15 nov. 2009

Placinte cu branza

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa).
 De cate ori am ocazia, vreau sa precizez ca aceasta reteta e preluata de la o persoana draga mie, Menuca pe care am avut fericita ocazie sa o cunosc la Alba-Iulia la o intalnire cu forumistele de pe Gustos. Reteta de baza a aluatului pe care il folosesc si la placinte simple sau umplute este urmatoarea:
Ingrediente aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata (sau mai putem folosi pliculete de drojdiuta uscata in locul celei proaspete, la aceasta cantitate de faina avem nevoie de 2 pliculete), 1 lingura zahar, 2 lingurite sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat(aproximativ 850-900ml apa), ulei pt prajit placintele.
Umplutura: branza de burduf cam 500-600 g.
Mod de preparare: se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit pana aproape isi dubleaza volumul. Dupa dospire, pe o suprafata bine unsa cu ulei, se iau bucati de aluat, care se intind rotund (nu prea sunt rotunde ale mele) si pe o jumatate se aseaza branza (cam 1 lingura), apoi pliem placinta pe jumatate si o coacem in tigaie cu putin ulei, la foc mic pe ambele parti.