duminică, noiembrie 29, 2009

Ciorba de sfecla

Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 sfecla mare, 1 morcov, 1 ceapa mica, 1 dovlecel, 2 cartofi, 10 ciuperci ( cam 250 grame), 1 lingurita sare de lamaie, sare, 1 radacina patrunjel, patrunjel verde, 1 lingura ulei masline, enibahar, piper macinat, smantana (optional).
Mod de preparare: Punem la fiert sfecla (curatata, spalata), in 3-4 litri apa (eu am avut mai mult timp la dispozitie si m-am jucat cu zarzavatul, la care am folosit pt taiat cutitul ondulat; sfecla am taiat-o sub forma de bradut, ciupercile le-am taiat in 2 pe mijloc). Se fierbe sfecla vreo 50 minute, dupa care adaugam la fiert si restul zarzavatului (curatat, spalat si ,,modelat,, cu amintitul cutit) in afara de dovlecel, care se adauga la sfarsit si se mai fierbe ciorba vreo 10 minute. Cand zarzavatul e fiert, potrivim de sare, adaugam sarea de lamaie si stingem focul. Punem in ciorba o lingura de ulei de masline si patrunjel verde. Ciorba se poate servi si cu smantana adaugata in farfurie, condimentam cu enibahar, piper si putin ardei iute.

Ciorba de zarzavat cu afumatura

Timp de preparare: 2 ore.
Ingrediente: 300-400 g varza proaspata, 2 morcovi, 2 cartofi, 1 ceapa mica, 1 bucata mica radacina patrunjel(eu am avut o radacina f. mare de patrunjel si am taiat o bucatica din ea), 400 g coaste afumate de porc (puteti folosi orice carne afumata), 200 g carne porc proaspata (optional), 330 ml bulion (atata are sticla mea), 6 rosioare congelate (optional), patrunjel verde, sare, smantana (optional).
Mod de preparare: punem carnea spalata si portionata la fiert in 3-4 litri apa. Cand este fiarta carnea, adaugam zarzavatul taiat dupa bunul plac, continuam fierberea, potrivim de sare. Daca a fiert zarzavatul, se adauga bulionul se mai da cateva clocote, se stinge focul si se presara verdeata. Se poate servi cu smantana adaugata in farfurie. E foarte gustoasa cu ceapa rosie! Timpul pt preparare este de aproximativ 2 ore, timp necesar fierberii afumaturii.
duminică, noiembrie 22, 2009

Chiftele

Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg carne tocata, 1 ceapa, 7-8 catei usturoi, 2 felii intregi de paine (inmuiata in apa si stoarsa bine), 2 oua, 2 lingurite boia, 2 lingurite vegeta, 1 lingurita boia dulce, 3-4 lingurite faina alba, cateva fire patrunjel verde tocat, 2 cartofiori (razuiti pe razatoare mica si storsi bine de zeama), sare, ulei pt prajit.
Mod de preparare: Intrun castron amestecam foarte bine toate ingredientele, formam chiftelute cu mainile inmuiate in apa rece, pe care le frigem in ulei la foc potrivit, pe ambele parti.
vineri, noiembrie 20, 2009

Fasole frecata cu prajeala ca in Ardeal


Cu carnati
Timp de preparare: 3 ore. Ingrediente: 1 litra fasole alba, 4 morcovi, 1 ceapa mica (cat o nuca), 1/2 radacina patrunjel, 2 catei usturoi, 1 legatura mica patrunjel verde, 2 linguri ardei congelat, sare.
Pt prajeala: 2 cepe albe, 50 ml ulei (cam o cescuta pt cafea), 2 lingurite boia dulce.
Mod de preparare: fasolea se curata de impuritati, se spala, se pune la fiert in apa rece. Se da in clocot, se arunca prima apa si se pune iar la fiert cu apa rece. Se fierbe la foc potrivit. Cand este aproape fiarta, adaugam tot zarzavatul taiat marunt, inclusiv verdeata. Cand totul este fiert, se potriveste de sare, se stinge focul, se lasa putin sa se raceasca, dupa care se mixeaza. In cazul in care aveti prea multa apa peste fasole, aceasta se scurge intrun vas inainte de mixare, din care puteti adauga apoi, sa dati mancarii consistenta dorita. Se serveste cu ,,prajeala,, aceasta mancare fiind specifica Ardealului. Prajeala se pregateste astfel: intro tigaie mica, sau craticior, punem uleiul la incins apoi adaugam cele 2 cepe taiate pestisori, rumenim ceapa, adaugam boiaua, amestecam si imediat stingem focul. Este foarte buna cu mamaliga si slanina fripta, carnati, alaturi de castraveti sau gogonele murate.
duminică, noiembrie 15, 2009

