31 dec. 2009

La multi ani 2010!



Bucuriile si gandurile frumoase ale prezentului sa devina amintirile frumoase ale viitorului. Un an nou fericit tuturor admiratorilor si vizitatorilor blogului Dulcesarat!

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

New Year Countdown - New Year Layouts
Pt ca ne mai despart cateva ore de noul an, e bine sa stiti ca unii români urmează cu stricteţe reţete nescrise pentru a le merge bine în anul care vine.
Iată câteva dintre acestea: zgomotul petardelor şi artificiilor alungă spiritele rele în ajunul Anului Nou nu se mătură deoarece alungă prosperitatea în ziua Revelionului nu se duce gunoiul pentru a avea bani în timpul anului, la miezul nopţii trebuie să aveţi monede în buzunar; tot pentru prosperitatea financiară, trebuie să intrăm în noul an fără datorii rufele nu se spală până la Bobotează, când se sfinţesc apele în noaptea de 31 decembrie, trebuie să purtaţi ceva nou şi ceva roşu nu plângeţi şi nu vă certaţi pentru că aşa va fi tot timpul anului la miezul nopţii, se deschid uşile pentru a primi în casa noul an îndrăgostiţii trebuie să se sărute sub vâsc prima persoana care îţi intră în casă este foarte importantă pentru noul an, vei avea noroc dacă vine un bărbat înalt, brunet; blonzii şi roşcaţii, dar şi femeile, sunt aducători de ghinion.
27 dec. 2009

Prajitura Amandina

      Timp de preparare: 3 ore.
      Ingrediente: Blatul: 7 oua, 5 linguri apa, 12 linguri faina, 12 linguri zahar, 2 linguri cacao, 1 praf de copt, un praf sare.  
      Crema: 1 cana zahar(250 g), 3 oua, 2 linguri cacao, 200g unt.
      Pt insiropat: 250 ml cafea tare si dulce(eu am folosit jakobs).
      Pt glazura: 5 patratele ciocolata menaj, 5 linguri cafea, 2 linguri zahar pudra.
      Mod de preparare: preparam blatul asa: batem albusurile spuma (adaugam praful de sare sa se bata mai usor) adaugam 1 praf de copt si continuam sa batem spuma tare. Acum adaugam 5 linguri de apa si cele 12 linguri zahar si batem pana se topeste zaharul. Adaugam cele 2 linguri de cacao (cerneti cacaua), cele 7 galbenusuri si amestecam usor, apoi se adauga cele 12 linguri faina. Se amesteca cu mixerul pt omomgenizare, se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (folosesc tava cu dimensiuni 26/36 cm). Se coace in cuptorul preincalzit cam 15-20 minute la cuptorul meu (incercati cu scobitoarea, cand nu se lipeste de scobitoare, blatul este copt).
      Preparam crema asa: se freaca 1 cana de zahar cu cele 3 oua si cele 2 linguri cacao ( cerneti cacaoa sa lucrati mai usor) se pun la fiert la foc minim intro cratita buna de care nu se prinde. Fierbeti pana incepe sa se caramelizeze apoi luati de foc si lasati sa se raceasca. Separat bateti bine untul spuma, apoi adaugati treptat crema racita si mixati pana la omogenizare. Blatul se taie in doua pe orizontala, se insiropeaza cu o cana mare de cafea tare si f. dulce.  
      Preparam glazura asa: se topeste ciocolata cu zaharul in 5 linguri cafea (pt fiecare cub de ciocolata se pune 1 lingura cafea).
      Prajitura se asambleaza asa: Blatul taiat in doua pe orizontala se insiropeaza, se umple cu crema rezultata, iar deasupra intindem glazura de ciocolata. Se da prajitura la rece. Eu am glazurat toata prajitura, dar era mai bine daca o portionam si glazuram fiecare bucata separat, cred ca era mai aspectoasa. Va asigur insa ca a fost f. gustoasa si a avut mare succes.Dulcesarat
26 dec. 2009

