30 ian. 2011

Maine, 31 ianuarie-ultima zi de vot la prima etapa a concursului de pe Gustos!

Maine, 31 ianuarie 2011 ora 23,59, se incheie prima etapa de votare la concursul organizat de saitul Gustos.ro
Cine vrea sa imi voteze retetele o poate face deci pana maine, la ora 23,59

Daca vrei sa ma votezi si nu sti, gasesti explicatii AICI
18 ian. 2011

S-a dat startul la votare!!!!!!!!!!!

Particip la Festivalul Blogurilor Gustoase, sub denumirea de Dulcesarat, persoanele care vor sa ma sustina si vor sa-mi acorde votul lor, trebuie sa aiba cont pe Gustos.ro Daca ai cont logeaza-te la contul tau. Daca nu ai cont, poti sa-ti creezi unul aici, nu dureaza mai mult de 2 minute. Dupa ce ti-ai creat cont, trebuie sa iti confirmi adresa de e-mail. Odata ce esti logat trebuie sa intri pe pagina de categorii, eu particip la categoria ,,Feluri principale,, linkul AICI sa cauti Dulcesarat si sa votezi, apoi sa apesi OK.  Revi iar pe pagina de categorii, intri la categoria ,,Deserturi,, link AICI  cauti Dulcesarat, votezi apoi apesi OK. Etapa de votare se desfasoara in perioada 18 ianuarie (ora 00.00) – 31 ianuarie 2011 (ora 23.59). La aceasta etapa pot vota doar membrii comunitatii Gustos.ro care au un cont confirmat. Fiecare membru al comunitatii Gustos.ro poate sa voteze o singura data si doar un singur blog din fiecare categorie de concurs.
Toti cei care vor vota, vor intra automat in tombola cu premii pentru votanti, asadar fiecare dintre dumneavoastra ar putea avea o sansa!!!!Se ofera 10 premii prin tragere la sorti pentru cei care voteaza,  fiecare premiu va fi format din cate 8 volume din Colectia "Secrete de Bucatarie", puse la dispozitie de revista Felicia, si seturi de volume din colectia Radu Anton Roman - "Povestile bucatariei romanesti", de la Jurnalul National.
Daca iti plac retetele mele inscrise in concurs, nu ezita sa ma votezi s-ar putea norocul sa iti surada!
11 ian. 2011

