joi, septembrie 30, 2010

Gomboti cu prune 1




Timp de preparare: 1 h si 45 minute.
Ingrediente: pentru aluat:1 kg cartofi rosii, 250-300 g faina, alba, 2 oua, 1 lingura ulei, un praf de sare.
Pentru umplutura: 1 kg de prune, 2 linguri zahar, 2 lingurite scortisoara macinata.
Pentru aspectul final: 100 g unt, 300 g pesmet, 6-7 linguri zahar, 3 vanilii.
Mod de preparare: se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se pun la fiert in apa cu sare.
In timp ce fierb cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o farfurie, le lasati deoparte.
Dupa ce se fierb cartofii se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale, faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi  asezati gombotii formati intrun vas. Permanent mainile sa fie pudrate cu faina. Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printrun amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa: intro tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost ,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci.  Au iesit 33 de gomboti.
 
 


Taiem rondele de grosimea unui deget, imbracam fiecare pruna in aluat.

 
 



marți, septembrie 28, 2010

Clatite cu cas si cascaval

 
Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 3 cutii mici de danone natural (420 g), 2 oua, 300 g faina, 1 praf de sare, 500 ml apa minerala, 1 lingura ulei, ulei pt prajit, cas sau cascaval pentru umplutura.
Mod de preparare: cernem faina intrun vas, facem o adancitura in mijlocul fainei, unde adaugam ouale amestecate cu iaurtul. Omogenizam bine, subtiem aluatul cu apa minerala, adaugam 1 lingura de ulei, un praf de sare, oamogenizam din nou pana obtinem un aluat fin de clatite. Lasam la frigider 30 de minute, apoi coacem clatite pe care le umplem cu cas de oaie razuit, sau cascaval razuit. Eu le-am umplut o parte cu cas, o parte cu cascaval. Deasupra razuim cascaval, putem servi si cu chetchup iute langa un pahar de vin sau bere.



joi, septembrie 23, 2010

Tocana de legume pentru iarna





Timp de preparare: aproximativ 3 h

Ingrediente: 2 kg gogosari, 1 kg ardei gras, ½ kg ceapa, 1,1/2
kg rosii, ½ l ulei, 1 kg morcovi, 250 g orez, sare neiodata, piper boabe, foi
de dafin, 1 legatura patrunjel verde.

Sfat: daca doriti sa preparati putin mai mult, puteti suplimenta proportional ingredientele.

Mod depreparare: se curata morcovii, se spala se pun la fiert in
apa cam 20-25 minute. Intre timp fierbeti orezul cam 10-15 minute, il clatiti
cu apa rece, il strecurati, il dati deoparte. Se spala si se curata gogosarii si
ardeii de seminte, se dau prin masina sau se taie bucatele mici (eu i-am taiat
bucatele). Ceapa se curata, se spala, se razuieste pe razatoarea cu gauri mari.
Punem uleiul la incins, adaugam ceapa, lasam la calit la foc mic 30 minute.
Adaugam gogosarii si ardeii, rosiile zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare, se continua fierberea cam 2 h pana se inmoaie bine legumele, dar nu uitam sa amestecam mereu sa nu se lipeasca de oala. Adaugam morcovii fierti deja si razuiti, apoi orezul fiert si clatit cu apa rece, patrunjelul verde tocat. Fierbem cam 15 minute, stingem focul si punem tocana in borcane cu capace filetate pe care le-am spalat intre timp si le-am sterilizat in cuptor. Pt siguranta conservei, eu pun borcanele in tava de la aragaz, pun apa calda in tava, apoi cand fierbe apa din tava, las borcanele la cuptor la foc mic timp de 30 minute, dupa care stingem focul la cuptor si lasam borcanele acolo sa se raceasca.
A doua zi se depoziteaza in
camara. Pentru cantitatile din reteta aveti nevoie de 7 borcane de 720 grame.


Pregatim ingredientele.


Punem ceapa la calit.




Razuim morcovii fierti.


Peste ceapa punem gogosarii, ardeii, rosiile, morcovii, orezul, condimentele, verdeata.


Fierbem totul impreuna.


