luni, iunie 27, 2011

S-a incheiat prima saptamana a concursului ,,Bucatarul stie tot,, pe saitul Gustos


Cine viziteaza saitul gastronomic romanesc Gustos.ro stie desigur ca aici are loc un interesant concurs anual, Bucatarul stie tot, la care sunt inscrisi o sumedenie de participanti. Particip si eu, iar azi cand am deschis PC, aveam in cutiuta postala electronica un mesaj ca as fi castigatoarea primei etape. Sunt foarte fericita, trebuie sa recunosc si nu m-am putut abtine, vreau sa impartasesc tuturor cititorilor blogului meu, aceasta bucurie. Multumesc echipei Gustos, pt premiul acordat prin organizarea acestui concurs, la care am decis sa particip si care tine 1 luna.


joi, iunie 16, 2011

Dulceata de capsuni cu gel fix 3x1


Este sezonul dulceturilor de tot felul. Zilele astea am preparat dulceata de capsuni, a iesit foarte gustoasa, aromata, racoroasa, datorita mentei uscate pe care am adaugat-o la compozitia de capsuni. De o vreme prepar dulceata cu gel fix, mie personal, imi place mult, iar timpul necesar este mult mai scurt. Cel mai mult mi-a luat spalatul si sterilizatul borcanelor si curatul capsunilor de codite. Intotdeuna incep cu pregatirea borcanelor, pe care dupa ce le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu apa din abundenta, le las sa se scurga putin si le sterilizez in cuptorul de la aragaz cam 10 minute, la foc minim, pana se usuca. Folosesc intotdeauna borcane cu capace filetate. Am facut aceste precizari pt gospodinele incepatoare, sper sa le fie de folos. Aceste manevre au durat vreo 30 de minute. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora, fara sa socotim pregatirea borcanelor.
Ingrediente: 3 kg  capsuni, 1 kg zahar, 2 vanilii, 2 lingurite menta uscata, 3 pliculete gel fix 3x1. Avantajul folosirii gel fix-ului 3x1 este ca nu aveti nevoie de prea mult zahar. Pt 1 kg de fructe e necesar doar 350 g zahar.
Mod de preparare: capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intro oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix, se adauga peste capsuni, tot acum se adauga vanilia si menta uscata maruntita, se amesteca bine si se pune dulceata la fiert, la foc potrivit, amestecand continuu. Din momentul inceperii fierberii, este necesar sa fierbeti dulceata cam 3 sau 4 minute, amestecand continuu. Precizez ca eu nu am luat spuma, in rest am respectat instructiunile de pe plicul gel fix. Dupa trecerea timpului de fierbere, luati oala de pe foc si cu ajutorul unui polonic, umpleti borcanele, infiletati capacul apoi puneti borcanele cu gura in jos cateva minute. Asezati toate borcanele intro tava, de data aceasta cu capacul in sus, le acoperiti cu o patura groasa, asigurandu-le in acest mod un dunst uscat. Dupa ce se racesc, ziua urmatoare, le luati din tava, le curatati daca este nevoie, in cazul in care ati picat dulceata pe peretii exteriori ai borcanului, le etichetati si le depozitati in camara. Am obtinut 9 borcanele.

Taiati capsunii mai mari.
Zaharul si gel fixul.
Amestecati zaharul cu cele 3 plicuri de gel fix.
Adaugati peste capsuni, nu uitati vanilia si menta.
Amestecati cu cantitatea de capsuni.
Dulceata e gata de pus in borcane!
Intoarceti borcanele cu capacul in jos pt 5 minute.
Dupa racire la testul degustarii.
Un deliciu!
Etichetate pt camara.

Macaroane cu branza de oaie



In vacantele de vara petrecute la bunicii dinspre mama, unde aveam multi verisori primari si trageam ca albina la miere, bunica gatea deseori, taitei de casa cu branza de oaie. Era o fericire pt mine, dar si pt bunica cand imi placea mancarea, pt ca eram o mofturoasa si puteam numara pe degete mancarurile pe care le mancam cu drag. Rar se intampla sa nu aiba bunica taitei de casa pusi la uscat, intro cutie de carton. Ei, totusi se intampla uneori sa fie cutia goala si cumpara musai, de la coperativa (asta fiind magazinul din sat, care era plin cu de toate, incepand de la cuie pana la biscuiti, boboante si marmelada) ,,macaroane,, denumire generica pt orice fel de paste fainoase.
Zilele acestea am cumparat si eu o punga de macaroane si am pregatit o portie zdravana de ,,macaroane cu branza,,. Dar sa stiti cu branza e alta poveste, am facut-o chiar eu din cas de oaie. Am razuit casul pe razatoarea cu gauri mari, dupa ce l-am tinut in apa cu sare, apoi l-am framantat cu sare grunjoasa si am obtinut o branza gustoasa.
Iata reteta de macaroane cu branza:
Timp de preparare: 20 minute.
Ingrediente: 1 punga de paste fainoase, 300 g branza de oaie.
Mod de preparare: se fierb pastele fainoase, asa cum este indicat in instuctiunile de pe ambalaj, se clatesc cu un jet de apa rece, se scurg de apa, se pun intrun castron, apoi se amesteca cu branza. Ca sa fie aproape de cele ale bunicii, am pus castronul 2 minute la microunde, sa se topeasca putin branza. Bunica le tinea pe ,,ploaptan,, iar focul era numai cu lemne. Ce vremuri, ce amintiri!

