si devine de consistenta dorita, se adauga cubuletele de rabarbar si nucile zdrobite, cele 2 vanilii si menta sfaramitata intre degete. Se fierbe dulceata la foc domol pana se inmoaie rubarba, dupa care se toarna in borcane cu capac filetat, bine spalate si sterilizate in cuptor. Borcanele cu dulceata se pun la dunst uscat invelite intr-o paturica pana se racesc, dupa care se pot depozita in camara. Este o dulceata delicioasa, apreciata mai mult peste granitele tarii, in Germania si in Anglia se stie, printul Charles o prefera.