luni, februarie 28, 2011

Perisoare cu sos de bulion si taitei de plastic.

Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente: 500 g carne tocata (pui, porc, vita dupa preferinta), 1 lingura orez, piper, boia, 1 lingurita vegeta, 1 ou, patrunjel verde tocat, sare, 1 punga taitei de orez (mie imi place sa ii numesc taitei de plastic).
Pt sosul de rosii: 2 linguri de faina alba, 100 ml lapte rece, 2 catei de usturoi optional, 250 ml bulion, 50 ml ulei, 2 lingurite zahar, 1 frunza de dafin, piper macinat, verdeata pt decor.
Mod de preparare: incepem cu prepararea perisorelor. Amestecam carnea tocata cu orezul spalat si scurs de apa, adaugam ou, piper, boia, vegeta, omogenizam bine compozitia. Cu mana umezita in apa, formam perisore de marimea nucilor. Intro oala punem apa la fiert, cand aceasta fierbe adaugam perisoarele si fierbem la foc potrivit cam 20-25 minute. Dupa fierbere strecuram perisoarele si le adaugam la sos.
Trecem la  prepararea sosului de rosii: intro cratita punem uleiul la incins, adaugam faina, rumenim usor, apoi stingem cu lapte rece, amestecam sa nu se faca cocoloase si imediat adaugam bulion (nu-l puneti tot dintro data), lasam sosul sa se ingroase la foc mic, daca e nevoie subtiem cu restul de bulion sau apa, adaugam 2 lingurite de zahar, optional usturoiul zdrobit in presa de usturoi sau crestam cateii la varf si-i adaugam intregi (ca apoi sa ii scoatem daca nu sunt agreati de consumatori) potrivim gustul de sare la nevoie, condimentam cu piper, adaugam perisoarele peste sos, mai clocotim 1 minut, stingem focul daca sosul are consistenta dorita (trebuie sa fie ca o smantana usor curgatoare). Intro alta oala cu apa fiarta in care adaugam sare punem taiteii de plastic  de orez) la fiert respectand indicatiile de pe ambalaj. Cand sunt fierti taiteii, scurgem apa. Cu o paleta asezam taitei pe farfurie, deasupra adaugam cateva perisoare cu sos de bulion si presaram verdeata tocata fin, puteti pune si busuioc alaturi de patrunjel.

Pregatim compozitia de perisoare.
Fierbem perisoarele.
Ingredientele pt sosul de rosii

Adaugam perisoarele la sos.

Punga cu taiteii de plastic!
Fierbem taiteii.
Pofta buna!

duminică, februarie 27, 2011

Ciorba de burta 2

Aceasta reteta este cam la fel ca cealalta reteta pe care o gasiti AICI, insa consumatorii mei frecventi (fiul si sotul) imi tot spuneau ca ciorba pe care ei o mananca la local este mai groasa, atunci am decis sa fac o mica modificare si sa zdrobesc zarzavatul cu blenderul, apoi sa-l adaug la ciorba. In randurile urmatoare voi detalia reteta:
Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:1 kg burta de vita fideluta(congelata din comert, atasez imagine cu ,,burta,, pe care o cumpar, in general din magazine de tip Penny), 3-4 morcovi, 2-3 radacini patrunjel, o ceapa intreaga(care dupa fierbere se scoate), 2 foi dafin, 10 boabe piper, 7 catei de usturoi, 2-3 linguri de otet, dupa gust, 3 galbenusuri, 250 g smantana, 1 lingura de sare(mai completati daca va place mai sarat) 4 l apa si patrunjel verde tocat marunt, 1-2 cuburi cu gust de vita. 
Mod de preparare:
Dezghetam burta, se pune la fiert in 3 l apa, se fierbe 30-45 minute, mai completam cu apa daca a scazut. Seaparat fierbem  zarzavatul curatat, taiat marunt, in aproximativ 1 litru apa, continuam fierberea completa a zarzavatului. Cand zarzavatul este fiert, se lasa sa se raceasca putin, apoi se blenduieste si se adauga in oala cu ciorba, punem si cele 2 cuburi cu gust de vita, potrivim gustul de sare, otet, clocotim 1-2 minute, stingem focul si adaugam usturoiul zdrobit cu presa. Separat, batem bine galbenusurile cu smantana si amestecam incet cu zeama din oala. Se serveste fierbinte cu patrunjel verde presarat in farfurie, alaturi de ardei iute.
Burta de vita ambalata.
Zarzavatul fiert si blenduit.

