duminică, ianuarie 24, 2010

Minirulouri cu capsuni, rapide








Uneori in criza de timp, mai folosesc acest tip de minirulouri cu capsuni, congelate, cumparate de la magazin de tip ,,Profi,, care nu necesita decat coacere si sunt destul de gustoase.
Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente:1 tavita de minirulouri congelate cu capsuni, de la Profi, 1 pliculet zahar vanilat dr oetker, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se lasa rulourile cam 15-20 minute sa se decongeleze, se aseaza in tava pe hartie de copt si se coc apoi in cuptorul preincalzit la 190 grade cam 20-25 minute. Se scot din cuptor, se pudreaza cu zahar vanilat amestecat cu zahar pudra, se aseaza pe farfurie. Este un desert foarte rapid, bun, se poate servi si langa cafea.
joi, ianuarie 21, 2010

Supa cu ,,amestec de vara,, si ciuperci






30 minute
Ingrediente: 1 punga ,,amestec de vara,, congelat din supermarket(conopida, mazare, fasole verde, morcovi), 1 ceapa, 5 ciuperci mari champignon, ardei gras congelat, sare, ienibahar, 50 ml ulei, 2,5 litri apa, patrunjel si leustean verde.
Mod de preparare: Punem la fiert intro oala 2,5 litri apa. Cand fierbe, adaugam continutul unei pungi cu ,,amestec de vara,, lasam sa fiarba. Intre timp, separat, intro tigaie punem uleiul la incins, adaugam ciupercile curatate, spalate, taiate bucatele, ceapa taiata marunt si o cescuta pt cafea cu ardei gras taiat cubulete(eu am avut in congelator, provizii de iarna), calim totul cam 5 minute, amestecand continuu, apoi adaugam in oala cu amestecul si lasam sa fiarba 10-15 minute. Potrivim de sare, adaugam putin ienibahar(nu e obligatoriu), stingem focul si adaugam verdeata tocata marunt. Este o supica gustoasa, rapida si de post.
luni, ianuarie 11, 2010

Prajitura din cozonac, readaptata

Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: Pt ca se tot vorbeste de criza, normal ca nimic nu se risipeste, totul se valorifica. Pt aceasta prajitura, am folosit cozonac cu nuca de casa, care a ramas si caruia i-am dat o noua utilizare alaturi de alte ingrediente pe care le-am avut la indemana prin camara si frigider. Pt ca la inceput mi-am propus sa fac o savarina, dar pt ca nu am gasit prin casa frisca, desi eu stiam ca mai am, am trasformat rapid reteta. Avem nevoie de: cozonac(bucata mea a fost taiata in 4 parti), 250 ml sirop, 1 plic crema de cacao la rece, 1 vanilie, 150 ml lapte rece, fulgi de ciocolata pt ornat. Pt sirop: 2 linguri zahar, 2 bomboane menta, 2 bomboane vanilie, apa.
Mod de preparare: Am taiat bucata de cozonac dupa a mea dorinta, dar nu mult mai mare decat o prajitura obisniuta, am insiropat bine bucatile cu un sirop astfel preparat: am topit 1 lingura de zahar, am caramelizat usor, am stins cu 1 cana de apa(cam 250 ml), am adaugat 2 bomboane de menta si 2 de lapte pt arome si am fiert incet pana la topirea acestora. Am last siropul sa se racesca. Intre timp am preparat crema: intrun vas se pun 150 ml lapte rece, se adauga praful de crema, se omogenizeza usor, apoi se bate cu mixerul 3 minute. Se insiropeaza bine cozonacul cu siropul care deja s-a racit, apoi imbracam cozonacul cu crema si ornam dupa imaginatie.

