28 feb. 2010

1 Martie, martisor!

Luna martie este luna in care nu trebuie sa iti dispara zambetul de pe fata, in care sa radiezi frumusete si sa imparti acest sentiment de bine cu toata lumea din viata ta! Romanii sarbatoresc venirea primaverii intrun mod unic, la inceputul lunii martie.Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostrii romani. Cuvantul "martisor" are origini latine si este numele popular al lunii martie. Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. Cand venea primavara, oamenii obisnuiau sa lege de copaci funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele. Aceasta masura de precautie era luata pentru a preintampina orice fel de posibil dezastru care s-ar fi putut abate asupra florilor copacilor si i-ar fi putut impiedica sa rodeasca. La originile martisorului a stat o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii obisnuiau sa o poarte la gat. Exista credinta, conform careia, acesta amuleta aducea noroc si fericire. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau copacii, moment in care, legau martisorul de trunchiul unui copac iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul. Dupa un timp, margele frumos colorate au luat locul monedei. In unele parti ale tarii, martisorul este purtat la incheietura mainii, toata luna martie. Dupa care, inainte de rasaritul soarelui, fetele il innoada de trunchiul unui copac sau il pun intrun arbust de trandafiri, cu convingerea ca toate dorintele lor se vor implini. Simbolul snurului realizat din cele doua parti rasucite, una alba si cealalta rosie, a fost initial folosit de daci inainte ca romanii sa-i cucereasca. Pe acea vreme snurul era alcatuit din alte doua culori: alb si negru. Culoarea neagra reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale, si simboliza intunericul iernii. Partea alba simboliza lumina primaverii. Lana s-a schimbat, conform legendei, din negru in alb prin sacrificiul fetei. Din aceasta cauza partea rosie din martisor reprezinta sangele si sacrificiul. In final, primavara si martisorul vor fi mai puternici decat intunericul cu ajutorul lui Isus Cristos. In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare. Nu uitati sa daruiti MARTISOARE! Un martisor pt vizitatorii blogului meu alaturi de urarea ,,O primavara frumoasa, bogata in realizari!,,
24 feb. 2010

Tort de Dragobete, inimioara





In Ardeal, nu se sarbatoreste Dragobetele, dar eu totusi am pregatit un tortulet.
Timp de preparare: 55 minute.
Ingrediente pt blat: 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri faina(pe care o cernem), vanilie, 1/2 praf de copt dr Oetker.
Pentru crema: 1 plic crema de vanilie dr. Oetker, 250 ml lapte, 1 pliculet tort gelee rosu, 1 vanilie, visine, compot de ananas.
Pentru ornat: struguri negri, nuca de cocos verde, felii de portocale si cateva bombonele argintii.
Mod de preparare: Pregatim un pandispan astfel: batem cele 3 albusuri spuma tare, adaugam zaharul, vanilia si praful de copt, continuam sa batem spuma pana se topeste zaharul, adaugam galbenusurile, amestecam usor, la sfarsit adaugam faina in ploaie, omogenizam cu grija, apoi turnam compozitia in forma si coacem cam 20-25 minute la foc potrivit. Incercam blatul cu scobitoarea, cand nu se lipeste de aceasta este copt.
Preparam crema: praful de gelee se amesteca cu zahar si apa sau suc din compot si se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj. Batem praful de crema cu 250 ml lapte rece asa cum cer indicatiile de pe ambalaj apoi adaugam: fructe de ananas din compot, visine din congelator fara samburi si praful gelee fiert, batem mai departe crema, care isi dubleaza volumul, imbracam pandispanul insiropat cu sirop din compot si ornam dupa imaginatie. Figurinele cu nuca de cocos, le-am realizat, asezand in crema forme de fursecuri apoi am presarat nuca de cocos, dupa care am scos cu grija formele si a iesit ce se vede. Am ornat marginile tortului cu boabe de struguri negri. A fost foarte gustos, crema a avut un gust placut, usor acrisor de la visine.