Punem tocana de legume in borcane cu capac.




miercuri, septembrie 22, 2010

Zacusca de vinete si gogosari copti



Timp de preparare: 4 ore (fara a socoti coptul vinetelor si al gogosarilor).
Ingrediente:10 kg vinete, 6 kg de gogosari, 1,5 kg ceapa, 700 ml ulei, 1 l bulion, sare, piper boabe, foi de dafin.
Mod de preparare: de ani de zile eu coc vinetele si gogosarii inainte cu mult de a prepara zacusca. Imi place mult sa prepar zacusca cu gogosari copti, este mai gustoasa. Cu o seara inainte de preparare, scot din congelator gogosarii si vinetele. Tot acum spal borcanele si le sterilizez in cuptorul preincalzit vreme de 20-30 minute.
Pasul urmator: se curata ceapa, se spala se da prin masina de carne, sau se razuieste pe razatoarea cu gauri mari daca rezista ochii la piscaturile ei. O alta varianta este sa zdrobiti ceapa cu blenderul, asa cum am procedat eu anul acesta. Intro oala, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa si paziti mereu oala sa nu ardeti ceapa. Fierbeti ceapa in ulei, la foc mic,  cu rabdare cam 1 ora. Acum e momentul sa adaugati gogosarii dati prin masina sau zdrobiti cu blenderul, fierbeti ingredientele inca 1 ora, adaugati bulionul si vinetele, potriviti de sare, puneti piperul si dafinul. Continuati fierberea inca 1 ora, fara sa va pierdeti rabdarea si cu gandul la zacusca, amestecand des sa nu se arda. Acum, dupa cea de-a treia ora de rabdare, zarzavatul trebuie sa fie fiert in intregime, stingem focul si turnam zacusca in borcane. Ceva timp pierdeti si aici, aveti nevoie de alte 30 minute de rabdare. Eu am folosit borcane cu capace, nu sunt prea scumpe si prezinta siguranta pt conserve, acestea nu scad, chiar daca aveti o camara mai calda asa cum e la mine. Daca ati ajuns in aceasta faza, nu mai aveti nevoie decat de alte 30 minute de rabdare( ultimele la aceasta reteta), doar pt a aseza borcanele cu zacusca in tava aragazului peste o carpa, puneti in tava cateva cani de apa calda pt ca borcanele sunt calde, apoi dati tava la cupor pt  o jumatate de ora de rabdare. Daca acestea s-au scurs, sunteti o invingatoare! V-ati ales cu vreo 20-23 de borcane de zacusca pt iarna si ati scapat pana anul viitor, daca va calcati promisiunea si totusi faceti din nou zacusca.








sâmbătă, septembrie 18, 2010

Rosii umplute cu vinete albe cu maioneza

 Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: rosii, cateva linguri de vinete coapte cu maioneza, patrunjel verde.
Pt a umple rosiile am folosit vinete cu coaja alba coapte, preparate cu maioneza.
Mod de preparare: rosiile spalate se taie in jumatati, se scoate miezul cu o lingurita, apoi cu un cornet umplem jumatatile de rosii cu vinete. Puteti folosi la fel de bine o punga de plasic, in care puneti vinetele, taiati punga la varf si prin presare umpleti jumatatile de rosii. Eu am avut de aceasta data rosii din gradina, crescute de noi, cu o forma interesanta de para.


Salata de ardei gras si gogosar

Timp de preparare:
30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Ggogosari, ardei grasi, sare, otet, ulei, apa.

Mod de preparare: Toamna, cand nu mai vreau sa coc ardei si vreau o salata buna, prepar aceasta salata care se pastreaza la frigider 1-2 saptamani. Nu necesita o cantitate standard, pregatiti salata din cantitatea pe care o aveti la indemana sau in functie de nr membrilor din familie.
Ardeii si gogosarii spalati, se curata de samburi, se taie fasii sau bucati, se pun la fiert in apa clocotita cu sare(aveti grija sa fie acoperiti de apa, dar apa sa nu depaseasca cu mult stratul de legume) si se fierb cam 5-7 minute, amestecand usor, sa fie cuprinsa intreaga cantitate de ardei si gogosari. Inainte de expirarea timpului de fierbere, adaugati otet dupa gust, potriviti de sare daca mai este nevoie, dupa ce stingeti focul adaugati putin ulei. Fierbeti legumele al dente, lasati la racit, le asezati in borcan si  pastrati la frigider. Se consuma ca salata langa preparate cu carne(fripturi, tocanite, snitele, salam), cas, papara, slanina....


miercuri, septembrie 15, 2010

Castraveti dulci acrisori pentru iarna


Timp de preparare:
45 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Castraveti, sare, ardei iute, cimbru, marar tare, apa, otet, zahar, hrean.
Sfat: castravetii puteti sa-i taiati bucati daca sunt mai mari( eu i-am cules mai tarziu de cum trebuia), de aceea i-am taiat bucati, dar au incheput si mai bine in borcan.