Ciorba cu bulion si galuste

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 4 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 1 telina mica, 3 oua, 1 cescuta gris, ulei pt prajit aluatul de gris, 1 legatura patrunjel verde, 2 lingurite vegeta cu gust de gaina, 500 ml bulion (o jumatate de litru).
Mod de preparare: Punem la fiert intro oala 3 l apa. Cand incepe sa fiarba, adaugam ceapa taiata marunt, apoi restul zarzavatului si cateva frunze intregi de patrunjel, pe care le scoatem dupa ce si-au dezvoltat aroma. Cand zarzavatul e fiert, adaugam bulionul si reducem focul pana terminam galustele. Intre timp preparam aluatul pt galuste: batem bine 3 oua la care adaugam o cescuta de gris. Acest aluat il punem la prajit in putin ulei, intro tigaie mare cu diametrul de 28 cm, se prajeste la foc moale pe ambele parti. Lasam aluatul sa se raceasca, dupa care il asezam pe o planseta sau pe o tava inox si cu forme de plastic decupam aluatul. Punem figurinele rezultate la fiert in ciorba, la foc moale sa nu se zdrobeasca. Adaugam vegeta, potrivim de sare si cand galustele sunt fierte stingem focul. Ciorbica e aspectoasa si tentanta chiar si pt copilasii mofturosi.

Placinte cu gem

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa)
Ingrediente: Pt aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata, 1 lingura zahar, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat(cam 850-900 ml apa).
Pt umplutura: gem facut in casa (sa fie mai gros), eu am avut de caise.  
Mod de preparare: Se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit. Dupa dospire, pe o suprafata bine unsa cu ulei, se iau bucati de aluat, care se intind rotund (nu prea sunt rotunde ale mele) si pe jumatate se aseaza 1 lingura cu gem apoi pliem placinta pe jumatate si o coacem in tigaie cu putin ulei, la foc mic pe ambele parti.

Tocanita de pulpe de pui

Timp de preparare: 50 minute (complexitate redusa)..
Ingrediente: 1 punga ciocanele, 1 ceapa, 1 cescuta ulei, 2 lingurite boia, 2 lingurite vegeta cu gust de gaina, 2 catei usturoi, sare, patrunjel verde.
Pt slobozeala: in Ardeal diresatura pt tocanita se mai numeste si slobozeala, probabil in alte zone ale tarii cuvantul este neintalnit, de aceea ma simt datoare cu aceasta precizare.
Deci, avem nevoie de: 2 linguri faina, 1/2 cana lapte proaspat.  
Mod de preparare: Intotdeuna eu oparesc carnea, dupa care o spal bine si o prepar. Intrun craticior punem uleiul la prajit, adaugam ceapa taiata marunt, calim pana devine sticloasa, adaugam boiaua apoi carnea, prajim usor la foc mic 2 minute si adaugam apa sa acopere carnea. In timpul fierberii adaugam vegeta, potrivim de sare. Cand e fiarta carnea, facem o slobozeala din faina si lapte rece, de consistenta unei smantani, pe care o adaugam la tocanita si lasam sa dea cateva clocote, adaugam usturoiul zbrobit si patrunjelul verde tocat, amestecam usor si stingem focul. Se serveste cu muratura si mamaliguta.

Placinte cu branza

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa).
 De cate ori am ocazia, vreau sa precizez ca aceasta reteta e preluata de la o persoana draga mie, Menuca pe care am avut fericita ocazie sa o cunosc la Alba-Iulia la o intalnire cu forumistele de pe Gustos. Reteta de baza a aluatului pe care il folosesc si la placinte simple sau umplute este urmatoarea:
Ingrediente aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata (sau mai putem folosi pliculete de drojdiuta uscata in locul celei proaspete, la aceasta cantitate de faina avem nevoie de 2 pliculete), 1 lingura zahar, 2 lingurite sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat(aproximativ 850-900ml apa), ulei pt prajit placintele.
Umplutura: branza de burduf cam 500-600 g.
Mod de preparare: se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit pana aproape isi dubleaza volumul. Dupa dospire, pe o suprafata bine unsa cu ulei, se iau bucati de aluat, care se intind rotund (nu prea sunt rotunde ale mele) si pe o jumatate se aseaza branza (cam 1 lingura), apoi pliem placinta pe jumatate si o coacem in tigaie cu putin ulei, la foc mic pe ambele parti.