Rulada din carne tocata





Timp de preparare:15 minute, timp de coacere: 45 minute, timp total: 1 ora. 
 Ingrediente: 800 g carne tocata amestec (vita-porc), 2 cartofi mijlocii razuiti pe razatoarea cu gauri mici si bine storsi, 2 felii de paine inmuiate in apa apoi bine stoarse, 2 oua, sare, 2 lingurite piper, 1 lingurita boia, 2 lingurite vegeta, 1 legatura patrunjel verde tocat marunt, 5-6 catei de usturoi zdrobiti cu presa de usturoi, 1 ou pt uns rulada deasupra.
Mod de preparare: amestecam toate ingredientele(fara oul pt uns rulada), framantam bine, apoi asezam compozitia intro forma de chec unsa cu untura sau ulei, tapetata cu faina, ungem rulada cu oul batut, folosind o pensula si coacem cam 45 de minute in cuptorul preincalzit.

Ciorba de perisoare




Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 700 g carne tocata(amestec vita, porc), 5 buc morcovi mari (fiindca au fost f. mari i-am taiat in doua si se vad multi pe farfurie), 2 felii telina dintro telina f. mare, 4 radacini de patrunjel, 2 cepe, o mana de ardei gras, 2 oua, usturoi, bulion, patrunjel verde, 2 lingurite piper, sare dupa gust, 1 lingurita boia, vegeta dupa gust, o cescuta orez, 1 lingura faina alba.
Mod de preparare: Punem la fiert 3,5 litri apa. Cand apa fierbe adaugam zarzavatul curatat, spalat, taiat dupa preferinta. Intre timp pregatim perisoarele din: carne, piper, boia, putina sare, cele 2 oua, orez, 1 lingura faina alba, pe care le framantam foarte bine. Cu mana inmuiata in apa formam perisoare din compozitia bine framantata, pe care le asezam pe o farfurie si apoi le punem la fiert in oala cu zarzavat, adaugam vegeta. Se fierb la foc potrivit cam 20 minute, adaugam bulionul, lasam sa clocoteasca putin, potrivim de sare, stingem focul si adaugam verdeata tocata marunt. Se poate servi cu smantana.

Cadouri pentru bucataria mea... razatoarea universala



Un alt cadou pt bucataria mea, razatoarea universala, din gama ,,casa linga,, la un pret de 20 de lei, pt care ma bucur tare mult, mai ales ca pot sa tai si varza pt salate sau pt varza calita. Am experimentat-o zilele trecute, atasez cateva poze.
15 feb. 2010

Tort ,,inimioara cu fructe,,

Timp de preparare: 1 ora  
Blat: 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 plic vanilie dr Oetker, 1/2 plic de praf de copt.  
Crema: 2 oua, 1 lingura faina, 150 g zahar, 250 ml lapte, 250 ml frisca El Maestro, 2 vanilii, 15 g gelatina+putin lapte, visine, un compot de ananas.
Pt ornat: compot de ananas, struguri, portocale(sau ce fructe doriti) Incepem cu gelatina pe care o punem la inmuiat in 100 ml lapte cam 30 minute.
Pregatim un blat: 3 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar la care adaugam praful de copt si vanilia, adaugam cele 3 galbenuse, omogenizam usor, adaugam faina, amestecam usor pana la incorporarea acesteia. Turnam compozitia obtinuta in forma unsa si captusita cu hartie de copt. Am asezat forma intro tava de copt si am copt blatul in cuptorul dinainte incins. Tinem blatul in cuptor cam 15-20 minute(incercam cu scobitoarea sa nu se lipeasca de aceasta). Blatul copt il lasam deoparte si intre timp preparam crema.  
Crema: Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, vaniliile, faina, laptele si se fierbe la foc mic amestecand continuu. Cand se ia de pe foc se adauga gelatina. Albusurile batute spuma se adauga si ele la compozitie si se pune la racit. La crema racita se adauga frisca batuta bine. La frisca am mai adaugat 2 linguri zahar pudra.
Pt asamblarea tortului, procedam astfel: se umezeste o bucata destul de mare de folie alimentara si se pune in forma de tort. Pe fundul formei se aseaza fructele (scurse bine de zeama), se pune crema, in care am adaugat visine si bucati de ananas, apoi deasupra am asezat blatul pe care l-am insiropat cu zeama din compot. Am acoperit blatul cu folie, am asezat o greutate peste blat si l-am tinut la rece cel putin 6 ore, dupa care am rasturnat tortul pe o tava, am scos folia si e gata de servit.
Tortul se prepara cam in 60 minute, cu cele 6 ore de stat la rece timpul total ajunge la 7 ore.

