joi, septembrie 23, 2010

Tocana de legume pentru iarna





Timp de preparare: aproximativ 3 h

Ingrediente: 2 kg gogosari, 1 kg ardei gras, ½ kg ceapa, 1,1/2
kg rosii, ½ l ulei, 1 kg morcovi, 250 g orez, sare neiodata, piper boabe, foi
de dafin, 1 legatura patrunjel verde.

Sfat: daca doriti sa preparati putin mai mult, puteti suplimenta proportional ingredientele.

Mod depreparare: se curata morcovii, se spala se pun la fiert in
apa cam 20-25 minute. Intre timp fierbeti orezul cam 10-15 minute, il clatiti
cu apa rece, il strecurati, il dati deoparte. Se spala si se curata gogosarii si
ardeii de seminte, se dau prin masina sau se taie bucatele mici (eu i-am taiat
bucatele). Ceapa se curata, se spala, se razuieste pe razatoarea cu gauri mari.
Punem uleiul la incins, adaugam ceapa, lasam la calit la foc mic 30 minute.
Adaugam gogosarii si ardeii, rosiile zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare, se continua fierberea cam 2 h pana se inmoaie bine legumele, dar nu uitam sa amestecam mereu sa nu se lipeasca de oala. Adaugam morcovii fierti deja si razuiti, apoi orezul fiert si clatit cu apa rece, patrunjelul verde tocat. Fierbem cam 15 minute, stingem focul si punem tocana in borcane cu capace filetate pe care le-am spalat intre timp si le-am sterilizat in cuptor. Pt siguranta conservei, eu pun borcanele in tava de la aragaz, pun apa calda in tava, apoi cand fierbe apa din tava, las borcanele la cuptor la foc mic timp de 30 minute, dupa care stingem focul la cuptor si lasam borcanele acolo sa se raceasca.
A doua zi se depoziteaza in
camara. Pentru cantitatile din reteta aveti nevoie de 7 borcane de 720 grame.


Pregatim ingredientele.


Punem ceapa la calit.




Razuim morcovii fierti.


Peste ceapa punem gogosarii, ardeii, rosiile, morcovii, orezul, condimentele, verdeata.


Fierbem totul impreuna.


Punem tocana de legume in borcane cu capac.




42 comments:

Momo spunea...

excelenta,ai fost harnicuta,eu nu prea...desi tocana asta am facut-o in multe toamne!

Anonim spunea...

Revin cu aceiasi intrebare: cum poti sa calesti ceapa 30 min? Dincolo la zacusca o ora, doamne fereste, pe urma va mirati ca suferiti de diverse, va distrugeti organismul si pe al vostru si al familiei voastre. Peste tot scrie despre acest lucru, despre faptul ca prajeala este otrava daramite sa prajesti ceapa atata amar de vreme????? Pur si simplu ma minunez cum puteti manca asa ceva.(:

maria elena spunea...

Draga Anonim, bine-ai venit in casa mea. Nu vreau sa fiu nepoliticoasa, insa trebuie sa-ti spun ca tu nu ai gatit niciodata zacusca, dar nici tocana de legume. Imi pare rau ca vi si-mi dai sfaturi, tine-le pt tine cand vei gati zacusca sau tocana da legume si fa asa cum sti tu mai bine. Sa sti ca ceapa se fierbe in ulei, nu se arde, insa trebuie sa nu-ti fie lene sa supraveghezi. O gospodina careia ii place sa gateasca sta si pazeste, daca asa trebuie si 24 de ore, daramite 3, 4 sau alte cateva ore acolo. Apoi, in alta ordine de idei, fiecare mananca cum ii place, tin sa-ti spun ca bunica gatea in fiecare toamna si zacusca si tocana de legume(eu urmez retetele ei si mi-e drag sa gatesc dupa ele). Nu uita, este o conserva care se consuma iarna, sta si pana anul viitor. Bunica a murit la 84 de ani, a murit de batranete, sa nu mai pun la socoteala ca pe vremea lor mancarea se facea cu rantas, si tot a avut o varsta frumoasa cand a parasit aceasta lume. Sora ei a murit la 89 de ani, si nu s-a ferit niciodata de aceste alimente, pe care le consumau in postul Craciunului si Pastelui. Mancau si slanina si untura, taiau in fiecare iarna porc, au murit de batranete nu din alte pricini alimentare. Sa fi sanatoasa si fa asa cum iti place, dar lasa bucataria fiecaruia in pace. Cu respect, oricine si de unde ai fi!

Boabe de Cafea spunea...

D-na Maria, arata asa bine tocana de legume! Anul acesta am facut si eu pt prima data zacusca. A iesit asa buna! La anul voi face si tocana de legume.
Va doresc o duminica placuta!

maria elena spunea...

Multumesc Alison, mai poti inca sa o faci, nu e tarziu. Ma bucur de vizita, te mai astept.

maria elena spunea...

Boabe de Cafea, sunt bucuroasa sa aflu ca ti-a iesit buna zacusca. Multumesc de comentariu, duminica frumoasa si tie si celor dragi.