Pastele se fierb, se clatesc cu apa rece, se strecoara.
Se pun intrun castron si se amesteca cu branza.
Pofta buna!

miercuri, iunie 15, 2011

Prajitura Noire



Prajitura Noire, este o aparitie placuta pe multe bloguri culinare romanesti. Peste tot, prajitura este apetisanta, culinaresele destoinice. Reteta, eu am vazut-o prima data pe Bucataras, postata de doamna Licuta Marin, careia ii multumesc ca ne-a facut-o cunoscuta. Este un desert fin, delicios, care se prepara destul de repede. Eu am facut usoare modificari, adaugand in compozitie zahar vanilat si menta uscata. De ce menta? Ador combinatia ciocolata + menta, este racoritoare, aromata. Sa va spun reteta:
Timp de preparare: aprox 40 de minute.
Ingrediente: 150 gr unt, 160 gr biscuiti de cacao, 200 gr ciocolata amaruie, 2 linguri coniac, 250 frisca nebatuta(30-35% grasime), 15 gr gelatina, 1 lingurita menta uscata, 2 vanilii.
Pentru ornat: 50 gr ciocolata amaruie, 50 ml lapte, 1/2 ciocolata tot amaruie razuita.
Mod de preparare: topiti 75 gr unt la temperatura mica. Zdrobiti biscuitii intrun robot de bucatarie. Amestecati cu untul. Tapetati o tava de chec cu folie de plastic si adaugati amestecul de biscuiti, apasand cu dosul unei linguri. Raciti compozitia la frigider.
Topiti 200 gr ciocolata amaruie intr-un castron deasupra unui vas cu apa care fierbe, raciti usor apoi adaugati coniacul, frisca nebatuta, 2 vanilii si 1 lingurita menta uscata sfaramata bine.  Va rezulta o compozitie lichida in care veti adauga 75 gr unt, apoi omogenizati cu mixerul.(Eu nu am gasit frisca la magazinul de unde ma aprovizionez si am folosit frisca pt cafea. Parca ar fi trebuit sa mai adaug putin zahar, desi am omis acest amanunt, frisca folosita de mine fiind neindulcita. Dupa parerea mea ar fi fost suficient 1 lingura de zahar pudra. Daca aveti frisca vegetala, aceea este dulce si nu mai e necesar adaos de zahar).
Puneti gelatina la inmuiat in 150 ml apa si dupa 10-15 minute o puneti pe foc la baie de abur pana se topeste bine, dar fara sa fiarba apoi o adaugati in compozitia de ciocolata.
Compozitia nou rezultata o puneti in tava peste biscuiti si o lasati la frigider pana a doua zi cand o rasturnati pe un platou, scoateti usor folia si o ornati cu sos de ciocalata(topiti 50 g ciocolata+ 50 ml lapte, tot pe baie de aburi) si deasupra presarati ciocolata razuita.


Asezati compozitia de biscuiti +unt intro tava de chec tapetata cu folie.
Turnati amestecul peste compozitia de biscuiti +unt, dati la rece.
Indepartati folia si intoarceti prajitura pe un platou.
Decorati cu sos de ciocolata si ciocolata razuita.

 


luni, iunie 13, 2011

Zama de salata, loboda rosie, fasole si paparaie


Bunica mea, mama Sofia, bunica dinspre mama, care-mi era tare draga, gatea aceasta ciorba primavara,  insa fara fasole. In copilarie imi placea sa o mananc pt culoarea pe care i-o dadea loboda rosie. Imi place gustul lobodei si primavara-vara, o folosesc des la ciorbe si salate, alaturi de alte ingrediente. Cine vrea sa stie reteta de zama, o poate citi in randurile urmatoare:
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1 capatana de salata verde, frunze de ceapa verde, 1 mana buna de loboda rosie, 2 oua si putin ulei pt paparada ( adica ompleta de pe Taranva Mica), 1 cutie fasole rosie, sare, otet de mere, 1 legatura marar verde si leustean verde, 2 sau 3 catei de usturoi.
Mod de preparare: intro oala de 3 litri calim 1 mana de frunze de ceapa, stingem cu 2 litri de apa. Cand fierbe apa, adaugam salata spalata si paparada din 2 oua pregatita separat intro tigaie. Fierbem  ciorba vreo 10 minute, adaugam loboda rosie spalata, lasam la fiert cam 5 minute pt ca loboda fierbe repede, adaugam conserva de fasole rosie. Potrivim gustul ciorbei cu sare si otet dupa bunul plac, lasam ciorba sa clocoteasca 1 minut apoi stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit si verdeata tocata marunt. Se poate servi cu mamaliga, cine doreste poate adauga in farfurie smantana. E foarte buna cu un ardei iute.