Prajitura Lamaita



Timp de preparare:  2 ore si 10 minute.
Pt aceasta prajitura, folosesc tava mare de la aragaz cu dimensiuni 28/40cm.  
 Ingrediente:
 Pt foi: avem nevoie de: 3 oua intregi, 8 linguri ulei, 8 linguri zahar, 6 linguri lapte fierbinte in care se dizolva 1 lingurita amoniu pt prajituri, faina cata cuprinde(aproximativ 550 - 600 grame, in functie de marimea oualor).
 Pt crema: avem nevoie de: 4 linguri faina, 2 linguri gris, 1/2 litru lapte, 250 grame zahar, 250 g unt, 1 lamaie (coaja razuita si zeama).
Pt pudrat: 2-3 linguri zahar pudra si o vanilie.
Mod de preparare:    
Preparam foile asa: amestecam intrun castron ingredientele pt foi, framantam bine pana ce aluatul se dezlipeste de pe maini. Impartim aluatul obtinut in 4 si coacem 4 foi pe dosul tavii.Dupa ce intindem foia o intepam din loc in loc cu furculita sa nu se umfle. (Atentie, foile se coc destul de repede, cam 10 minute pt o foaie la cuptorul meu).
Preparam crema asa: 4 linguri faina + 2 linguri de gris + o parte din zahar(se procedeaza asa sa nu se faca cocolase amestecul inainte de a fi fiert) se amesteca bine apoi se inmoaie cu putin lapte rece. Totul se amesteca bine sa nu se faca cocoloase. Restul de lapte se fierbe cu restul de zahar, peste care adaugam amestecul de mai sus. Se fierbe totul la foc mic intrun vas bun, amestecand continuu sa nu se prinda creama. Fierberea se incheie cand crema se ingroasa bine. Lasam crema sa se raceasca, apoi se amesteca cu untul, coaja si zeama de lamaie si ungem cele 4 foi. Prajitura se lasa sa se inmoaie si inainte de a sa servi se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu vanilie, apoi o taiem romburi sau dreptunghiuri. Cand pregatesc aceasta prajitura incep cu crema, pt ca imediat ce am copt foile acestea se si ung. Intrun an, le-am lasat pana ziua urmatoare si a trebuit sa dau foilor o alta destintie ca au crapat.



 

Prajitura Maria-Elena


Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
 Ingrediente: Eu folosesc tava mare de la aragaz- 28/40 cm.
 Blatul 1: 6 albusuri, 6 linguri zahar, 6 galbenusuri, o jumatate praf de copt, 6 linguri de faina.
 Blatul 2: alte 6 albusuri, 6 linguri de zahar, 250 grame nuca macinata, o jumatate praf de copt, 2 linguri de faina. Crema: 6 galbenusuri (ramase de la blatul 2), 250 grame zahar pudra, 2 sau 3 vanilii, 2 linguri de faina si 250 ml lapte, 2 pachete de unt.
Mod de preparare: Se procedeaza asa:
Preparam blatul 1: 6 albusuri se bat spuma cu 6 linguri zahar, 6 galbenusuri, o jumatate praf de copt, 6 linguri de faina. Se coace in tava unsa si tapetata cu faina, la foc potrivit. 
Preparam blatul 2: alte 6 albusuri se bat spuma cu 6 linguri de zahar, se adauga 250 grame nuca macinata, o jumatate praf de copt, 2 linguri de faina. Se coace in tava unsa si tapetata cu faina, la foc potrivit.
Preparam crema: 6 galbenusuri (ramase de la blatul 2) se freaca cu 250 grame zahar pudra, 2 sau 3 vanilii, 2 linguri de faina si 250 ml lapte,apoi se fierbe de preferat pe abur ( dar se poate si la foc mic intrun vas bun de care nu se lipeste ) pana se ingroasa bine. Lasam crema sa se raceasca, apoi cele 2 pachete de unt se freaca bine (sa iasa apa daca contine) apoi se amesteca cu compozitia de mai sus, racita. Crema obtinuta se imparte in 2 parti. Intruna punem 2 linguri de cacao si se pune intre foi, iar crema galbena se pune deasupra si se razuieste ciocolata.
Prajitura se asambleaza astfel: blat galben uns cu crema cu cacao peste care asezam blatul cu nuca pe care il ungem cu crema galbena, iar deasupra razuim ciocolata.
    

Figurine din padispan



Timp de preparare: 1 ora si 30 minute.
Pt pandispan avem nevoie de: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, un praf de sare, 1 vanilie, 1/2 plic praf de copt. Se foloseste tava de la aragaz sa nu obtinem un pandispan prea gros.
Pt decorat avem nevoie de vreo 4 cuburi de ciocolata menaj si nuca de cocos colorata. Ciocolata se topeste pe foc si pt fiecare cub de ciocolata adaugam 1 lingura de apa.
Mod de preparare: Separam albusul de galbenus. Intrun vas adaugam albusurile, punem un praf de sare, batem pana obtinem spuma. Adaugam praful de copt, batem spuma inca un minut, apoi se adauga in ploaie zaharul, vanilia si batem bine spuma pana se topeste tot zaharul. Adaugam galbenusele amestecam usor, apoi punem faina in ploaie, se omogenizeza usor. Turnam pandispanul in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit (la cuptorul meu cam 20 min). Lasam blatul copt la racit (al meu a ramas pana ziua urmatoare). Cu diferite forme de fursecuri, am taiat blatul, l-am dat prin ciocolata topita, apoi prin nuca de cocos colorata. Se tavalesc rapid sa nu se inchege ciocolata. Cam asta am obtinut.
25 dec. 2009

Sarbatori fericite, Craciun 2009!