Mari spunea...

Mariela, te-ai pregatit serios pentru iarna.
Acum poti sa o astepti.
Te fericesc!
Pupici multi!

maria elena spunea...

Mari, am incercat sa pregatesc camara cu de toate din fiecare cate putin.

Anonim spunea...

Se pare ca postezi numai pe cele care te lauda:) Dar nu intotdeauna se spune adevarul, eu l am spus si am deranjat, nu ma durea mana sa scriu: Vai, nemaipomenit! Oricum, blogul tau, alegerea ta.

maria elena spunea...

Draga Anonim, ar fi trebuit deci sa nu public comentariile tale? Nu m-ai deranjat deloc, e opinia ta, tu faci cum vrei, eu fac asa cum am facut o viata. M-a deranjat exprimarea ta. Oricum, daca interveneai sa-mi comunici faptul ca nu esti de acord cu modul meu de a gati zacusca si sa imi explici pe scurt procedeul tau, iti multumeam, asa insa fiindca ai fost nepoliticoasa si eu totusi ti-am deschis usa virtuala, vreau sa-ti spun ca nu sunt dispusa sa continuam aceste discutii, nu uita, nu e un blog de palavrageala. Te astept oricand, nu neaparat cu laude, cu comentarii constructive, vei fi binevenita. O seara frumoasa!

Anonim spunea...

Va rog sa imi spuneti daca pot sa pun ardei si gogosari copti? Se poate strica sau se modifica gustul in "rau"! Va multumesc anticipat!

maria elena spunea...

Draga Anonim, nu poate sa-i strice gustul, parerea mea. Nu am folosit ardei si gogosari copti niciodata la tocana de legume. Stiu ca zacusca cu gogosari copti e mult mai gustoasa, anul acesta eu asa am preparat zacusca cu gogosari copti. Deci inca odata, eu cred ca nu strica, in plus, se fierbe mai putin, intrucat gogosarii sunt copti. Sa-ti iasa bine, astept pareri daca o faci cu ardei si gogosari copti.

Anonim spunea...

foarte apetisanta arata bine nu am facut niciodata dar cu siguranta voi incerca anul acesta

maria elena spunea...

Anonim, multumesc de vizita, e gustoasa, e si mult de lucru, dar merita, mai ales in perioada de post.

Anonim spunea...

daca nu deranjez dar stiti cumva cum se pot conserva la borcan pt iarna ardei copti si vinetele coapte?

maria elena spunea...

Draga Anonim, nu deranjezi, iti multumesc de vizita. Mai demult, asta cu vreo 30 de ani in urma pe cand nu aveam lada frigorifica, conservam vinete la borcan. Eu conservam in acest mod: vinetele copate, le curatam de coaja, le tocam, apoi stiu ca le caleam, sau mai bine zis le fierbeam in ulei, pana se ridica un strat de ulei deasupra, dupa care le puneam fierbinti in borcane curate, bine sterilizate, legam bine borcanele cu celofan, apoi le mai dunstuleam in cuptor vreo 30 minute, dupa care asezam borcanele intrun cos, intre paturi groase, la dunst uscat(pana se raceau singure) dupa care le puneam in camara la pastrat. Adaugam sare pt conserve la vinete, iar la sfarsitul procesului puneam parca si putin salicilat. Cam asa pastram vinetele pe iarna. Nu mai stiu proportia de ulei la cantitate de vinete. Sper sa-ti fie de ajutor sfatul meu.

Anonim spunea...

Buna, camc ate borcane ies din cantitatile astea_

roxana spunea...

pentru vinete coapte la borcan eu procedez asa si e mai usor .....coci vinete in ce cantitate doresti,le cureti si le lasi la scurs dupa care intr-un vas le amesteci cu sare dupa gust si cu conservant alimentar cumparat,scrie pe plic cantitatea dupa care le pui in borcane si le bagi in cuptor circa 30 min de cand auzi ca incep sa fiarba..se aude ca un smarait asa sau daca nu la baine-maria

maria elena spunea...

Anonim, am scris mai sus, in reteta, ca din aceste cantitati se obtin 7 borcane de 720 g.

mihaela spunea...

toate preparatele fotografiate mai sus sunt opera dv???? wow...felicitari

maria elena spunea...

Da Mihaela scumpa, sunt ,,operele,, mele. Sunt bucuroasa ca iti plac, multumesc foarte mult pt felicitari si pentru vizita. Te mai astept sa vezi si alte retete.

ADY spunea...

Apropo,ceapa se fierbe in ulei,nu se prajeste,o jumate de ceapa in 1/2 ulei,in 30 min la foc mic se undeste un pic cum se zice ca la sarmale,reteta e f buna pentru cine se pricepe la gatit, cine nu.....face observatii,multumim pentru reteta MARIA ELENA.

Mihaela spunea...

Imi place sa cunosc oameni de la care am ce invata...draga Maria,esti unul dintre ei si sunt deschisa sa ''acaparez''cat mai multe retete

maria elena spunea...