Interviul meu pe Gustos.ro, la Parada Blogurilor 2011

Portalul gastronomic Gustos.ro, revine la inceput de an nou 2011, cu Festivalul Blogurilor Gustoase, editia a-III-a. Am avut fericita ocazie de a fi invitata de echipa gustos sa particip la Parada Blogurilor, alaturi de alte saituri din blogosfera culinara romaneasca si sa acord un interviu. Cei ce vor sa-l lectureze o pot face in randurile urmatoare:
Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Multumesc pentru invitatia de a participa la Parada Blogurilor Gustoase, pt mine este o onoare, mai cu seama ca datorez aparitia blogului meu in blogosfera culinara romaneasca saitului Gustos.ro. Dar sa raspund la intrebare: la sfarsitul anului 2009, pe saitul Gustos, se lansa ,,Festivalul Blogurilor Gustoase,, editia a-II-a, la care te puteai inscrie doar daca aveai un blog culinar. Pentru ca voiam sa ma inscriu insa nu aveam blog, am creat "Dulcesarat ". Vreau sa va felicit pentru cea de-a III-a editie a Festivalului Blogurilor Gustoase.
Ai vreun bucatar favorit?
Jamie Oliver, Martha Stewart, Xabier Gutierrez, Ana Olson.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Gatesc in general dupa retetele mamei, specifice zonei Ardealului in care m-am nascut si imi traiesc viata alaturi de familia mea, insa surse de inspiratie imi sunt desigur cartile de bucate pe care le am, reviste dar si bucatariile virtuale.
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Nu prea am avut esecuri, prin clasa a cincea, a sasea, intro perioada cand mama a avut probleme de sanatate si a fost in spital, tata m-a pus sa fac un pilaf de orez. Inca nu eram atrasa de gatit pe aceea vreme si am pus orezul la fiert fara sa il curat de impuritati(in acea perioada toata lumea folosea un singur tip de orez). Cand a intrat tata in bucatarie nu m-a certat, dar ca sa invat minte, a zis ca vom manca orezul asa cum l-am pus la fiert, nespalat, necuratat. Parca vad si acum, cum pluteau cojile de orez pe deasupra apei. In general daca nu sunt sigura pe reteta nu incerc. La prajituri spre exemplu, nu incerc reteta daca nu am dimensiunile tavii. Acest detaliu mi se pare important.
Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
Un restaurant, cu siguranta as vrea sa fie in Ardealul pe care eu il iubesc asa mult, pe valea Tarnavei Mici, stilul sa fie traditional ardelenesc, iar specialitatea bucatarului sa fie ciorba cu afumatura si tarhon.
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Nu ma pot lauda cu retete sofisticate, in general imi plac retetele traditionale si simple.
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau? (simple si de efect).
Incepatorilor as recomanda retete usoare, simple cum ar fi:  Tocanita de ceapa sau Ficatei de pasare.
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Imi place tare mult Ciorba de salata cu leustean, pe care o gatesc ori de cate ori vrem ceva usor, dupa sarbatori, dupa preparatele grele cu multe calorii.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
O reteta mostenita, da: o reteta pe care o facea bunica mea, se numeste ,,Zama de intins,, nu o am postata pe blog, este o tocanita din carne si carnati afumati de porc, dreasa cu faina si bulion, care se mananca cu mamaliga, dar pe care niciodata n-am s-o pot prepara precum bunica. Se numeste ,,zama,, dar e o tocanita cu un sos mai subtire, de unde si denumirea.
Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
Pentru o masa cu prietenii recomand aperitive, care se pregatesc inainte, sa pot sta si eu la taclale, fara sa ma implic prea mult pe moment.
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea? 
Ce as salva in capsula timpului, desigur: Sarmale, Rulouri din piept de pui cu cascaval, Ciorba de salata, Fasolea frecata, Piftii.
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
As alege tot Romania, nu m-as desparti de Romania nici intrun fel.
Care sunt restaurantele tale preferate? (tipuri de restaurante, eventual niste recomandari concrete).
Sincera sa fiu, nu prea frecventez restaurantul, desi sunt la o varsta inaintata, aproape de pragul pensionarii, nu ma pot lauda ca am calcat pragul acestora.
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
In bucatarie experimentez de cate ori gasesc o reteta ispititoare, pe care vreau sa o si testez. In general sunt atenta la ingredientele de baza, dar mereu adaug altele noi, sau renunt la cate unul care nu e agreat de membrii familiei mele.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Cel mai frumos compliment, nu trebuie sa fie verbal, ma bucur atunci cand mi se cere sa suplimentez un fel de mancare sau cand farfuria ramane aproape curata.
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dati tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
Ar fi foarte bine sa aleaga cu multa atentie ceea ce vor sa puna pe masa pruncilor lor, sa gateasca in casa inclusiv deserturile, sa-i fereasca de sucurile colorate si de mancarea gen fast-food.
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Da, imi plac toate cele 5 Laure: Laurentiu, Adamache, Sava, Leckereien, Dachman, Retetele lui Radu Popovici, Adi Hadean, Bucatar Maniac, Cu Medi in bucatarie, Cu Sidy in bucatarie, In bucatarie cu tata, Mama lui Alex, Super Nico, Boabe de cafea, lista e foarte lunga, fiecare cu particularitatile sale.



9 ian. 2011

Sos de hrean

Acest sos cald, se potriveste foarte bine cu carne afumata. Eu l-am preparat pt o friptura la tava din pulpa de porc afumata, insa l-am mancat si cu cremvusti afumati de porc si pasare.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 30 g faina alba, 50 ml ulei (sau 30 g unt), 1/2 l lapte, 100 ml smantana, zeama de lamaie(eu an folosit zeama de la 1/2 lamaie mare, 2 linguri de hrean razuit(sau 1 radacina hrean), sare.
Mod de preparare: intro craticioara punem grasimea la incins, adaugam faina, calim usor pana la culoare aurie, stingem cu laptele rece, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic. Dupa ce s-a ingrosat sosul, stingem focul, dregem cu smantana subtiata cu 1-2 linguri de apa rece, adaugam zeama de lamaie si potrivim de sare. Amestecam totul bine si doar inainte de servire se adauga hreanul razuit pe razuitoarea cu gauri mici. Nu adaugati hreanul decat in momentul servirii, fara sa mai fierbeti sosul, altfel hreanul va da un gust amar sosului.
Pregatim ingredientele.
 