Pofta buna!

joi, februarie 24, 2011

Mini-tortulete cu wafe


Mini-tortuletele cu wafe, constituie un desert rapid si gustos. Dintrun pachet de wafe pregatim 4 mini-tortulete.
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 1 pachet de wafe, 100 ml cafea tare, 3 lingurite de zahar, 3-4 linguri crema de cacao, 2 linguri mascarpone, 2 vanilii, 1 lingura zahar pudra, boboite de rodii(de la 1/2 fruct de rodie),  1 fruct kiwi.
Mod de preparare: incepem cu pregatirea cafelei pt insiropat la care adaugam 1 plic zahar vanilat si cele 3 lingurite de zahar, apoi o lasam sa se raceasca. Continuam cu prepararea cremei din mascarpone. Se amesteca bine 2 linguri de mascarpone cu 1 plic zahar de vanilie si 1 lingura de zahar pudra. Urmeaza montarea mini-tortuletelor: pe un platou asezam cate o bucata de wafe, o insiropam usor, intindem un strat de crema de cacao, punem o alta bucata de wafe, o insiropam, o ungem cu creama de cacao, apoi asezam a treia bucata de wafe peste care intindem un strat de crema din mascarpone. Cu furculita trasam linii in lungimea si latimea mini-tortuletului, apoi dupa imaginatie decoram cu perlute de rodii si cu felii de kiwi.
Pregatim crema de mascarpone, desfacem bobitele de rodie.
Insiropam usor wafele cu cafea.
Ungem cu crema de cacao.

Pe a treia bucata de wafe intindem crema mascarpone fara sa mai insiropam.

Cu o furculita trasam linii orizontale si verticale.

Se orneaza cu perlute de rodie.
....sau cu felii de kiwi
.....si o sectiune

miercuri, februarie 23, 2011

Buzunare cu ciuperci


Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 1 piept de pasare, 150 g branza de burduf, 150 g cascaval, busuioc, patrunjel verde, marar verde, 500-600 g ciuperci, 150 ml suc de rosii, 50 ml ulei (sau unt), sare, piper.
Mod de preparare: incepem cu ciupercile pe care le curatam le spalam. Razuim cateva ciuperci pt umplutura pe razatoarea cu gauri mari, restul ciupercilor le taiem bucati, le punem intrun bol si le dam deoparte. Pieptul de pasare se deprinde de pe os, se bate cu ciocanul de carne, se sareaza, se pipereaza, punem pe fiecare bucata de carne 1 lingura de ciuperci razuite, branza de burduf, cascaval razuit pe razatoarea cu gauri mici, busuioc, verdeata tocata marunt, invelim ingredientele in carne sub forma unui buzunar, prindem cu scobitori. Buzunarele astfel formate se soteaza in unt, le asezam apoi intro tava de cuptor. Punem restul ciupercilor in tigaie, se sareaza, se pipereaza, se soteaza 1-2 minute, adaugam sucul de rosii, lasam cateva minute, apoi asezam ciupercile in tava alaturi de buzunare, acoperim tava cu folie de staniol sau hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit timp de 15 minute, dupa care scoatem tava, luam folia si mai lasam inca 5 minute sa se rumeneasca. Ar fi trebuit sa servim buzunarele alaturi de ciuperci, asezate pe frunze de salata verde, ornate cu gogosari rosii, iar deasupra presarate cu cascaval razuit, patrunjel si marar verde, busuioc(eu am pus busuioc uscat). Nu am avut salata, nici gogosari, au rezultat 3 portii si au fost foarte apreciate, o sa mai reluam experienta.
Pregatim ingredientele.
O parte din ciuperci le razuim pt umplutura, o parte le taiem bucati.
Pe fiecare bucata de carne punem ciuperci razuite, branza de burduf, cascaval, verdeata.
Formam ,,buzunarele,, si le prindem cu scobitori.
Au rezultat 3 ,,buzunare,,

Sotam ,,buzunarele,, alaturi de ciupercilor razuite ramase de la umplutura.
Asezam ,,buzunarele,, in tava.
Adaugam ciupercile. apoi dam tava la cuptor pt 15 minute.
Se aseaza cate un buzunar pe farfurie, cateva ciuperci, se presara cascaval si verdeata.
O sectiune, pofta buna!

