sâmbătă, octombrie 09, 2010

Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina, ceapa si patrunjel



Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
150-200 g slanina afumata, mai moale, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa, sare.

Chisatura, imi aduce aminte de copilarie, de vacantele de vara petrecute la bunica dinspre mama, intrun sat de pe valea Tarnavei Mari, aproape de Blaj, mica Roma a Ardealului. Pe vremea aceea chisatura se facea din osanza, care era pastrata tot timpul anului pt a imbunatati gustul ciorbelor. Osanza se presara cu sare, se rula si se cosea, arata asa ca un sul de parizer, dar era alba. Din bucata aceea de osanza, se taiau felii mai groase  si se facea chisatura pt ciorbe, sau se intindea pe paine. Veti zice, cum sa mananci asa ceva? Eu zic si acum ca era mult mai sanatoasa, decat mezelul cu o sumedenie de E-uri. Dar sa va spun cum se face chisatura:
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.

Avem nevoie de slanina afumata mai moale, patrunjel verde si ceapa.
Maruntim patrunjelul, slanina, ceapa.
Amestecam totul bine.
Se serveste cu paine si rosii.

6 comments:

Boabe de Cafea spunea...

D-na Maria, nici nu mai stiu de cand nu am mai gustat asa ceva! Buni a mea facea cu jumari si usturoi sau slanina si ceapa, dar fara verdeata.
Acum nu stiu daca mai face cineva asa ceva. Poate numai la tara desi parca si acolo salamul si parizerul sunt la putere.
Va doresc o saptamana frumoasa!

maria elena spunea...

Boabe de Cafea, cred ca ai dreptate, dar eu tot nu renunt la reteta bunicii, oricum eu sunt deja bunica, asa ca pastrez traditia. Multumesc mult de vizita si de comentariu. Sa ai o saptamana frumoasa cu impliniri.

Mari spunea...

Mariela, la bunica mea, chisatura nu se facea, dar untura pe paine tot am mancat si eu cand eram copil.
Ti-am mai zis ca bunica a trait 98 de ani si nu a luat in viata ei nici macar un antinevralgic.

maria elena spunea...

Mari, asa este, bunicii nostri au fost longevivi, cu slanina, untura, mamaliga rece cu prune sau cu struguri, sau nuci cu paine.

Tavi spunea...

Dna Maria, nici nu va dati seama ce pofta mi-ati facut :)! Nu am mai mancat de cand aveam timp sa stam mai mult pe la Oradea. Unii dintre noi, cei care aveau rabdare :), prajeam paine si intindeam chisatura pe felia inca fierbinte. O bunatate!

maria elena spunea...

Cred ca era tare buna, uite cand mai fac chisatura, sa sti ca am sa mananc si eu cu paine prajita.

Trimiteți un comentariu

multumesc pentru vizita