7 ian. 2011

La multi ani, Ioni, Ioane!

Pentru toti sarbatoritii zilei, cu ocazia Sfantului Ioan, urari de sanatate si prosperitate!

4 ian. 2011

Salam de biscuiti

 Aceasta prajitura imi aminteste de copilarie si de sarbatorile din perioada aceea, in care mama nefiind specialista in patiserie, avea grija sa nu ne lipsesca acest fel de prajitura, alaturi de pufosii si nelipsitii cozonaci, care ei ii reuseau 100%.

Timp de preparare: 40 minute.
Ingrediente: 500 g biscuiti 2 oua, 1 cana zahar(200-250 g), 1 pachet margarina, 1 cana cu lapte, 2 linguri cacao cernuta, 1 flacon esenta rom, 2 vanilii.
Mod de preparare: mixam ouale cu zaharul, vanilia, cacaua, adaugam laptele, amestecam bine.  Intro cratita topim margarina, adaugam compozitia mixata de oua, zahar, cacao, lapte, lasam sa se ingroasa amestecand continuu sa nu se lipeasca de cratita, apoi adaugam biscuitii zdrobiti si esenta de rom. Omogenizam bine, lasam putin sa se raceasca si rulam compozitia intro foaie de celofan umezita. Legam la capete apoi dam prajitura la rece Cine doreste poate sa puna in salamul de biscuiti nuca prajita. Din cantitatile cuprinse in reteta am obtinut 2 rudite de salam de biscuiti.
Zdrobim biscuitii.
Topim margarina.
Mixam ouale, zaharul, vanilia, cacaua, laptele.
Dupa ce s-a ingrosat compozitia mixata adaugam biscuitii zdrobiti.
Asa arata compozitia din care vom modela salamul de biscuiti.

Rulam compozitia in folie de celofan sau de plastic, legam capetele.

3 ian. 2011

Prajitura cu crema caramel si alune

Timp de preparare: 1 h si 15 minute.
Ingrediente:
Pt blat: blatul acestei prajituri nu trebuie copt, se prepara din biscuiti. Avem nevoie de: 200 g unt( 1 pachet), 4 linguri zahar pudra, 200 g alune prajite si nesarate(eu am folosit 100 g nuca prajita), 500 g biscuiti simpli, 1 cana si jumatate lapte rece, 3 linguri cacao.
Pt crema caramel: 200 g zahar, 3 oua, 200 ml lapte dulce, 3 linguri faina cernuta, 200 g margarina.
Pt. glazura: 200 g ciocolata, 2 linguri apa, 50 g unt.
Pt decor: 100 g alune prajite si nesarate.
Mod de preparare: zdrobim biscuitii marunt cu un sucitor, dupa care ii amestecam cu cacaua, zaharul pudra, alunele sau nucile zdrobite cu sucitorul. Incalzim laptele cu untul si turnam peste biscuiti. Amestecam bine si asezam comozitia intro tava mai mica, netezind, fara sa apasam prea tare.
Caramelizam zaharul intro craticioara, la foc mic. Separat amestecam ouale, faina si laptele si il turnam peste zaharul caramelizat, lasand sa fiarba pana se ingroasa ca o crema.  Lasam sa se raceasca apoi amestecam cu margarina pana se obtine o compozitie cremoasa.
Turnam crema caramel peste blatul de biscuiti apoi nivelam frumos. Intro craticioara topim ciocolata razauita impreuna cu apa si margarina, o lasam putin sa se raceasca si apoi o turnam peste crema caramel si o nivelam. Deasupra decoram cu alune zdrobite.
Inainte de a fi portionata e bine sa tineti putin prajitura la rece sau chiar in congelator, asa se va putea taia mai bine. Atentie insa nu uitati prajitura la congelat! De data aceasta am doar aceste poze, am uitat sa pozez prajitura asezata pe platou, dar sper sa revin cu o alta ocazie cu poze.
Biscuitii si nuca zdrobite.
Adaugam zaharul si cacaua.
Incalzim laptele cu untul.
Amestecam biscuitii, zaharul cacaua cu laptele si untul topit.
Crema caramel se lasa la racit apoi se amesteca cu margarina.

Asezam crema peste blatul de biscuiti.
Dupa ce punem glazura si o nivelam, decoram cu alune zdrobite.