duminică, februarie 20, 2011

Chiftelute cu susan



De multa vreme voiam sa gatesc chiftelute cu susan, mie imi plac foarte mult.
Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: 1/2 kg carne de porc tocata, 1 ceapa, 2 cartofi, 1-2 oua (eu am avut 1 ou intreg si 1 albus), 7-8 catei de usturoi, patrunjel verde, sare, piper macinat, boia, susan, 1 felie de paine inmuiata si bine stoarsa, ulei pt prajit.
Mod de preparare: amestecam bine carnea cu oul, sarea, piperul, boiaua, adaugam ceapa razuita, cartofii (curatati, spalati, dati prin razatoarea cu gauri mici si storsi), painea (inmuiata in apa rece si stoarsa), usturoiul zdrobit cu presa de usturoi, patrunjelul verde tocat marunt. Din amestecul obtinut formam in palmele umezite cu apa, bile mai mari ca o nuca, le tavalim prin susan si le prajim in ulei incins pana se rumenesc. Se scot pe un servetel de hartie sa se absoarba grasimea, se aseaza pe platou, se servesc calde sau reci cu mustar, rosii, ardei sau alaturi de alte aperitive.
Pregatim ingredientele.
Compozitia de chiftele.
Se prajesc in ulei incins, la foc potrivit.

Sarmalute cu ciuperci in varza murata

Timp de preparare: 3 h.
Ingrediente: 600-700 g ciuperci, 250 g orez, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina mica, 2 cepe, boia, piper, 1 ou, 1 cartof mare, 100 ml ulei, varza murata, 2-3 frunze de dafin, 1 lingurita cimbru uscat, cateva boabe de piper, 1 cub maggie.
Mod de preparare: curatam zarzavatul, il spalam, spalam ciupercile, razuim tot zarzavatul. Intro tigaie, mare, sau intro cratita incapatoare punem uleiul la incins, adaugam ceapa, calim pana devine sticloasa, adaugam orezul cu boiaua, restul zarzavatului,  lasam la foc mic pana scade apa din ciuperci. Stingem focul, lasam compozitia sa se raceasca, timp in care pregatim varza: desprindem frunzele, le desaram daca e cazul, taiem partea groasa de nervura. Compozitia racita, se amesteca bine cu un ou, se potriveste de sare, apoi luam cate o frunza de varza, asezam o lingura de compozitie pe frunza de varza si formam sarmalute, exact asa ca la sarmalele cu carne. Sarmalutele formate (au iesit 24 de sarmalute), se aseaza intro oala: la inceput, tapetam oala cu un strat de varza taiata fideluta, asezam un rand de sarmale, apoi iar un strat de varza fideluta, iar sarmale pana terminam, punem frunzele de dafin, boabele de piper, adaugam apa sa acopere putin stratul de sarmale si lasam sa fiarba vreo 2 ore pana fierbe varza. Se servesc cu smantana si mamaliguta calda.
Observatie: puteti sa folositi 350- 400 g orez.
Pregatim ingredientele.
Zarzavatul razuit.
Ciupercile razuite.
Calim ciupercile si restul zarzavaturilor.

Foarte gustoase cu smantana!


miercuri, februarie 16, 2011

Icre de crap

Icrele se pot prepara in diferite moduri: ba frecate cu zeama de lamaie si adaos de ulei, ba cu gris fiert si adaos de ulei, ba cu franzela inmuiata in apa, sau adaugand la prepararea lor un ou intreg. Veti vedea ca folosind oul, ele devin spumoase si foarte gustoase. Eu am avut icre de crap sarate din comert.
Timp de preparare: 15 minute
 Ingrediente: 100 g icre de crap, 1 ou, 400 ml ulei,  2 linguri zeama de lamaie, 1 ceapa, 200 ml apa, 3 linguri gris.
Mod de preparare: incepem cu prepararea grisului. Intro craticioara, punem la foc 200 ml apa rece amestecata cu 3 linguri de gris, preparam un gris mai tare, pe care il lasam sa se raceasca. Punem icrele intrun vas de plastic, adaugam 2 linguri zeama de lamaie, amestecam energic cu furculita pana ce incorporam zeama de lamaie. Folosim in continuare  mixerul, adaugam cate putin ulei si mixam asa ca la maioneza. Dupa ce am adaugat 100 ml ulei (atentie putin cate putin nu dintro data), adaugam oul intreg, continuam sa mixam compozitia pana ce aceasta devine usor spumoasa datorita oului. Adaugam grisul racit, putin cate putin, mixam in timp ce adaugam restul de ulei in suvite subtiri pana la epuizarea acestuia. Se adauga  ceapa curatata, spalata si razuita pe razatoarea cu gauri mici. Incorporam ceapa in compozitie. Icrele se servesc intinse pe paine, sau in combinatii cu diferite legume (felii de gogosari umplute cu icre, felii de ardei gras umplute cu icre, rosii umplute cu icre), sau lamai umplute cu icre.
Icre de crap.
Frecam icrele cu zeama de lamaie.
Salata de icre inainte de a adauga ceapa.
Adaugam ceapa razuita.
Ungem felii de franzela cu icre si decoram cu felioare de lamaie si patrunjel verde.
Floricele din paine unse cu icre.