28 oct. 2009

Tort ''Om de zapada''




Timp de preparare:
1 h si 30 (complexitate medie)
Ingrediente:
Blatul: 7 oua, 7 linguri de zahar, 7 linguri de faina, 1/2 plic praf de copt, 1 sau 2 plicuri vanilie.
Pt umplut si ornat tortul: Mai avem nevoie de un compot de ananas rondele, de o budinca de ciocolata sau cacao(pt imbracat caciula, pt nasturi si coada de matura) si bineinteles de frisca. Eu am folosit Hu-la-la cam 750 ml.
Alte fructe pe care doriti sa le folositi; (eu am folosit ananas, mandarine,  visine congelate si banane, pe care le-am asezat pe blat.
Mod de preparare:
Se face un blat dupa metoda: separam albusul de galbenus. Batem spuma tare cu robotul cele 7 albusuri, adaugam praful de copt, mai batem un minut, apoi se pune zaharul in ploaie+zaharul vanilat si batem pana la topirea acestuia. Se adauga galbenusurile pe rand, apoi faina putin cate putin. Se toarna compozitia in tava mare de la aragaz unsa si tapetata din timp. Se coace ca orice blat normal, in tava mare de aragaz(dimensiuni: 40 cmx28 cm). Dupa racire, decupam cu 3 forme rotunde de diferite marimi (baza, partea din mijloc si capul omului de zapada), apoi tot din acelasi blat care a ramas dupa decuparea celor 3 forme, decupam caciula si fularul si coada de matura. Se aseaza formele pe o planseta, (eu am imbracat-o in staniol) se insiropeaza cu sirop de ananas din compot, ananasul se taie bucatele impreuna cu alte fructe pe care doriti sa le folositi; (eu am folosit ananas, mandarine, visine congelate si banane, pe care le-am asezat pe blat) apoi am imbracat totul in frisca). Caciula si fularul le-am dat prin budinca de cacao. Nasturii si ochii sunt din visine, nasul din coaja de mandarina, iar la capatul cozii de matura am pus cateva felii de mandarine ca nu am avut alta inspiratie. Celor care vor sa incerce, le doresc reusita deplina.
Sfat: pt caciula puteti folosi ciocolata neagra topita, iar pt nasturi bombonele rotunde de ciocolata.
Daca nu vreti sa va complicati cu decupatul blaturilor, puteti coace de la inceput 3 blaturi diferite ca forma.

Paine cu ou







Timp de preparare:
15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

3-4 oua, paine mai veche, sare, ulei pt prajit painea.
Mod de preparare:
Se bat ouale cu putina sare, se taie felia de paine in jumatate, se da prin ou pe ambele parti, apoi se prajeste in ulei tot pe ambele parti. O asociez cu mezeluri, la dejun sau la cina.

Tocanita de porc cu cartofi

Timp de preparare: 1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente: 800 g carne macra de porc, 5-6 cartofi rosii, 1 ceapa alba, boia, sare, piper, 1 cescuta ulei(cam 50 g), un ardei gras, o rosie bine coapta, patrunjel verde tocat marunt, 2-3 linguri faina pt slobozeala.
Mod de preparare: Intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt, calim la foc mic pana devine sticloasa, adugam boiaua, amestecam, apoi imediat adugam carnea taiata bucatele mici, calim usor si adaugam apa sa acopere carnea, fierbem la foc potrivit. Tot acum punem in tocanita ardeiul taiat in 4 -daca vreti sa il scoateti dupa fierbere ca nu il agreeaza copii, sau bucatele mici-cum doriti- si rosia, foarte bine taiata. Daca e nevoie mai completam cu apa. Cand carnea este aproape fiarta, adaugam cartofii taiati cubulete, potrivim de sare, condimentam cu piper. Cand sunt fierti cartofii, pregatim intrun castronas mic o diresatura sau slobozeala din faina si apa, de consistenta unei smantani groase, pe care o turnam peste tocanita, amestecam bine si dam cateva clocote la foc mic de tot sa nu se lipeasca. Stingem focul, presaram patrunjelul tocat si putem servi alaturi de salata de sezon, sau castraveti murati. Merge si cu mamaliguta.

Ciorba de zarzavat




Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
3 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 ceapa, 1 conopida mica, 1 ardei gras rosu, 1 gogosar, 2 rosii, 1 cana pt ceai cu fasole verde, 1/4 de varza mica, 1 cartof, 1 legatura patrunjel verde tocat marunt, 1 lingura ulei, optional smantana.
Mod de preparare:
Curatam zarzavatul, il spalam si il taiaem coresunzator(ceapa foarte marunt, varza fideluta, conopida o desfacem buchetele, restul taiem cubulete)si il punem la fiert intro oala de 3-4 litri cu apa.Cand totul este fiert, stingem focul, adaugam patrunjelul tocat si uleiul. Se serveste cu smantana si ardei iute. Se poate consuma si in post, fara smantana.
23 oct. 2009

Cartofi cu boia si snitel de pui






Timp de preparare:50 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Pt cartofi:1 kg cartofi, 1 cescuta ulei(50 g), 2 lingurite boia, 1 ceapa, sare.
Pt snitel:1 sau 2 bucati piept de pui, 2 oua, sare, piper, faina, pesmet, ulei pt prajit.
Mod de preparare: cartofii (eu am folosit cartofi rosii) curatati de coaja, taiati cubulete mai mari, se fierb in apa cu sare la foc domol. Cand sunt fierti, cartofii se scurg de apa. Intre timp, intrun cratit punem la incins o cescuta de ulei (50 ml), razuim o ceapa alba, pe care o adaugam peste ulei, mestecam la foc mic sa nu se arda, apoi punem boiaua, amestecam si agaugam cartofii. Pt snitele: portionam carnea, batem cu ciocanul de carne, crestam snitelul pe margine din loc in loc sa nu se adune la fript, saram, piperam.Pregatim ouale: le batem bine si adaugam sare. Fiecare snitel se da prin faina alba, prin ou, apoi prin pesmet si se pune la fript in ulei incins, se prajeste pe ambele parti.Se servesc snitelele langa cartofi si castraveti murati.