Premiu de la Just me

Am primit un premiu de la Just me, pt care m-am bucurat foarte tare si careia ii multumesc sincer ca s-a gandit la mine. Vreau sa ofer acest premiu cu mult drag unor blogeritte simpatice, este vorba de Sidy si Mari, cu bloguri frumoase si f. tinere, abia daca au 1 saptamana.
11 feb. 2010

Cadouri pentru bucataria mea...tavi si forma de tort inimioara reglabila-toate marca Casa Linga

Am cumparat acest set de tavi cu dimensiuni de 21x24 cm. Se pot suprapune, una din ele poate deveni capacul celeilalte. Sunt usoare, se pot utiliza la prajituri sau fripturi. Le-am gasit in magazin de tip Penny, la un pret acceptabil pana la 25 Roni.

Am mai cumparat si o forma de tort reglabila, o inimioara pe care inca nu am testat-o. Produsele sunt marca ,,Casa Linga,, sunt usoare, se curata usor. Inimioara a costat in jur de 20 Roni.
10 feb. 2010

Pizza fara aluat

 
Din ciclul retetelor economice face parte aceasta reteta de pizza fara aluat....cu paine. Cantitatile pt umplutura nu sunt standard.  
Timp de preparare: 40 minute.
Ingrediente: felii de paine (eu am avut nevoie de 8 felii-depinde de marimea painii si a tavii in care ati hotarat sa pregatiti pizza), 1 piept de pui, salam, sunca din piept de pui, 1 ceapa, ardei gras, cascaval razuit, zacusca, sare, piper, oregano, putin ulei, masline, gogosar murat, 3 oua, chetchup iute, lapte.
Mod de preparare: mai intai, pregatim umplutura pt pizza. Intro tigaie cu putin ulei, punem la calit ceapa taiata marunt, adaugam pieptul de pui taiat bucati mici, mezelurile si ardeii taiate cubulete. Calim la foc mic pana se frige pieptul de pui, adaugam o canita de zacusca(e optional), adaugam sare, piper, oregano. Cand umplutura este gata, intro tava unsa si tapetata cu faina, asezam feliile de paine indreptate la capete si inmuiate in lapte, cu partea inmuiata deasupra. Peste feliile de paine, asezam umplutura, o nivelam frumos, repartizam uniform cascaval razuit (pe razatoarea cu gauri mici), iar deasupra turnam ouale batute bine, ornam pizza si o dam la cuptorul incins dinainte, coacem cam 15-20 minute. Dupa coacere se portioneaza si se serveste cu chetchup iute.
5 feb. 2010

Premiu drag mie si de mare ajutor, premiu de la gustos.ro

In vara anului 2009 am participat la concursul ,,Bucatarul stie tot,, pe http://www.gustos.ro unde am avut marea bucurie sa fiu rasplatita cu un premiu de mare ajutor, foarte drag mie: un mixer Vortex Super Twist, de care sunt foarte multumita, un real ajutor in bucatarie. Este ,,ucenicul meu,, ma scuteste de framantat, sau de batut spuma. Multumesc organizatorilor si sponsorilor. Despre el este vorba...