Mod de preparare: Castravetii sanatosi, se spala, se taie bucati, se aseaza in borcane, se mai adauga in borcan cimbru, marar, hrean curatat desigur, ardei iute. Masuram apa necesara pt toate muraturile astfel: peste castravetii dintrun borcan turnam apa, apoi o golim intrun vas(o oala), socotim cata apa avem in total in toate borcanele, apoi la 1 litru si jumatate de apa adaugam: 300 ml otet, 75 g zahar, 75 g sare neiodata. Punem apa la fiert impreuna cu aceste ingrediente, lasam sa fiarba 5-10 minute, apoi se toarna peste castravetii din borcane. Lasam sa se raceasca, legam borcanele si le asezam in camara. E foarte bine daca aveti capace cu filet, muratura nu va scadea deloc, chiar daca aveti o camara uscata.

marți, septembrie 14, 2010

Ciolomada (muratura asortata)


Timp de preparare:
24 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
castraveti, gogosari, ardei, varza, gogonele, conopida (optioanal-eu nu am pus conopida ca nu ne place si gogonele nu am avut), marar, cimbru, foi de dafin, hrean, boabe de piper, otet, zahar, sare neiodata, salicilat,

Mod de preparare: Curatam gogosarii si ardeii de samburi, ii spalam, ii taiem bucatele, adaugam castravetii spalati, taiati bucatele, varza taiata bucatele mici, presaram piper boabe, adaugam cam 2 radacini de hrean potrivite(curatate, spalate si taiate bucati), apoi se adauga pt fiecare kg de leguma 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata, ½ lingurita salicilat. Se amesteca totul bine, se lasa sa stea 24 h, dupa care se pune muratura in borcane, se toarna si zeama rezultata, se leaga sau se capacesc borcanele si se aseaza in camara.
Puteti sa pregatiti aceasta muratura din cate kg de legume aveti la indemana. Trebuie insa sa respectati cantitatile de sare, zahar, salicilat, raportate la cantitatea de legume pe care doriti sa o conservati. Eu am avut 1 kg castraveti, 1 kg gogosari, 1 kg ardei, 1 kg varza. A rezultat 1 borcan de 3 litri si un borcanel de 800 g.
Daca doriti o salata rapida, pe care nu o pastrati pt iarna, nu puneti salicilat.



luni, septembrie 13, 2010

Compot pt iarna din prune brune



Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:
2 kg prune brune, zahar(4 linguri la borcanul de 800 g), apa, vanilie, cuisoare macinate.

Mod de preparare: Prunele se spala se aseaza in borcane de 800 g. Ca sa stim cu aproximatie cata apa folosim pt un borcan de compot, procedam asa: turnam apa intrun borcan cu prune, golim apa intro cratita si masuram cantitatea respectiva. Pt fiecare borcan de compot folosim 4 linguri de zahar. Punem toata cantitatea de apa si zahar la foc, adaugam un varf de cutit cu cuisoare macinate, cateva vanilii (3-4 plicuri), amestecam pana la topirea completa a zaharului (nu fierbem siropul, doar il incalzim putin), apoi strecuram siropul in fiecare borcan peste prune. Capsam borcanele, apoi le asezam intro tava in care punem apa si le dam la cuptorul incins cam 30 minute, stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca, apoi le asezam in camara.


duminică, septembrie 12, 2010

Legume si fructe in culori neobisnuite

E foarte interesant, sa intalnesti legume sau fructe nu prea des intalnite pe pietele noastre. Ma gandeam ca e la fel de interesant si pt altii care nu au avut ocazia sa pipaie aceste bunatati, doar sa le vada.



Zilele trecute am fost surprinsa sa gasesc vinete cu coaja alba, tare frumoase.  Curiozitatea a fost mare, sa gatesc cu acest soi de vinete, gustul insa mi s-a parut acelasi pt vinete cu coaja alba ca si pt cele cu coaja bruna. A mai aparut vanata mov, pe care nu am gasit-o in piata, care mi s-a parut o alta curiozitate, am vazut-o doar in pozele de pe internet.
Vanata mov.

Cartofi mov.
Conopida  mov sau portocalie.
Banane rosii.
Porumb rosu.

Ardei gras galben si mov.
Fasole mov.
Ceapa alba, alaturi de cepa galbena si rosie.
Ceapa alba, am testat-o este dulce si mai putin piscacioasa. Daca le gasiti la tarabe sa nu le ocoloiti, macar din curiozitate sa le cumparati, sa le testati.