Pentru toti prietenii, pt toti vizitatorii blogului meu, pentru toate blogurile prietene, de Sfintele Sarbatori ale Craciunului, multa sanatate si bucurii la tot pasul. Cu mult drag si ganduri bune, Maria-Elena (dulcesarat)
20 dec. 2009

Cu mare drag, un dublu premiu


Am avut bucuria si onoarea sa primesc din partea Dianei si de la Juste me acest premiu. Va multumesc mult, sunteti in inima mea. Vreau sa daruiesc la randul meu premiul tuturor blogurilor prietene, alaturi de urarile mele de sanatate, inspiratie si la cat mai multe retete apetisante. Sarbatori fericite, cu bucurii!
18 dec. 2009

Premiu yummylicious din partea lui Mimi


Ma bucur sa primesc acest premiu de la Mimi, o blogger-ita cu multa experienta, ma simt onorata. Iti multumesc mult Mimi. Vreau sa il ofer mai departe cu respect si prietenie: Sabinei si Silviei.
17 dec. 2009

Premiu de la Alexandrina ,,yummylicious"


Acest premiu "yummylicious" primit de la Alexandrina, il ofer cu multa placere Doinei si lui epurasha2bb. Imi cer scuze draga Alexandrina ca din foarte mare entuziasm m-am oprit si asupra trandafirului, care avea alta destinatie.
15 dec. 2009

Premiu de la Alexandrina

Am primit un frumos premiu de la Alexandrina, pe care o stimez mult si careia ii multumesc frumos ca s-a gandit la mine. As dori sa-l ofer cu mare drag simpaticelor bloggerite: Diana, Laura L. si Medi. Vreau sa mai ofer premiul totodata si lui Adis.
14 dec. 2009

Salata de boeuf


Cred ca salata de boeuf, o salata aperitiv este nelipsita de la mesele festive ale romanilor. Acest aperitiv il mai prepar uneori cand gatesc supa de galusti sau taitei si fierb mult zarzavat.

Timp de preparare: 30 minute.
Daca zarzavatul e deja fiert, ramas de la o supa strecurata( cu taitei sau galuste), slata poate fi preparata in 30 minute.
Ingrediente: 4 morcovi, 1 radacina patrunjel, 3 cartofiori, 1 telina mica, 2-3 castraveti murati, carne, sare. Nu folosesc niciodata cantitati standard, daca vrem cantitate mai mare de salata, desigur folosim mai mult zarzavat.
Pt maioneza: 1/2 cartof fiert, 1 galbenus crud de ou, 3 lingurite mustar, ulei (aprox. 250 ml).
Pt ornat: 1 morcov (din cei 4) si frunze patrunjel verde.
Mod de preparare: zarzavatul deja fiert se da pe razatoarea cu gauri mari apoi se pune intrun bol, dam pe razatoare si castravetii pe care ii adaugam peste zarzavat. Intre timp din ingredientele pt maioneza preparam maioneza: zdrobim f.  bine jumatatea de cartof  fiert, se amesteca cu mustarul si galbenusul crud de ou, apoi adaugam ulei putin cate putin pana obtinem o maioneza consistenta. Din cantitatea de maioneza, oprim 1-2 linguri pt a acoperi salata, iar restul de maioneza se amesteca cu zarzavatul maruntit, omogenizam bine, adaugam sare dupa gust. Asezam salata pe un platou, o modelam dupa imaginatie, o imbracam cu maioneaza si o decoram folosindu-ne inspiratia de moment. Eu am decupat figurine din morcov folosind formele de biscuiti.
Puteti aranja salata sub forma de floarea-soarelui, folosind pt petale cipsuri de cartofi, iar pt samburi bucati de masline negre..


