joi, martie 15, 2012

Tocanita de ceapa cu pasta de gogosari in blid de mamaliga


In perioadele de post, in criza de timp, sau orice altfel de criza, una din mancarurile salvatoare este Tocanita de ceapa in diferite variante. Ori ca gatesc acest fel de mancare cu rosii si il numesc simplu Tocanita de ceapa, sau cu mai multe ingrediente sub numele de Tocanita de ceapa cu ardei copt, tot gustos este. Pentru azi va propun o reteta la fel de simpla in care principalul ingredient este, dupa cum sugereaza titlul postarii, tot ceapa. Reteta de azi se numeste: Tocanita de ceapa cu gogosari in blid de mamaliga. Ingredientul care ii confera mancarii un gust deosebit, este pasta de gogosari.
Toacana de ceapa, este o reteta traditionala ardeleneasca, in varianta ei clasica. Intotdeauna se mananca cu mamaliguta calda si muratura dupa preferinta.
Iata reteta:
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 7-8 cepe albe, 150-200 ml ulei floarea soarelui, 4 linguri pasta de gogosari, sare, piper macinat, patrunjel verde.
Mode de preparare: cepele se curata, se spala, se taie pestisori, se adauga la uleiul incins, se calesc la foc moale 5 minute, adaugam pasta de gogosari, continuam calirea alte 5 minute. La servire, presaram piper proaspat macinat si patrunjel verde tocat. Asa cum am specificat, se servesc intotdeauna cu mamaliguta calda.


marți, martie 13, 2012

Mancare de orez cu sfecla rosie


Saptamana trecuta, la unul dintre pranzuri am avut Mancare de orez cu sfecla rosie
Ingrediente: 1 cana de orez, 1 sfecla rosie coapta sau fiarta, 50 ml ulei, 1 ceapa alba, sare, piper, apa, cascaval razuit.
Mod de preparare: incepeti cu sfecla, pe care o fierbeti sau o coaceti in cuptor. Eu am ales varianta-fiert:  sfecla curatata de coaja, spalata, taiata cubulete mici, o fierbeti in apa cu sare timp de 30 minute. Scurgeti de apa, o dati deoparte.
Intro cratita, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati orezul spalat si scurs de apa, adaugati cubuletele de sfecla, acoperiti cu apa si fierbeti mancarea la foc mic, adaugati sare, putina zeama de lamaie. Daca scade apa mai adaugati, insa in momentul in care orezul s-a fiert, mancarea sa aiba consistenta unui pilaf. Se serveste fierbinte, cu cascaval razuit deasupra, piper macinat proaspat si patrunjel verde tocat marunt. Cum la noi ceafa de porc e la rang de cinste, mancarea de orez cu sfecla rosie a stat mandra langa o felie de ceafa fripta la tigaie.
Este o mancare satioasa, nu trebuie acompaniata de niciun fel de salata, pentru ca aceasta reteta aduna garnitura si salata pe aceeasi farfurie. Zeama de lamaie se potriveste tare bine cu dulcele sfeclei pe care o transforma  in salata, sfecla coloreaza imbietor orezul si ii intregeste aroma.
Va dau o sugestie: daca postiti, puteti gati acest fel de mancare, insa fara sa presarati cascaval si sa uitati de ceafa de porc.
marți, martie 06, 2012

Prajitura rapida cu crema caramel


Uneori timpul este limitat, asteptati musafiri si aveti nevoie de un desert? Cu un pachet de foi pentru prajitura si un plic de budinca cu gust de caramel, v-ati scos. Nu stati prea mult pe ganduri, treceti la treaba si veti obtine un desert delicios in 30 de minute. Va recomand reteta mea de Prajitura rapida cu crema caramel. Sa va vand un pont: puteti folosi orice fel de budinca, eu asta am avut-o la rezerve. Si inca o precizare, sau al doilea pont: e foarte bine sa o pregatiti cu o zi inainte, veti scapa de stresul desertului, iar foile vor avea timp sa se inmoaie.
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1 pachet de foi de prajitura din comert, 1 plic budinca cu gust de caramel, 1 vanilie, 4-5 linguri de zahar, 400 ml lapte(am folosit doar 400 ml lapte sa obtin o budinca mai consistenta), 80 g unt.
Pentru glazura: 1 ciocolata amaruie de 100 g.
Pentru decor: 4 cubulete ciocolata amaruie si 4 cubulete ciocolata alba. Puteti decora cu fulgi de ciocolata din comert.
Mod de preparare: intrun bol dizolvati praful de budinca cu 200 ml lapte rece. Cealalta cantitate de 200 ml lapte o puneti la fiert cu zaharul si vanilia.  Cand fierbe, adaugati compozitia obtinuta din praful de budinca si lapte rece. Lucrati la foc mic, amestecand continuu, sa obtineti o budinca fina, fara cocoloase. Lasati budinca sa se raceasca, apoi o amestecati cu untul moale, la tempertura camerei. Cu crema obtinuta, ungeti foile, apoi glazurati prajitura cu ciocolata amaruie topita, iar deasupra presarati fulgi de ciocolata alba si amaruie, pe care ii obtineti razuind cu un cutit cubuletele de ciocolata. Lasati pana ziua urmatoare cand foile sunt moi si puteti taia prajitura felii.


joi, martie 01, 2012

Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa



La noi in Ardeal, in timpul iernii, dupa ce la tara gospodarii taie porcul, Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa, este un fel de mancare apreciat, satios, des intalnit pe masa ardeleanului.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 500 g carnati de porc afumat (de casa ), 1 ceapa, 100 ml ulei,  2-3 lingurite boia de ardei dulce, 4-5 cartofi, sare, 1 lingura de faina alba, piper macinat.
Mod de preparare: daca doriti sa gatiti dupa reteta mea, incepeti cu fiertul carnatilor. Portionati carnatul, il spalati, apoi fierbeti bucatile de carnati in apa, timp de 30 minute. Apa cu gust de afumatura in care au fiert carnatii o pastrati si o folositi la tocanita.
In cele 30 minute cat fierb carnatii, curatati ceapa si cartofii, ii spalati si puneti deoparte intrun vas.
Intro cratita puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati boiaua, amestecati si imediat puneti carnatii. Peste carnati turnati o parte din apa in care i-ati fiert, fiindca are un gust placut de afumatura. Cartofii spalati si taiati cubulete, bucatele cum doriti, ii adaugati peste carnati si completati cu apa sa fie usor acoperiti. Fierbeti tocana la foc domol, pana sunt fierti cartofii, sarati daca e nevoie, adaugati piper negru macinat dupa gust si dregeti tocanita cu dresatura din faina si apa. Pentru cine e novice in bucatarie, dresatura se obtine amestecand faina cu putina apa sa nu se faca cocolase. Compozitia obtinuta de consistenta unei smantani totusi fluida, se toarna in cratita peste cartofi si carnati, se amesteca usor, se da un clocot la foc mic, apoi se stinge focul.
Acest fel de mancare se mananca cu mamaliga calda si cu gogonele murate, castraveti murati, varza murata sau moare de varza (zeama de varza acra).