sâmbătă, august 11, 2012

Compot de caise fara conservant


A cam trecut vremea caiselor, dar am ratacit reteta si am gasit-o abia zilele trecute la retete nefinalizate, pentru ca inca nu erau prelucrate imaginile( nu erau reduse pozele si nici semnate). Puteti folosi reteta pt orice fel de compot, in locul caiselor sa folositi ce fructe aveti la indemana.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente: 2 kg caise, zahar (4 linguri la borcanul de 800 g), apa, 2 sau 3 pliculete vanilie.
Mod de preparare: Caisele se spala se aseaza in borcane de 800 g.
Intr-un borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intr-un vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intr-un vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 4 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului.. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intr-o oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.


8 comments:

sara & Miki spunea...

Ce frumos vor arata la iarna in camara1 Pup!

maria elena spunea...

Sara & Miki: da, dragii mei, alaturi de celelalte compoturi vor fi delicioase la salata de fructe. Pup si eu.

Anisoara spunea...

E cam greu fara conservant, eu am facut de curand o zacusta si s-a cam stricat in 2 saptamani fara conservant.

maria elena spunea...

Anisoara: draga mea, crede-ma, eu de o viata fac compotul tot asa si nu s-a intamplat niciodata nimic. Tot secretul este sa dai destul zahar daca fructele sunt mai acre si sa sterilizezi borcanele in cuptor.

La zacusca insa, secretul e ca toata compozitia sa fiarba cateva ore bune. Eu chiar am primit un comentariu la zacusca sau la tocana de legume, sub forma de repros ca prea mult fierb legumele si se terciuiesc. Draga mea, asta este secretul la aceste conserve, fiertul indelungat in ulei. Uite pun linkul unde un vizitator mi-a atras atentia asupra faptului ca e lung timpul de calire a cepei: http://dulcesarat.blogspot.ro/2010/09/tocana-de-legume-pentru-iarna.html#comment-form
Nu este lung deloc, si stiu ce spun, pt ca ceapa aceasta se caleste bland, la foc mic, nu se arde, ea trebuie sa se inmoaie, iar soiul de ceapa din zilele noastre nu mai este acela moale, zemos, e mai tare ca textura, deci timpul nu e depasit. Sper ca am reusit sa-ti imapartasesc din micile mele secrete legate de aceste conserve. Iti multumesc de vizita, te astept mereu, iar daca pot sa-ti fiu de folos vreodata cu vreun sfat, ma gasesti aici la Dulcesarat.

Masina de spalat vase spunea...

Imi place compotul de caise!

Laura spunea...

Am observat ca sterilizarea este cel mai important aspect pentru ca sa iti reziste compotul o perioada mai lunga de timp.

maria elena spunea...

Laura: asa este, sterilizarea conteaza mult.

Ioana spunea...

Aceeasi reteta o puteti aplica si in cazul piersicilor sau visinelor, rezultatele sunt incredibil de bune.

Trimiteți un comentariu

multumesc pentru vizita