30 sept. 2010

Gomboti cu prune




Timp de preparare: 1 h si 45 minute.
Ingrediente: pentru aluat:1 kg cartofi rosii, 250-300 g faina, alba, 2 oua, 1 lingura ulei, un praf de sare.
Pentru umplutura: 1 kg de prune, 2 linguri zahar, 2 lingurite scortisoara macinata.
Pentru aspectul final: 100 g unt, 300 g pesmet, 6-7 linguri zahar, 3 vanilii.
Mod de preparare: se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se pun la fiert in apa cu sare.
In timp ce fierb cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o farfurie, le lasati deoparte.
Dupa ce se fierb cartofii se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale, faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi  asezati gombotii formati intrun vas. Permanent mainile sa fie pudrate cu faina. Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printrun amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa: intro tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost ,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci.  Au iesit 33 de gomboti.
Taiem rondele de grosimea unui deget, imbracam fiecare pruna in aluat.
Formam gomboti












9 comentarii:

pansy spunea...

e deserul preferat al baiatului meu in perioada asta

dian@ spunea...

mmmmmm....Marilene ce bine arata galustele cu prune.....mi-ai facut o poftaaaaaaaa !

Mari spunea...

Desi a facut Vero in toamna asta de doua ori, eu parca as mai vrea. Ramane sa o conving.

maria elena spunea...

Pansy si mie imi plac tare mult.

maria elena spunea...

Diana, nu e timpul pierdut, mai sunt inca prune, saptamana viitoare repetam exercitiul.

maria elena spunea...

Mari, mi s-au parut multe cand am facut, dar acum as mai vrea si eu. Mie imi plac mai mult reci.

maria mihalache spunea...

Daca ai fi mai aproape ti-ai face o vizita sa ma sevesti si pe mine cu cateva galuscute din astea.
O zi frumoasa!

maria elena spunea...

Ce frumos ar fi, o zi frumoasa si tie.

Timea spunea...

as manca gomboc cu prune dimineata-pranz-seara :)) cu zahar si scortisoara..super gustoase.