Prajitura cu visine si nuca


Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Inca o reteta pe principiul lui Lavoisier ,,nimic nu se pierde ci totul se transforma,,. Pt a ajunge la ,,tranformare,, avem nevoie de: 3 albusuri(care au ramas de la dresul ciorbei de burta), 4 linguri de zahar, 1/2 pachetel praf de copt(respectiv 1 lingurita), 1 vanilie, 3-4 linguri visine din congelator, 10-11 samburi de nuca rupti bucatele, 1 lingura ulei(dar am uitat sa o supun sedintei foto). 
Pt ornat, acelsi principiu simplu si rapid: un cub ciocolata menaj+1 lingura de apa.
Mod de preparare: Am folosit tava de dimensiuni: 29x23 cm. Intrun vas de plastic, punem albusurile pe care le batem spuma tare, adaugam praful de copt, batem 1 minut, adaugam zaharul si vanilia, continuam sa batem spuma pana la topirea acestora. Se adauga faina, se omogenizeaza, adaugam uleiul, amestecam, apoi la sfarsit adaugam visinile si nuca, amestecam usor pt incorporare dupa care turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt(daca nu aveti la indemana, ungeti tava cu margarina sau unt si tapetati cu faina). Dam la cuptorul preincalzit cam 20-25 minute. Scoatem prajitura din tava, dupa racire o ornam cu ciocolata topita: topim un cub mare de ciocolata menaj cu 1 lingura apa, punem compozitia intro punguta pe care o intepam in varf si purcedem la ornatul operei culinare(ciocolata menaj de data aceasta am gasit la 1/2 kg, iar cubul e mare).

Prajitura cu nuca, ciocolata, rahat


Timp de preparare:
50 minute

Tot din ciclul: ,,nimic nu se pierde, ci totul se transforma,, este si aceasta prajitura. Pt ca mi-au ramas albusuri, nu am renuntat la ele cu una cu doua ci m-am gandit sa le utilizez si am preparat aceasta prajiura.
Ingrediente:4 albusuri, 5 linguri de zahar, 5 linguri faina, o jumatate de lamaie(coaja si zeama), cateva nuci(12-13 samburi), 2 cuburi de rahat, 1 cub ciocolata menaj. Nucile, rahatul si ciocolata, le-am taiat bucatele.
Pt ornat am folosit un alt cub de ciocolata menaj si 1 lingura de apa. Am folosit o tava cu dimensiuni: 29x23 cm, o ultima achizitie in materie de ustensile, din gama ,,Casa Linga,, de fapt un set alcatuit din 2 tavi concepute in asa fel incat una daca e nevoie, devine capacul celeilalte, achizitie de care sunt tare incantata.
Mod de preparare: Batem albusurile spuma tare, adaugam coaja si zeama de lamaie, se contiuna batutul spumei, adaugam zaharul, vanilia si batem pana la topirea zaharului. Se adauga faina, se amesteca cu grija pana la incorporarea acesteia, adaugam nuca, rahatul si ciocolata, toate taiate bucatele. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc potrivit cam 20-25 minute. Dupa copt, la 3 minute am scos prajitura din tava am lasat-o sa se raceasaca si am ornat-o cu ciocolata topita astfel: am topit cubul de ciocolata menaj cu 1 lingura de apa intro canita apoi am pus topitura intro punguta de nylon pe care am intepat-o la un capat si am ornat prajiturica asa cum o vedeti.
Sfat: daca doriti o prajitura mai pufoasa, puneti la preparaea blatului 1/2 pliculet praf de copt.

Bile colorate cu rom

Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: La aceasta reteta, am aplicat spusele lui Lavoisier(nimic nu se pierde, ci totul se transforma). Pt ca mi-a ramas pandispan de la niste figurine si nu am vrut sa renunt la el, m-am gandit sa-l folosesc intrun anumit mod, la aceste bilute colorate. Pt ca pandispanul era putin, am folosit si un pachet mic de biscuiti petit beurre. Daca nu aveti pandispan, puteti folosi de la inceput biscuiti(1 pachetel mic=140 g). Daca doriti o cantitate mai mare de bilute, mariti cantitatile de ingrediente. Este o reteta usoara si usor de adaptat, nu se poate sa nu reuseaca. Deci avem nevoie de 280 g biscuiti sau pandispan (sau cele 2 ingrediente amestecate, dar sa fie aprox 280 g), 1/4 pachet margarina, 2 linguri cacao, 1 sau 2 linguri zahar pudra, 1 esenta rom, sirop preparat dintro cescuta de apa la care am adaugat 1 lingura de zahar, 2 bomboane de menta si 2 de lapte pt aroma, la foc mic pana la dizolvarea bomboanelor (fiindca nu am avut zahar vanilat), coaja de la o mandarina(mie mi se pare mai aromata), nuca de cocos colorata.
Mod de preparare: Am zdrobit pandispanul si biscuitii, am adaugat margarina, cacao, zaharul pudra, coaja de mandarina, esenta de rom si desigur siropul racorit putin. Am omogenizat bine compozitia(daca nu este destul de elasica, mai adaugati putina margarina sau sirop), dupa care am format bilute de marimea unei nuci si le-am tavalit in nuca de cocos colorata. Am obtinut cam 24 bilute.