luni, iunie 06, 2011

Socata



Este vremea socatelor. Cine nu-si aminteste de bautaura bunicii: socata? Saptamanile acestea, cu zilele calduroase, m-am gandit ca este binevenit un pahar cu aceasta bautura racoritoare din flori de soc. In drumurile noastre am gasit soc, am cules mai mult, am pus si la congelat sa bem socata cat o fi vara de lunga. Se stie ca socul este un bun detoxifiant, este bun in raceli, guta, boli de piele. Sa va spun reteta mea de socata:
Timp de preparare: 4-5 zile, pana cand bautura devine usor piscacioasa, acidulata.
Ingrediente: 1 mana de flori de soc (sa zicem 8-10 flori, 2 lamai, 1 kg de zahar, 2 sau 3 vanilii, 8-9 litri apa. Daca doriti ca bautura sa fie buna, atunci trebuie sa alegeti apa buna, eu am folosit apa plata in loc de apa de la robinet.
Mod de preparare: florile de soc se pun 5 minute in apa rece sa iasa insectele daca exista, apoi se spala, se pun intrun borcan mare cu capacitate de 10 litri, daca nu aveti folositi 2 borcane de cate 5 litri, sau.....folositi peturi de apa plata de 5 litri, insa in acest caz nu lasati petul in bataia soarelui, deoarece plasticul devine toxic, tineti petul in bucatarie, unde este suficient de cald. Adaugati zeama de la cele 2 lamai, iar coaja o taiati bucati, mai adugati vanilia, apoi completati cu 8 sau 9 litri de apa. Amestecati continutul borcanului cu o lingura mare de lemn cel putin o data pe zi si tineti borcanul la soare vreme de 4 sau 5 zile, pana cand bautura din borcan devine usor acidulata si socata este gata. Se strecoara si se pune in sticle pe care le pastrati la frigider.


Flori de soc.
Borcanul se lasa la soare.

sâmbătă, iunie 04, 2011

Tort cu frisca si capsuni imbracati in ciocolata


Acest tortulet l-am facut pt nepotelul nostru dragalas ,,Raducu de Burdulea,, care tocmai a implinit 3 anisori si adora sa i se cante La multi ani iar el sa sufle in lumanari. Tortul se pregateste destul de repede, cel mai mult dureaza preparatul blatului. Odata ce blatul este gata, umplutura se face rapid. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente pentru blat: 4 oua, 4 linguri de zahar, 1 praf copt, 4 linguri de faina, 2 linguri de cacao.
Pentru crema: 1 plic crema de ciocolata dr. Oetker la rece + 250 ml lapte rece + 2 linguri zahar pudra, 300 ml frisca lichida vegetala + 3 pliculete vanilie.
Pentru ornat: 500 g capsuni din care pastram 15-20 capsuni pt ornat, iar restul se pun peste crema de ciocolata, 1/2 de ciocolata cu lapte.
Sirop pt insiropat blatul: se face un sirop din 200 ml apa + 3 linguri zahar + 1 plic vanilie.
Mod de preparare: incepem cu prepararea blatului. Batem cele 4 albusuri spuma, adaugam praful de copt, continuam sa batem spuma inca 1 minut, adaugam zaharul in ploaie si batem spuma pana la topirea zaharului, adaugam galbenusurile, amestecam usor, adaugam faina cernuta. Incorporam faina in compozitia de spuma, se adauga cacaoa, se amesteca usor, punem compozitia obtinuta intro forma rotunda de tort unsa si tapetata cu faina, sau hartie de copt. Coacem blatul in cuptorul preincalzit, timp de 25-30 minute, testam cu scobitoarea (cand blatul este copt, nu se lipeste de scobitoare). Lasam blatul in forma vreo 3 minute, apoi il scoatem din forma si il lasam sa se receasca. Taiem blatul in 2 parti pe orizontala, il insiropam, ungem prima bucata cu crema de ciocolata (praful de crema de ciocolata se amesteca cu 250 ml lapte rece si 2  linguri zahar pudra si se mixeaza timp de 3 minute pana obtinem o crema spumoasa). Peste crema asezam capsuni taiati in jumatate si acoperim cu cealata jumatate de blat insiropat, apoi imbracam tortul cu frisca ( batem cu mixerul cantitatea de frisca + 3 vanilii pana obtinem o compozitie consistenta).
Ornarea: intro craticioara mica, rupem ciocolata bucati, o topim pe foc mic cu 1 sau 2 linguri de apa, lasam sa dea in cateva clocote, luam vasul de pe foc. Dupa 1 minut glazuram cu ciocolata topita capsunii spalati si zvantati, ii asazam pe o hartie de copt, pana procedam la fel cu toti capunii, apoi ornam tortul. Din ciocolata topita ramasa, trasam la intamplare suvite de ciocolata, dupa care asezam capsunii.

Taiem blatul in jumatate pe orizontala.
Peste crema punem bucati de capsuni.
Asezam cealalta jumatate de blat insiropata.
Glazuram capsunii si ii asezam pe o hartie de copt.
Din ciocolata topita ramasa facem suvite la intamplare.