 

Tort Arici

Timp de preparare: 1 ora si 40 minut.
Sursa de inspiratie: in bucataria Sabinei
Ingrediente: 500 grame biscuiti populari 3 linguri mari cu miere 4 linguri cacao 100 grame zahar 3 pliculete zahar vanilinat 1 lingurita scortisoara 200 grame nuca de cocos 50 grame unt 2 esente de rom 300 ml lapte 3 linguri stafide.
Pentru crema si pentru ornare: 1 cutie de mascarpone (250 grame) 50 grame zahar pudra o cescuta de cafea pregatita 2 linguri de cacao cereale Viva(pentru tepi).
Mod de preparare: se rup biscuitii in bucati mai mici si ii amestecam cu celelalte ingrediente (miere, cacao, nuca, unt....). Compozitia trebuie sa aibe consistenta aceleea pentru salam de biscuti. Daca mai este nevoie adaugati putin lapte. Compozitia obtinuta se da la frigider pentru aprozimativ 1 ora pentru a se intrepatrunde aromele. Intre timp se pregateste crema de mascarpone: branza se amesteca impreuna cu zaharul, cafeaua si cacao timp de 3 minute. Se scoate compozitia de la frigider, se pune pe un platou si se modeleaza ariciului. Se intinde apoi crema de mascarpone peste el, apoi se infig cerealele de Viva, care imita tepii. Se pun ochii si nasul din aceleasi cereale. Este de efect!
12 dec. 2009

Traditia brazilor de Craciun

De multe ori ne intrebam cum a aparut obiceiul de a impodobi un brad de Craciun. Traditia spune ca bradul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului. Impodobirea este un obicei foarte vechi, care se pare ca a aparut initial in Occident. Este posibil ca la originea obiceiului sa se afle popoarele nordice care isi impodobeau casele de Craciun cu ramuri de brad si vase. Povestea incepe cu adevarat in secolul al VII-lea, cand un calugar din Devonshire sosea in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca acesta a fost inspirat de forma triunghiulara a bradului ca simbol al Sfantei Treimi. Iar in Europa secolului al XII-lea, cu ocazia Craciunului, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos! Unele legende spun ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. Alte legende povestesc despre reformatorul Martin Luther, care la inceputul secolului al XVI-lea a impodobit bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer. Se crede ca Martin Luther a fost primul care a aprins luminari intr-un pom. Mergand prin padure, pe timp de seara in drumul catre casa a fost uimit de frumusetea stelelor care straluceau printre ramurile brazilor si ajungand acasa a dorit sa recompuna frumoasa scena pentru familia sa, inaltand un brad in mijlocul casei si impodobindu-l cu luminari. Traditia bradului de Craciun a fost tarziu adoptata pe continentul american. Primii brazi fiind impodobiti abia in anii 1830 cand imigrantii germani din Pennsylvania au adus traditia din tara lor natala, Germania. Pentru americani bradul de craciun era un simbol greu de acceptat. Dar in preajma anilor 1890 bradul de Craciun era deja un obicei atat in Europa, cat si pe continentul american. Europenii preferau brazi mici, de circa 120 cm, pe cand americanii il doreau din podea pana in tavan. La noi in tara bradul a inceput sa fie impodobit din secolul XIX si traditia continua pana in zilele noastre.
Sursa: internet
7 dec. 2009

Oua umplute

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 6 oua fierte tare.
Pt umplutura: 1 pateu mic, 2 ramurele patrunjel verde tocate marunt, sare, piper, 1 ceapa mica razuita, 1 lingura unt.  
Pt maioneza: 1 galbenus crud, cateva galbenusuri de la ouale fierte, 2 lingurite mustar,ulei, 2 linguri danone. Pt decor morcov fiert si patrunjel verde. Daca ramane umplutura aceasta se poate folosi la sandvisuri, e foarte gustoasa.  
Mod de preparare: Fierbem ouale tare, le decojim, le taiem in jumatate pe lungime, scoatem galbenusurile, le asezam pe o farfurie. Intre timp, preparam maioneza din: 1 galbenus crud, 3-4 galbenuse fierte, 2 lingurite mustar peste care adaugam ulei putin cate putinsi obtinem o maioneza consistenta. Se prepara apoi umplutura pt oua din ingredientele pt umplutura care se omogenizeaza bine, apoi umplem jumatatile de oua si le asezam pe un platou cu umplutura in jos. In mijlocul platoului, asezam maioneza pe care am amestecat-o cu 2 linguri de danone sa nu fie gretoasa si decoram cu morcovi si patrunjel verde.
6 dec. 2009

La multi ani Nicolae, Nicoleta!

La multi ani tuturor sarbatoritilor ce isi serbeaza azi onomastica si poarta frumosul nume: Nicolae, Nicoleta sau diminutive, sa se bucure de sanatate deplina si realizari!
5 dec. 2009

Maine seara, vine Mos Nicolae

Seara lui Mos Nicolae, in noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime. Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata. Cine e Mos Nicolae? Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de ”Mos Neculai” si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca ”biruitor de popor”) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.