Hrean la borcan




  Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 3 legaturi de hrean (cam 300 g), 1 lingura zahar, 1 lingurita sare, 1 cescuta otet.
Mod de preparare: hreanul curatat, spalat se razuieste pe razatoarea cu gauri mici, se amesteca cu sarea, otetul si zaharul pana la topirea zaharului si se pune in borcan. Este foarte potrivit langa carne de porc afumata, sau ca umplutura la rulouri de sunca.
Imi pare rau, cand m-am pregatit sa fotografiez cantitatea de hrean pt razuit, asistentul meu(sotul) aproape ca a incheiat razuitul, atat a mai ramas in momentul fotografierii, oricum va dati seama ca a fost mai mult.
joi, noiembrie 12, 2009

Ciorba de fasole tarcata cu afumatura

Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente: 1 litra fasole tarcata (aramie), 800 g afumatura (costita sau burta de porc), 4-5 morcovi, 1 ceapa alba, 2 radacini patrunjel, 2 linguri ardei gras (deja din congelator), 4 rosioare cherry si ele congelate, 4 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, sare, 2 linguri otet, 1 lingura tarhon. Aceasta ciorba e tare gustoasa si niciodata nu o gatesc fara tarhon, pe care il conserv in otet si care da ciorbei o aroma deosebita.
Mod de preparare: Fasolea spalata, se pune la fiert in 5 l apa rece. Dupa ce da in cateva clocote, arunc apa colorata, o spal din nou si o pun la fiert tot cu apa rece. Intre timp separat, fierb carnea. Procedez asa sa fiu sigura ca la terminarea ciorbei fierte si fasolea si carnea. Cand fasolea e aprope fiarta, adaug zarzavatul taiat (ceapa, patrunjelul, ardeii, morcovii, la sfarsit usturoiul zdrobit prin presa) si se continua fierberea. In momentul in care sunt fierte fasolea si carnea, le amestecam, potrivim de sare, adaugam cele 2 linguri otet, tot acum punem rosiile congelate, mai dam cateva clocote si stingem focul. Se presara deasupra in oala patrunjelul verde si tarhonul bine tocate. La servire, adaugam in farfurie cate o rosioara si o crenguta de patrunjel verde cret.
duminică, noiembrie 08, 2009

Racituri (Piftie)



Curatam carnea bine, o spalam, o lasam in apa rece cu sare 2 ore, punem carnea in apa curata la fiert
Timp de preparare: 6 ore.
Ingrediente: 6 labute de porc, 1 ciolan porc (proaspete), 2 frunze dafin, 1 lingurita boabe piper, sare, 1 capatana usturoi, 1 ceapa alba.  
Mod de preparare: labutele si ciolanul le-am parlit la aragaz dupa care le-am curatat f. bine apoi le-am lasat in apa cu sare vreo 2 ore, ca sa iasa sangele din carnita si sa obtinem un preparat limpede. Punem carnea la fiert intro oala mare la foc potrivit. Intotdeauna apa sa treaca peste carne cu vreo 3 degete. Cand incepe sa fiarba, pazim oala si spumam. Dupa ce nu mai rezulta spuma, fierbem raciturile la foc moale. Adaugam foile de dafin, piperul si ceapa intreaga cu putina codita sa nu se imprastie in oala. Potrivim de sare, dar atentie nu prea multa, pt ca fiertura se mai sareaza si cu mujdeiul pe care il adaugam la momentul potrivit. Fierbem carnea pana se desprinde usor de pe oase. Facem un test cu putina zeama, pe care o punem in frigider cateva minute(intro cescuta punem o lingura de zeama) si daca zeama se incheaga procesul de fierbere e incheiat. Intre timp curatam usturoiul si pregatim un mujdei gros pe care il adaugam in oala cu cateva minute inainte de a stinge focul, cand suntem atenti si la gustul de sare. Se scoate carnea si se aseaza in farfuriile pregatite deja pe masa(oasele ce se desprind nu le asezam in farfurii). Zeama se strecoara printro sita in alta oala curata si apoi cu polonicul se toarna in fiecare farfurie peste carne. Se pun farfuriile in loc racoros sa se inchege piftia. Se servesc cu putin piper, alaturi de ceapa rosie si un pahar de vin bun.

Se mai pot servi cu ineluse de ceapa rosie stropite cu otet balsamic.
Au fost foarte gustoase.

Placinte cu varza

Vreau sa precizez ca aceasta reteta e preluata de la o persoana draga mie, Menuca pe care am avut fericita ocazie sa o cunosc la Alba-Iulia la, o intalnire cu forumistele de pe Gustos.  
Timp de preparare: 2 ore (complexitate ridicata).
Ingrediente: Pt aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata(sau 2 pliculete drojdie uscata), 1 lingura zahar, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat (pt incepatoarele care nu au framantat aluaturi si nu sunt inca versate, cantitatea de apa necesara la framantat este egala cu 850-900 ml.).
Pt umplutura: 1,5 kg de varza proaspata, care sa caleste putin in ulei, se condimenteaza cu piper, sau ardei iute, marar verde tocat.  Vara, eu pun si cate o rosie bine coapta, peste varza. Atentie, pe aluat punem varza calita care s-a racit deja.  
Mod de preparare: se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit. Dupa dospire, pe o planseta bine unsa cu ulei, se iau bucati de aluat (cam 100 g sa aiba o bucata)care se intind rotund (nu prea sunt rotunde ale mele) si pe jumatate se aseaza varza calita, apoi pliem placinta pe jumatate si o coacem in tigaie cu putin ulei, la foc mic pe ambele parti.