Multumesc de vizita Ady. Accept si observatii, insa fondate, intotdeauna observatiile sunt constructive.

maria elena spunea...

Mihaela, ma bucur sa-ti fiu de ajutor, te pup, te astept si la alte retete.

Anonim spunea...

doamna maria nu va uitati dupa ce spun altii, sunteti o gospodina desavirsita va multumesc pentru reteta

Bogdan Tocana Vita spunea...

Ce imi place la aceasta reteta este ca ati detaliat-o foarte bine si asta nu numai cu text, ci si vizual, cu poze, felicitari!

maria elena spunea...

Anonim@: multumesc frumos, incerc doar sa impartasesc si altora cate ceva din experienta mea de gospodina, ma gandesc ca or fi si persoane interesate de sfaturi nu numai de observatii.

maria elena spunea...

Bogdan Tocana Vita@: multumesc pt aprecieri. Sa inteleg ca vin din partea unui cunoscator, asta imi da totusi o multumire. Am vizitat saitul, imi place cum arata, multumesc pt vizita, esti bine venit mereu.

Anonim spunea...

Foarte bună reteta, am să incerc si eu. Vă multumesc.

maria elena spunea...

Draga anonim, iti multumesc pt incredere, stiu despre tine doar ca esti din Arad. Te mai astept si la alte retete, te poti inscrie pe acest saitla: ,,Persoane interesate,, insa trebuie sa ai un cont google, sau te poti abona la ,,fallow by email, doar scriindu-ti adresa de e-mail si apasand butonul ,,submit,,

Anonim spunea...

am incercat o reteta si a iesit foarte bun

diana daniela grad spunea...

Eu mi-am facut zacusca cu ardeii si gogosarii copti pe plita.La toti ne-a placut cum a iesit,iarna o mananci cu o felie de paine prajita,mama mama,o nebunie.Dar anul acesta vreau sa incerc altceva,m-a invatat vecina mea.In loc sa fierb ceapa in ulei,o fierb asa pur si simplu in apa,apoi se scurge si se da prin masina,sau cu mixerul.Ardeii si gogosarii se tair felii,se dau numai putin prin ulei sa se inmoaie,apoi si ei prin masina,rosiile vin si ele date prin masina,numai vinetele se coc.Apoi se adauga sare si piper dupa gust,ulei,se pune in borcane,se sigileaza,apoi la bain-marie.Sau la cuptor.Fiecare cum vrea.Vecina mea are probleme cu fierea si medicul i-a recomandat sa nu mai manance prajeli,si a inventat asta.Am zis ca am sa incerc si eu anul asta.Mie mi-a placut la gust,bineinteles nu mai are gustul ala de afumat de la ardeii si gogosarii copti.Dar mi-a placut.Vi-o recomand si voua.

diana daniela grad spunea...

Apropo.daca blogul e cu retete din Ardeal,vreau sa mentionez ca eu sunt moldoveanca,dar locuiesc la 30 de km de Deva,in Lapusnic

Rocsy Ciobanu spunea...

Este foarte buna in zilele de post.Eu mai pun cate o lingura in tocanite, ciorbele de legume, sarmale si le da un gust bun!Sa ai spor maine!

Anonim spunea...

chiar acum fac si eu,este super buna!

Anonim spunea...

buna buna

Anonim spunea...

Buna seara,

Doar ce am preparat tocana de legume descrisa de Dvs. mai sus. A iesit gustoasa si ne pare rau ca nu am facut cantitate dubla. V-as intreba, totusi, de ce trebuie fierti morcovii inainte. Are ceva daca ii pun direct in tocana?

maria elena spunea...

Draga anonim, multumesc mult pt faptul ca ai incercat reteta mea, sunt bucuroasa. In ceea ce priveste fiertul morcovilor nu e nici un secret, am procedat asa, sa scurtez timpul prepararii. Multumesc pt vizita, sa mancati tocana cu pofta.

Anonim spunea...

D-na nu trebuie să vă supărați pe cele care va contrariază. Este plăcut să menti treze rețetele de ani și ani. Ai mei strabuni au ajuns si la 96 de ani cu astfel de preparate. Eu vă laud pentru păstrarea tradiției.O zi buna.

maria elena spunea...

Draga anonim ai dreptate, doar de aceea sunt comentariile, sa primim aprecieri sau deprecieri. Fiecare isi exprima propria parere. Cititorii ar trebui sa stie ca de fapt nu e nimeni obligat sa incerce o reteta exact asa cum am scris o daca nu i este pe plac. Oricine are optiunea sa adauge sau sa scoata ingrediente, asa se nasc retetele noi, dupa gustul celui care gateste si a celor pt care gateste. Multumesc mult pt aprecieri, va invit sa cititi si alte retete.

Anonim spunea...

Da, textura lor e tare, va trebui sa fierbeți prea mult conserva pana se vor înmuia morcovii.

Trimiteți un comentariu

multumesc pentru vizita