duminică, martie 21, 2010

Supa simpla, de chimen

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 3 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 telina cat un mar, 3 cartofi, 1 lingurita chimen, 100 ml ulei, 1 lingura faina, 1 legatura patrunjel verde, sare, 3 litri apa.  
Mod de preparare: Punem la fiert 3 litri apa, cand fierbe, adaugam zarzavatul maruntit si chimenul. Cand este fiert zarzavatul, separat intro tigaie, incingem uleiul, adaugam faina, rumenim usor, apoi stingem rantasul cu apa rece(cam 250 ml apa) amestecam bine la foc mic, sa nu se fca cocoloase, turnam rantasul peste supa, potrivim de sare si adaugam verdeata tocata. Se serveste cu crutoane de paine prajita. Este o supa de post, se face des in Ardeal, are rantas specific zonei. Veti zice ca nu mai e la moda rantasul, ca e greu la stomac sau multe altele, dar sa nu uitam ca bunicii nostri o consumau si au dus-o mai mult decat noi. Asa ca incercati!

Cu trandafirasi de paine uscata.
vineri, martie 19, 2010

Interviu gustos 2010

La inceputul lunii am avut fericita ocazie sa fiu invitata rubricii: Interviuri Gustos, de pe saitul Gustos.ro Mai jos puteti citi interviul:
Gatitul m-a preocupat inca de copila, cand ma minunam cum putea mama sa gateasca atatea retete In aceasta saptamana o avem invitata la rubrica Interviurile Gustos.ro pe doamna Maria Elena Burdulea, Chef de Cuisine in comunitatea noastra si autoare de articole pe Gustos.ro. Intotdeauna ne-au fascinat modul in care stie sa realizeze retete atat de variate, sa ni le prezinte in asa maniera incat sa dorim sa le testam neaparat si atitudinea plina de optimism si de voie buna. Asa cum ne-a obisnuit pana acum, interviul cu doamna Burdulea este un interviu inedit, plin de caldura si vitalitate. Ii multumim inca o data doamnei Burdulea si va invitam pe toti sa ne bucuram impreuna de acest interviu.  
Vreau sa salut pe toti cititorii newsletterului Gustos.ro si sa multumesc echipei pentru invitatia facuta. Ma numesc Burdulea Maria Elena, gustoasele de pe forum imi spun: Elena, Lenuta, Maria-Elena, Mariela si mai nou au imprumutat din limbajul nepotelului meu "Radu de Burdulea" care de abia a implinit 1 an si 9 luni, apelativul Nuta. Mezinul Radu, are o surioara, Cristiana, care a implinit 6 anisori.  
Continuarea o gasiti AICI 
marți, martie 09, 2010

Rulouri pentru vin sau bere

Timp de preparare: 50 minute
 Ingrediente: 1 pachet aluat foitaj Linco.
 Pt umplutura: 400 g salam afumat, 1 ou, sare, piper, 2 lingurite oregano, 1 lingurita enibahar, mac.
 Mod de preparare: Pana se decongeleaza aluatul, putem prepara umplutura. Salamul se razuieste pe razatoarea cu gauri mari, se condimenteaza cu piper, sare, oregano, enibahar, adaugam oul, amestecam totul bine, lasam deoparte. Se lasa aluatul la decongelat, se desface, se intinde pe masa sau planseta, se aseaza umplutura, se ruleaza si se taie. Se fac cateva suluri din aceasta cantitate de aluat, si fiecare sul se taie in 4, se ung bucatile obtinute cu apa, se presara sare si mac. Asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit, 30-35 minute la foc potrivit pana se rumenesc. Sunt foarte gustoase si merg langa vin sau bere.
vineri, martie 05, 2010

Puisori din mamaliga cu smantana pt copilasi mofturosi

Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: Faina de mamaliga grisata, apa, sare, smantana. Pt decor morcovi, piper, patrunjel verde si un praf de piper pe spatele puisorului.
Mod de preparare: Se face o mamaliguta mai vartoasa din malai grisat si apoi modelam puisori pe care ii servim cu smantana. Nepotica mea care e tare mofturoasa mananca cu bucurie mamaliga modelata astfel si smantana.

Ficatei de pasare cu mamaliguta

Timp de preparare: 20 minute.
Ingrediente: 1 kg de ficatei de pasare, 2 lingurite boia, 1 lingurita, piper, 1 lingurita vegeta, 1 legatura patrunjel verde, 3 catei de usturoi, 1 lingurita cimbru uscat, 200 ml ulei.
Mod de preparare: Ficateii se curata sa nu aiba fiere care poate sa amareasca mancarea, se spala, se lasa la scurs. Intrun craticior, punem uleiul la incins, adaugam boiaua si imediat ficateii. Acum adaugam usturoiul, piperul si cimbrul, lasam la foc potrivit 10 minute, adaugam vegeta si sare daca mai e nevoie, amestecam usor si imediat stingem focul. Deasupra presaram patrunjel verde tocat. Am servit cu mamaliguta pe care am modelat-o asa cum o vedeti! La timpul necesar curatarii si spalarii ficateilor(cam 10 minute) se adauga cel al prepararii pe foc. Timpul total este de 20 minute.

Pulpe superioare de pui cu cartofi natur si smantana

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 1 caserola de pulpe de pui superioare, sare, 1 kg cartofi rosii, smantana, verdeata.
Mod de preparare: Aceasta mancare este o mancare usoara pt organism, o prepar dupa sarbatorile cu mese imbelsugate. Intro oala punem la fiert in apa cu sare, carnea oparita si spalata. Dupa ce fierbe se strecoara, se pune deoparte. Intre timp fierbem cartofii in coaja, strecuram apa, curatamcartofii, ii taiem rondele sau cubulete. Asezam cartofii pe farfurie alaturi de carnea fiarta, punem smantana, presaram verdeata si servim cu muratura (eu am avut gogosari murati).

Salata de vinete cu usturoi

Timp de preparare: 10 minute.
Ingrediente: 500 g vinete(din congelator), 1 ceapa, 159 ml ulei, 3 catei usturoi, sare. Pt decor: cipsuri, ketchup iute.
Mod de preparare: Punem vinetele(dupa decongelare) intrun vas de plastic, adaugam ulei, mixam cu robotul pana incorporam tot uleiul, adaugam ceapa si usturoiul razuite, potrivim de sare, decoram dupa inaginatie. Eu am decorat cu cipsuri si ketchap iute. Acum in perioada postului sunt foarte bune.

Tocanita de ciuperci Pleurotus




Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 500 g ciuperci, 1 ceapa, 150 ml ulei, 2 lingurite boia, 1 lingurita piper, 1 lingurita vegeta, 2 catei usturoi, sare, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Intrun cratit punem uleiul la incins, adaugam ceapa curatata, spalata, taiata marunt. Calim ceapa cateva minute la foc mic pana devine sticloasa, adaugam boiaua si imediat ciupercile spalate si taiate bucati, se adauga putina apa(foarte putina deoarece ciupercile mai lasa apa), punem usturoiul taiat marunt. Fierbem 15 minute la foc potrivit, adaugam vegeta, potrivim de sare. Se adauga patrunjel verde tocat dupa ce se stinge focul. Se serveste cu mamaliguta fierbinte si muratura. Este o mancare de post buna si hranitoare. Timp total de preparare: 25-30 minute.