3 nov. 2009

Compot de prune albe






Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente: prune, zahar cam 4 linguri la un borcan de 800 g, apa, (optional -vanilie).
Nu se cere o cantitate stas. Dintro cantitate mai mare de prune albe, am pregatit pt iarna compot si gem.

Mod de preparare:
Prunele mai coapte le-am folosit la gem, iar cele mai tari la compot. Dupa ce am sortat fructele, le-am spalat. Am folosit borcane de 800 g pe care le-am spalat, apoi le-am sterilizat in cuptorul de la aragaz. Am procedat asa: am asezat prunele in borcane. Pt fiecare borcan am folosit asa cum am specificat mai sus 4 linguri de zahar si apa. Am masurat cata apa intra intrun borcan cu fructe, am calculat apa pt toate borcanele, am adugat zaharul, am incalzit putin compozitia sa fie omogena, apoi am turnat-o din nou in borcane, pe care le-am capacit cu capace metalice cu filet. Am asezat borcanele in tava de la aragaz in care am pus apa si am dat compotul la cuptor cam 30 minute. Dupa ce se stinge focul la cuptor, se lasa compotul sa se raceasca acolo pana a doua zi, cand asezam borcanele in camara.